Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Greg Norman, investitor projekta “Golf park Dubrovnik”

Dubrovnik će biti ekskluzivno golf-odredište za svačiji ukus

Greg Norman
18.11.2009.
u 11:17

Dva golf-igrališta na napuštenom zemljištu na Srđu iznad Dubrovnika bit će među tri najljepša u svijetu što će osigurati dolazak svjetskih profesionalnih turnira i pridonijeti razvoju ekskluzivnog turizma kojem se teži, a donijet će i brojne izravne beneficije gradu i građanima.

Nakon dugogodišnjih priča, ideja o golf-igralištu u Dubrovniku sve je izglednija. Dubrovnik kao grad koji teži elitnom turizmu mora imati takvu ponudu, slažu se mnogi.

Iako se dio lokalnog stanovništva ne slaže s tom idejom, uvjeren da će golf-tereni narušiti okoliš, jedan od investitora projekta izgradnje golf-terena “Golf park Dubrovnik”, Australac Greg Norman, uvjerava nas da je njegova glavna misao vodilja pri dizajniranju terena upravo zaštita okoliša, zbog čega je za svoj rad dobio i brojne nagrade.

Trudi se da svako igralište bude jedinstveno uz minimalne intervencije u prostoru te pritom poštuje i prirodna obilježja okoline.

– Nije teško, ali ni jednostavno poštovati zakone prirode. Ljudi moraju biti svjesni toga da su drveće, cvijeće i životinje na ovome svijetu puno dulje nego mi i mislim da svi to moramo poštovati. Simbioza prirode i čovjeka najvažnija je stvar.

Na jednom smo mjestu cijelo igralište napravili ručno, bez teških strojeva, upravo kako ne bismo narušili prirodu. Svakog dana obilazili smo teren i to je ključ uspjeha – objašnjava nam Greg Norman, legenda svjetskog golfa, koji je čak šest godina bio broj jedan u tom sportu, poznat po nadimku The shark ili Morski pas.

Danas se bavi dizajniranjem golf-igrališta, a njegova je tvrtka Golf Course Design osmislila čak 70 golf-igrališta na šest kontinenata.

– Svaki projekt najprije obiđem i pregledam zemljište. To je jako važno jer tako dobivam inspiraciju. Kada sve obiđem, naiđem na kamenje koje se ne vidi u zemljišnoj dokumentaciji, a igra jako važnu ulogu u uređenju i izgledu jednog golf-igrališta.

Odmah znam za svako udubljenje ili mali brijeg i tada sebi projiciram kako bi igralište moglo izgledati – objasnio nam je Greg Norman svoj princip rada. Iako mu to nije običaj, pogledavši dubrovačko zemljište namijenjeno za golf-igrališta, odmah je odlučio i sam se uključiti u investiranje.

– Pozvali su me da pogledam zemljište kako bih dizajnirao golf-terene ponajviše zbog mog načina rada u kojem nastojim što manje utjecati na okoliš i pritom pazim i na njegovu zaštitu. Došao sam ovamo i zaljubio se u prostor, Dubrovnik i Hrvatsku. Vidio sam priliku da igram golf u ovoj regiji i odlučio sam investirati u sve.

Nema puno golfera ovdje, pa sam želio razviti igru. Radio sam mnogo projekata u koje sam uložio cijeloga sebe, ali nisam i novac – kaže Norman. Prije dolaska u Dubrovnik o Hrvatskoj je razgovarao s bivšim američkim predsjednikom Billom Clintonom koji mu je ispričao o svojim spoznajama o Domovinskom ratu i pripremio ga na ljepote ove zemlje.

Na mjestu golf-igrališta Norman planira otvoriti i svoju golf-akademiju i golf-vježbalište.

– Želim što više razviti golf, a to sada u svojim godinama mogu napraviti tako da svoje znanje prenosim dalje, dakle, preko akademije – kaže. Ako sve bude išlo prema planu, radovi na “Golf parku Dubrovnik” započet će iduće godine u ožujku.

– Vjerujem da ćemo, sudeći prema zemljištu i uvjetima u kojima budemo radili, golf u Dubrovniku zaigrati 2012. godine – najavljuje Norman.

Vrijednost cjelokupnog projekta iznosi 6,5 milijardi kuna, ponajviše, tvrdi Norman, zbog skupe infrastrukture i pripremnih radova. Na cijenu, naravno, utječu i dodatni sadržaji zahvaljujući kojima će taj projekt postići uspjeh.

Iako sva golf-igrališta Greg Norman radi tako da se mogu uvrstiti na kartu svjetskih natjecanja, on vjeruje da ovo dubrovačko ne može proći neopaženo.

– Kada s igrališta gosti počnu snimati fotografije grada i mora, jednostavno će se oduševiti. Kada budu vidjeli ove fotografije, vraćat će se sigurno, a netko tko još nije bio svakako će biti privučen.

Pogled kakav puca sa Srđa nema ni jedno drugo igralište i zato vjerujem da će ovo biti jedno od tri najljepša igrališta na svijetu. Dubrovnik će sigurno postati ekskluzivna golf-destinacija u koju će se golferi redovito vraćati kada jednom dođu – uvjeren je Norman.

Zasad mu je najdraže golf-igralište u Doonbegu u Irskoj koje je praktično morao, zbog poštovanja osjetljive prirode, cijelo ručno urediti. Kako kaže, “svaki su kamen sami prenijeli”. Naglašava da su mu sva igrališta draga jer je svako posebno na svoj način – od onih koja je radio da na njima igra samo jedan čovjek – vlasnik koji i jedini u njemu uživa – do velikih projekata. Ističe da bi Dubrovnik mogao ponoviti uspjeh Dubaija koji je danas postao atraktivna svjetska golf-destinacija.

– Prije 25 godina tamo je bio samo pijesak, a danas brojni Europljani bježe iz hladne zime u taj topli kraj samo da bi malo igrali golf. I u budućnosti se, kaže, planira baviti svojim poslom, jer odgovoran je za sve ljude koji rade za njega.

– Priznajem, želim malo usporiti. No, to me neće spriječiti da redovito dolazim u Dubrovnik, jer to je jedno od najzanimljivijih i najljepših mjesta koja sam ikada vidio – zaključuje Greg Norman.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije