Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prognoza

Pitali smo meteorologe kakvo nas vrijeme očekuje

27.06.2017.
u 09:16

Očekuje se srednja tromjesečna temperatura zraka viša od klimatološkog srednjaka, kažu meteorolozi Davor Samošćanec i Krunoslav Mikec iz DHMZ-a

Kakvo nas vrijeme očekuje u danima koji slijede? O tome smo upitali više meteorologa te jednu biometeorologinju.

Raste i temperatura mora, može doseći čak i 28-29 stupnjeva 

- Sad nas, od 29. lipnja do 4. srpnja, očekuje mali predah od vrućina. To osvježenje podrazumijeva da bi se najviše dnevne temperature na kopnu mogle spustiti ispod 25 stupnjeva, što je i dalje lijepo ljetno vrijeme. U nastavku ljeta, u srpnju i kolovozu, bit će vruće i razmjerno sušno. Vrlo je vjerojatno da će biti još nizova vrućih dana i toplih noći. No raste i temperatura mora. Ona je već sad 24-26 stupnjeva, prosjek za lipanj je oko 20 stupnjeva, a u iduća dva mjeseca mogla bi porasti i na 28-29 stupnjeva - ističe meteorologinja RTL-a Dunja Mazzocco Drvar.

U srpnju i kolovozu znatno manje kiše, osobito u Dalmaciji 

- Očekuje se srednja tromjesečna temperatura zraka viša od klimatološkog srednjaka. Bit će toplije u sva tri ljetna mjeseca, više na kopnu nego na moru. Predviđa se i manja ukupna količina oborina u odnosu na višegodišnji srednjak. Manje kiše u odnosu na prosjek izgledno je u srpnju i kolovozu, osobito u unutrašnjosti. Na Jadranu su ti prosjeci ionako mali, posebice u Dalmaciji, gdje u srpnju i kolovozu padne samo oko 5-10 mililitara kiše. Znači, i u srpnju i u kolovozu bit će nizova vrućih dana i toplih noći - kažu meteorolozi Davor Samošćanec i Krunoslav Mikec iz DHMZ-a. 

Osjećaj neugode daju visoke temperature i vlaga u zraku 

- Relativna vlaga u zraku ovisi o temperaturi zraka, a osjećaj neugode stvara vlaga kod visokih temperatura. Znojenje je način obrane organizma od vrućina, a koliko će znoja s kože moći ispariti, ovisi o vlazi u zraku. Ako je ona visoka, zrak ima manju sposobnost prihvatiti vlagu koja se isparava s tijela pa se onemogućava efikasnije hlađenje organizma. To nazivamo sparnim vremenom. Kada u vrućim danima dođe do naglih pljuskova, to pruža trenutačno osvježenje. No tada slijedi isparavanje tla koje povećava vlagu u zraku i opet otežava rashlađivanje - kaže biometeorologinja Ksenija Zaninović.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije