Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Dvije numizmatičke kovanice u jednom: Konturna kravata

Zlatna i srebrna numizmatička kovanica
Foto: Hrvatska kovnica novca
1/4
20.07.2023.
u 11:07

Hrvatska kovnica novca izdala je dvije numizmatičke kovanice koje se međusobno nadopunjuju: srebrnu mase dvije unce i zlatnu mase jedne unce kojima se slavi doprinos Hrvatske muškoj modi.

Uostalom, Hrvati su ti koji su izmislili kravatu. Ponos činjenicom da je ovaj hrvatski predmet već više od četiri stoljeća nezaobilazan simbol svjetske kulturne baštine od sada možemo izraziti u još jednom obliku – darivanjem zlatne i srebrne numizmatičke kovanice „Konturna kravata".

Posebnost obiju numizmatičkih kovanica je njihova zajednička skladnost. U stilu modernog intarzijskog umetka u srebru i zlatu, kompletna numizmatička kovanica može se cijeniti tek kada se obje kovanice sastave. Srebrna numizmatička eurokovanica mase dvije unce ima izrez u obliku kravate u koji se umeće zlatna numizmatička eurokovanica mase jedne unce koja ima oblik kravate.

Ograničivši kovanje na samo 500 primjeraka po kovanici, Hrvatska kovnica novca napravila je sjajan ulazak na tržište numizmatičkih eurokovanica.

Zlatna I srebrna numizmatička euro kovanica Konturna kravata
Foto: Branimir Kralj

Numizmatička kovanica „Konturna kravata“ odaje počast ovom značajnom dijelu naše baštine, dizajnom koji je osmislio hrvatski likovni umjetnik i kipar Nikola Vudrag. Na naličju kovanice prikazani su hrvatski vojnici koji su se pod francuskom zastavom borili u Tridesetogodišnjem ratu u 17. stoljeću. Oko vrata su nosili rubac, danas poznatiji kao kravata, koji je odmah izazvao pozornost Francuza, a o njegovoj prihvaćenosti dovoljno govori podatak da je kravatu počeo nositi čak i mladi francuski kralj Luj XIV.

Zlatnik je nominalne vrijednosti 100 eura i mase jedne unce zlata, a srebrnjak je nominalne vrijednosti 6 eura i mase dvije unce srebra.

Zlatna I srebrna numizmatička eurokovanica Konturna kravata
Foto: Branimir Kralj

Tema kravate proteže se i ambalažom u kojoj je prigodno pohranjena vaša zlatna i srebrna numizmatička kovanica „Konturna kravata“, koja bi mogla postati dragocjen poklon vama dragoj osobi. Ambalažu s motivom kravate potpisuje Design Bureau Izvorka Jurić, koji se poigrao ovom snažnom simbolikom i dao joj suvremeno tumačenje.

Zlatna I srebrna numizmatička eurokovanica Konturna kravata
Foto: Branimir Kralj

Zlatnu i srebrnu numizmatičku kovanicu „Konturna kravata“ moguće je nabaviti putem web trgovine.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije