Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Okrugli stol

Duspara: Ne možete nas iz Grada napadati i prozivati za nebrigu

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
1/3
10.04.2018.
u 16:16

Na tematskoj sjednici Odbor za zdravstvo i socijalnu politiku zaključeno je kako će se sastav vode češće analizirati dok se ne utvrdi uzrok onečišćenja vode u Slavonskom Brodu.

Saborski Odbor za zdravstvo i socijalnu politiku zatražit će da se češće uzorkuje i analizira sastav vode dok se ne utvrdi uzrok onečišćenja vode na području Slavonskog Broda, te podatke redovito dostavljati gradonačelniku koji bi obavještavao građane.

Zaključeno je tako na tematskoj sjednici na kojoj su se tražili odgovori na pitanje koliko je ugroženo zdravlje stanovnika u Slavonskom Brodu. Detaljne zaključke Odbor tek treba donijeti na sljedećoj sjednici, a na jučerašnjoj sjednici uglavnom se ponavljalo sve što se govori proteklih dana.

- Zrak u Slavonskom Brodu u nekim je trenucima zagađen čak do 40 puta više od dopuštenog, zbog rafinerije u susjednom Bosanskom Brodu te je jedan od najzagađenijih u Europi. Poznato je da onečišćenje zraka odnosno stalna izloženost graničnim ili visokim vrijednostima sumporovodika i lebdećih čestica u zraku izaziva posljedice koje utječu na zdravlje ljudi te uzrokuje respiratorne bolesti, povišen kardiovaskularni morbiditet i mortalitet, karcinome, a za neke karcinogeneze potrebno je i desetak godina do pojave bolesti - kaže Strenja-Linić.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak istaknuo je kako je, prema studiji vođenoj od 2005. do 2016. godine, pojavnost raka u Brodsko-posavskoj županiji najveća u odnosu na druge županije, ali i u odnosu na prosjek Hrvatske.

- No, pojavnost raka kod muškaraca je veća nego kod ženada su uzrok neki drugi rizični čimbenici, a ne samo okolišni čimbenici - smatra Capak, te dodaje kako je posljednje tri godine zrak u Slavonskom Brodu uglavnom čist. Najopasnije su, dodaje, lebdeće čestice koje ne povezuje samo s Rafinerijom, već i s kućnim ognjištima i grijanjem tijekom zime.

Gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara podsjeća da njegov grad ima zagađen zrak od 2009. godine kad je krenula s radom Rafinerija u Bosanskom Brodu, no vjeruje kako ona nije jedini krivac za taj zrak, već i autocesta koja prolazi kroz grad, kao i granični prijelaz u centru grada.

- Apelirali smo na Vladu da se to rastereti pa da barem imamo manje ispušnih plinova od automobila, no ništa. Tražili smo i od Ministarstva zaštite okoliša da nam pomognu da građanima omogućimo obnovu fasada i mijenjanje ložišta, ali ni od toga ništa – požalio se Duspara. Govoreći o posljednjoj ekološkoj katastrofi koja ih je zadesila, kao i zagađenju vode, ustvrdio je da su sve institucije zakazale. Prigovara da kao gradonačenik ne dobiva sve podatke koji su mu potrebni da bi upravljao krizom.

- Od Ministarstva smo očekivali da nas se zaštiti, a ne da se nešto zataškava. Ne možete nas iz Grada napadati i prozivati za nebrigu, kad je zadnja analiza od 20. ožujka pokazala da je voda ispravna - poručio je Duspara. 

Majka koja je prije 10-ak dana u Slavonskom Brodu dočekala premijera Andreja Plenkovića s djetetom na rukama, Ivana Smolčić Jerković, zamjera što građani nikakve informacije ne dobivaju od institucija, ali i što se općenito ne objavljuju podaci istraživanja.

- Jadno, sramotno i žalosno su tri riječi koje mi se motaju po glavi, osjećam se bespomoćno i izigrano. Koliko puta mi građani Slavonskog Broda moramo reći da je dosta da bi bilo dosta. Udišemo zagađeni zrak, 2015. se donio akcijski plan, a mi nemamo nikakve podatke. Sad kad je voda zagađena, pitamo možemo li kupati djecu u toj vodi, okreću nam leđa i ništa ne govore. Na stranicama županijskog Zavoda za javno zdravstvo odemo po informacije, a tamo isto ništa, tek studija iz 2015. i 2016. godine. 2014., 2015., 2016. imamo povećanje malignih bolesti kod djece, a nemamo podatke od čega umiru - navela je Smolčić Jerković. 

Državni tajnik Ministarstva zaštite okoliša Mario Šiljeg ustvrdio je da je osim zagađenja vode bilo i zagađenja medijskog prostora gdje je svatko govorio što mu je palo na pamet.

- Zbog provođenja istrage ne možemo isključiti ni jedan izvor zagađenja, sve je moguće, pa tako i da je nešto stiglo naplavnim vodama. Ljudi, nismo ništa skrivali, izašli smo na teren čim smo dobili obavijest – kazao je državni tajnik te najavio da će uskoro predstaviti Registar emisije onečišćujućih tvari.

Komentara 14

DU
Deleted user
18:07 10.04.2018.

Naravno da ne možemo prozivati njih iz grada. Kad je u Zagrebu problem vode, grijanja, prometa ili zet-a ili loših cesta ja obično šaljem prigovor u Egipat i tražim da se hitno pomaknu piramide. Pa nije valjda da je moj gradonačelnik kriv za godine nečinjenja u mom gradu!!!!

AE
Aedes2017
16:39 10.04.2018.

Sikirevci su p a l i ! To je bio jedini cilj .Gosp.Duspara čime su vas ucjenili

AB
abendblatt
20:47 10.04.2018.

Duspara za analize vode i kvalitetu vode obrati se direktoru Vodovoda,koji uredno naplacuje svaku kap potrosene vode,analize vode moraju se raditi svako dnevno, vidjeli smo svi na TV u kakvom stanju su ti bazeni za vodu,prljavstina i mulj,sramota tvoja kao Gradonacelnika,treba li ti Premijer raditi analize i brinuti o kvaliteti vode??? Podnesi ostavku odmah,ali prije daj otkaz direktoru Vodovoda.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije