Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZAKON O UDOMITELJSTVU

Dvojba za vladajuće: mogu li istospolni parovi udomiti djecu

Ivan Vrdoljak
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
25.11.2018.
u 07:00

Petrov je u Splitu rekao kako smatra da je interes djece iznad svačijeg interesa pa je ustvrdio kako su djeca dovoljno stigmatizirana 'kod zamjenskih roditelja'

Na pomolu je novi prijepor koji bi mogao podijeliti i vladajuće nakon što je u petak na zahtjev HNS-a skinut s dnevnog reda saborskog Odbora za obitelj, mlade i sport konačni prijedlog Zakona o udomiteljstvu, u kojem se izričito ne spominju i istospolni partneri kao udomitelji.

Iako je ministrica za demografiju, obitelj i mlade Nada Murganić izjavila kako to ne znači i povlačenje zakona, već da je to učinjeno radi dodatnih konzultacija, jučer su čelnici oporbenog Mosta Božo Petrov i vladajućeg HNS-a Ivan Vrdoljak dodatno zakuhali raspravu.

Dodatna stigmatizacija djece

Petrov je u Splitu rekao kako smatra da je interes djece iznad svačijeg interesa pa je ustvrdio kako su djeca dovoljno stigmatizirana “kod zamjenskih roditelja” da ih se još dodatno stigmatizira “s obzirom na to da homoseksualni parovi nisu dovoljno prihvaćeni u društvu”. Zamislite onda stigmatizaciju te djece, rekao je Petrov, istaknuvši kako o tomu treba voditi računa. Na to mu je na svom Facebook profilu čelnik HNS-a Ivan Vrdoljak uzvratio kako nas Božo Petrov i Hrast vraćaju u srednji vijek zauzevši se za jednakost i toleranciju.

“Ja želim da moja djeca žive u otvorenoj i tolerantnoj Hrvatskoj, a ne Hrvatskoj mržnje, straha i ksenofobije”, napisao je Vrdoljak i ustvrdio: “Razumijem, ali ne odobravam Petrovljevu retoriku kojom tako žarko želi na najnižim strastima i stvaranju straha od ljudi koji su drugačiji od nas dobiti političke poene”, te je zaključio kako je uvjeren da otvorena, tolerantna i napredna Hrvatska poštuje prava manjina po bilo kojoj osnovi.

Murganić pak na upit trebaju li istospolni partneri imati pravo na udomljavanje odgovorila je da “cijeni procedure koje zakoni prolaze te da ona nikada nije nametala svoja stajališta”. Jučer se i ministar gospodarstva Darko Horvat, kako prenosi Hina, o tomu očitovao:

“Ja sam istog mišljenja kao i kolegica Murganić, to je stav HDZ-a, ali kad imate nekoliko dionika u vlasti, u koaliciji za stolom, ne možete biti isključivi”, ustvrdio je i tražio za premijera još nekoliko dana da “s koalicijskim partnerima iskomunicira završnu varijantu zakona”. Na kraju je dodao:

“U Hrvatskoj u kojoj tradicionalno pobjeđuju demokršćanske stranke za mene je potpuno prirodno da svako dijete ima oca i majku.

U HNS-u su za Hinu rekli: “HNS kao liberalna stranka čvrsto se zalaže za prava istospolnih zajednica, ravnopravnost spolova, jednakost svih građana u društvu i slobode pojedinca i protivi se svakom obliku diskriminacije”, istaknuvši kako je “zajednica životnih partnera zakonski priznata u Hrvatskoj, a kako predloženim zakonom oni nisu obuhvaćeni, otvara se pitanje kolizije s Ustavom i Zakonom o suzbijanju diskriminacije”, te su se pozvali i na praksu Europskog suda za ljudska prava koji istospolnim obiteljima priznaje “obiteljski život”.

Tri pravobraniteljice kao HNS

Stavu HNS-a slična su i stajališta triju pravobraniteljica, pučke, za ravnopravnost spolova i za djecu. Višnja Ljubičić ne vidi razloga da se ne uključi i neformalne životne partnere, a Helenca Pirnat Dragičević napominje kako je presudna kvalitetna stručna procjena kompetencija osoba koje pružaju udomiteljsku skrb te ne sumnja da su to sposobni pružiti i istospolni parovi. Podsjećamo, i novi Obiteljski zakon koji je prije više od godinu dana povučen iz rasprave zbog definicije obitelji još nije vraćen pa je Ustavni sud odlučio ocijeniti Obiteljski zakon iz 2015. godine.

Nekoć i SDP kao danas MOST

Na prvom čitanju nije izglasan prijedlog Arsena Bauka (SDP) da se u Zakon o udomiteljstvu uvrste i istospolni životni partneri. HDZ-ova Irena Petrijevčanin Vuksanović tada je u raspravi podsjetila da je 14 nevladinih udruga reagiralo na stav koji je tada u emisiji na HTV-u izrekla tada SDP-ova Milanka Opačić: “Djeci prijeti stigmatizacija ako ih posvajaju istospolni parovi.” Mostova Ines Strenja Linić tada se, za razliku od svoga predsjednika, osobno zauzela za životne partnere.

>> Pogledajte kako je bilo na Povorci ponosa u Zagrebu

Komentara 247

Avatar Diktatura pederijata
Diktatura pederijata
08:33 25.11.2018.

“Ja želim da moja djeca žive u otvorenoj i tolerantnoj Hrvatskoj, a ne Hrvatskoj mržnje, straha i ksenofobije”, napisao je Vrdoljak. A JA želim da moja djeca žive u RAZUMNOJ Hrvatskoj.

Avatar links
links
07:48 25.11.2018.

bolesnog li svijeta... a imaju li ta djeca neka prava, razmišljate li o njihovom životu i odrastanju sa dva tateka!!!!!

BR
Brandfackel2
08:17 25.11.2018.

Jednostavno ne mogu vjerovati da neko dijete može biti sretno ako ga udomi "bračni par" Nenad Stazić i Andrej Plenković ili "bračni par" Bojan Glavašević i Milijan Brkić... Kako se može osjećati dijete koje odrasta u "obitelji" gdje su roditeljj 1 i roditelj 2 drugarice Anka Mrak Taritaš i Rada Borić na primjer... Sama pomisao, a kamoli fotografija takvih "obitelji" je zastrašujuća!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije