Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DJECA OSUĐENIKA

Dvogodišnji Jakopović iz Nazorove posvojen je

obz_djeca_tx.jpg
import
10.11.2006.
u 13:00

Kako danas žive maleni koji su krivnjom roditelja postali nesretna djeca iz crnih kronika? Čija je tragedija veća, dvogodišnjaka kojem je otac Tomislav Jakopović ubio majku ispred Doma za nezbrinutu djecu u Nazorovoj ili 11-godišnjeg sina Ane Magaš?
Sin Ane Magaš živi u uglednoj zadarskoj obitelji, ima djeda, baku i majku, koja će jednom izići iz zatvora.

Malom Tomislavu roditelji su mrtvi, ali on ima priliku za novi život. Više ne živi u Domu u Nazorovoj jer je, doznajemo, odlukom suda, nedavno posvojen. Ni jedna ni druga njegova baka ne znaju gdje živi, ne viđaju ga i nemaju mu prigodu reći nijednu ružnu riječ protiv mrtvih roditelja. Ako se to čini okrutnim prema bakama, treba dodati da ga ni jedna ni druga nisu posjećivale u Domu u Nazorovoj.

Njegova je sreća što je malen i što se neće sjećati prošlosti.
 U slučaju Jakopović, ako su pronađeni dobri zamjenski roditelji, koji će se brinuti o djetetu, postoje dobri izgledi da se dijete razvija bez značajnih psihičkih smetnji. Jednoga dana dijete će trebati doznati da je posvojeno, ali puno prije toga roditelji se trebaju konzultirati sa stručnom osobom što i kako reći djetetu  kaže Nenad Jakušić, dječji psihijatar iz bolnice u Klaićevoj.

Između redaka
Dok majku sina Ane Magaš Marko Marinović u izjavama između redaka javno naziva "zločinkom" govoreći da ne zna pati li ona uopće za sinom jer u njezinoj patnji ima puno patetike, teško je pomisliti da taj 11-godišnjak može biti sretno dijete. Može li se dječak normalno razvijati u obitelji Magaš, s bakom i djedom kojima ni zatvorska kazna za njegovu majku nije dovoljna, nego sudskim putem traže od nje odštetu od 800.000 kuna?

 Dijete bi trebalo ostati u kontaktu s majkom makar skrbnici bili jako dobri. Budući da majka, koliko mi je poznato, nije zlostavljala dijete, trebala bi imati mogućnost što češćih susreta sa sinom. Dijete bi trebalo nastaviti kontaktirati s djedovima i bakama obaju roditelja, naravno, pod uvjetom da nije riječ o poremećenim osobama.

Sve strane, bake, djedovi, rodbina, socijalne službe, moraju pričati samo pozitivne stvari o ocu i majci, čak i u slučajevima kad ih gotovo i nije bilo. Ako ne mogu govoriti pozitivne stvari o ocu i majci djeteta, radije neka šute. Loše stvari o roditeljima djeci se ne govore. Svaki je slučaj poseban. O tome što se stvarno dogodilo i kako o tome razgovarati s djetetom treba se konzultirati sa stručnom osobom  kaže dr. Jakušić.

Ružno pismo
U kakvu je stanju dječak najbolje govori ružno pismo koje je poslao majci i još uvijek je odbija vidjeti.
 Osobno ne vjerujem da dječak od 11 godina može spontano napisati pismo majci u kojem izjavljuje da je ne želi ni vidjeti ni čuti. Dijete te dobi to može u afektu, u ljutnji izjaviti, ali napisati takvo pismo majci i poslati ga, to je teže očekivati. Neizravne manipulacije, ljutnja, gađenje, ali i šutnja odraslih o majci mogu biti dovoljne da utječu na stavove dječaka od 11 godina, ali i starijeg, prema majci  kaže dr. Jakušić .

Dodaje da bilo koje dijete teško može izrasti u sretnu i zdravu osobu ako živi s ljudima koji mrze njegovu majku ili oca. U takvim slučajevima, kaže, stručne bi službe morale provesti psihijatrijsko vještačenje prije nego što se odluči kome će dijete biti dodijeljeno na skrb, kako bi se pronašle najpogodnije osobe za skrbnike djeteta.

Jesu li u slučaju Magaš najpogodnije osobe djed i baka kad se zna da je opunomoćenik obitelji Magaš ovih dana u dopisu tužiteljstvu zatražio da u spis uđu izjave Marka Marinovića koje upućuju na to da je riječ o klasičnom ubojstvu? To znači da skrbnici malog Magaša zapravo inzistiraju na još težem kažnjavanju majke djeteta.

 Ne može se čak zamjeriti roditeljima Lucijana Magaša što su u boli za sinom ogorčeni, nekritični ljudi. Ali zato postoje mjerodavne socijalne službe koje ne smiju dopustiti da oni zbog toga dijete odgajaju u negativnom ozračju prema majci. Socijalne službe i stručnjaci moraju učiniti sve kako bi dijete "proradilo" obiteljsku povijest te zauzelo prema njoj najbolji mogući stav. Mali Magaš ne smije biti odgajan u patrijarhalnom kontekstu jer bi time nakon svega mogao biti više oštećen nego što je oštećen gubitkom roditelja  kaže psihijatrica Suzana Kulović.

U tom kontekstu smatra osobito primitivnom izjavom Marinovićeve riječi da se nije žalio na dodjeljivanje skrbništva baki i djedu Magaš jer smatra da je normalno i prirodno da dijete pripada obitelji čije prezime nosi!

No, najnesretnije riješenim smatra slučaj djece Vlastimira Kihalića koja su, nakon što je ubio suprugu i njezine dvije prijateljice, dodijeljena na skrb njegovim roditeljima. Sporno je što oni nakon tragedije u izjavama za javnost ne kriju silan animozitet prema njihovoj mrtvoj majci.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije