Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BRAK JE ILEGALAN

Poljski visoki sud odlučio: Lezbijski par dobio pravo registrirati dijete

Gay pride
Foto: LAURA HASANI/REUTERS/PIXSELL
11.10.2018.
u 17:23

Poljski mediji su objavili da je ta presuda prva takve vrste u Poljskoj gdje je istospolni brak ilegalan i homoseksualci imaju manja prava nego u mnogim drugim europskim zemljama.

Lezbijski par, roditelji dječaka, dobili su pravo da ga registriraju u Poljskoj kao svoje dijete, odlučio je visoki sud donijevši odluku bez presedana u toj katoličkoj zemlji gdje je istospolni brak ilegalan. 

Taj je slučaj prvo došao pred lokalnu administraciju 2015. kada je jedna Poljakinja zatražila registraciju svog sina, rođenog u Londonu 2014., kako bi dobio poljski rodni list, objavio je list Rzeczpospolita.

Poljakinja i njezina partnerica registrirane su kao roditelji dječaka u Britaniji, ali je lokalna administracija u Poljskoj odbacila njihov zahtjev.

Dužnosnik Vrhovnog administrativnog suda u četvrtak je potvrdio za Reuters da je sud odlučio u korist lezbijskog para. Pisana izjava bit će izdana kasnije u četvrtak. 

Poljski mediji su objavili da je ta presuda prva takve vrste u Poljskoj gdje je istospolni brak ilegalan i homoseksualci imaju manja prava nego u mnogim drugim europskim zemljama.

"Ova odluka će otvoriti nove pravne mogućnosti za homoseksualne roditelje... Ona povećava sigurnost obitelji koje odaberu živjeti dijelom u Poljskoj a dijelom u inozemstvu", rekao je Pawel Knut, odvjetnik poljske organizacije za prava homoseksualaca - Kampanje protiv homofobije. 

Komentara 10

DU
Deleted user
19:11 11.10.2018.

Katastrofa. Poljaci bi trebali ostati savjest Europe.

AE
Aedes2017
23:22 11.10.2018.

Sv.Ivan Pavao..vrati se !

LU
lunar777
14:10 12.10.2018.

One ne mogu biti roditelji, valjda jedna od njih može biti majka.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije