Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
uoči izbora

Egipat: Donji dom parlamenta pred raspuštanjem

Ahmed Shafiq
Reuters/PIXSELL
14.06.2012.
u 16:07

Odluka o suspenziji parlamentarnog saziva koji je zasjedao tek četiri mjeseca izazvala je okupljanje i protest ogorčenih građana ispred sudnice, a na mjesto događaja došli su i neki od najviših vojnih dužnosnika

Egipatski Vrhovni sud u četvrtak je bivšem premijeru Mubarakove vlade Ahmedu Shafiqu odobrio da se natječe na predsjedničkim izborima, piše CNN.

Shafiqa je izborna komisija diskvalificirala krajem travnja na temelju kontroverznog zakona koji je svim službenicima bivšeg režima onemogućavao sudjelovanje u utrci za egipatskog predsjednika. Taj je zakon potvrdilo i vojno vijeće, no danas ga je Vrhovni sud odbacio i proglasio nevažećim.

U drugoj, odvojenoj presudi suspendiran je parlament jer je odlučeno da se trećina nezavisnih zastupnika nakon osvajanja mandata nelegalno uhljebila u različite stranke. Odluka o suspenziji parlamentarnog saziva koji je zasjedao tek četiri mjeseca izazvala je okupljanje i protest ogorčenih građana ispred sudnice, a na mjesto događaja došli su i neki od najviših vojnih dužnosnika. Vlastodršci su potvrdili da će parlament uskoro biti raspušten.

Među okupljenima bilo je i mnogo glasača koji su izrazili nezadovoljstvo idućim predsjedničkim izborima, odnosno kandidatima koji pripadaju nerevolucionarnim i tiranskim institucijama. Ostaje pričekati ovaj vikend i drugi krug izbora u kojem će posljednji premijer iz razdoblja Mubarakove vladavine pokušati pobijediti protukandidata i člana muslimanskog bratstva Mohameda Morsija.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije