Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 98
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
neslužbeni rezultati

Egipat u drugom krugu bira između islamista i vojnog zapovjednika

kairo, egipat
AFP/PIXSELL
25.05.2012.
u 07:50

Mursi i Shafiq osvojili su najviše glasova, a Shafiqovi protivnici najavili su izlazak na ulice postane li on novi egipatski predsjednik

Mohamed Mursi, predsjednički kandidat egipatskog Muslimanskog bratstva, sredinom lipnja odmjerit će svoje snage s Ahmedom Shafiqom, bivšim zapovjednikom vojnog zrakoplovstva koji je kratko bio i premijer u vrijeme prevrata 2011. godine, tvrde članovi Muslimanskog bratstva. Prema neslužbenim rezultatima upravo su Mursi i Shafiq osvojili najveći broj glasova u prvom krugu izbora. Pedeset milijuna Egipćana imalo je mogućnost u srijedu i četvrtak među 12 predsjedničkih kandidata izabrati novog nasljednika svrgnutog Hosnija Mubaraka.

Prema ovim rezultatima čini se da se Egipat podijelio u dvije struje, na one koji vlast žele predati čovjeku iz Mubarakova vremena i one koji su se priklonili vladajućim islamistima. O novom predsjedniku Egipćani će odlučivati 16. i 17. lipnja, donosi Reuters.

Shafiqovi protivnici već su zaprijetili da će izaći na ulice bude li bivši zapovjednik vojnog zrakoplovstva postao novi predsjednik, a njegovi pristaše naglašavaju kako njegovo vojno iskustvo osigurava uspostavu mira na ulicama 15 mjeseci nakon Mubarakova svrgavanja.

Službeni rezultati izbora bit će objavljeni tek sljedećeg tjedna, ali predstavnici stožera svih kandidata prate prebrojavanje glasova i sami bilježe izborne rezultate.

Nakon prebrojavanja glasova s oko 12.800 od 13.100 glasačkih mjesta neslužbeni rezultati pokazuju da je Mursi osvojio 25 posto glasova, Shafiq 23 posto, nezavisni islamistički kandidat Abdel Moneim Abol Fotouh 20 posto i ljevičar Hamdeen Sabahy 19 posto glasova.

Komentara 7

LU
Lujo123
09:24 25.05.2012.

Dela MI6, dela! Fuj engleski koljači i pljačkaši!

RI
Riznica
12:13 25.05.2012.

Zapad ne zeli iskrenu demokratiju u Egiptu.. ..njima je u interesu da povuce staru istrosenu robu (Mubarak) sa police i zamjeni sa novim poslusnikom kojeg su vidjeli u vojnom zapovjedniku !\" ..

DU
Deleted user
08:34 25.05.2012.

Prvi dermokratski izbori. Ali i zadnji, pobijedi li kandidat muslimanskog bratstva...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije