Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Simboli bez kazne

Državno odvjetništvo triput pisalo ministrima

02.12.2008.
u 20:25

Hrvatska je tek 2003. godine, i to tek djelomično, regulirala pitanje veličanja fašističkih režima i ideologija te promicanje rasizma i ksenofobije. Tada je, naime, nakon žestokih političkih polemika u Kazneni zakon uneseno djelo koje zabranjuje da se u javnost na bilo koji način plasira veća količina promidžbenog materijala kojim se veličaju fašističke, nacističke ili druge totalitarne države, organizacije i ideologije koje zagovaraju, promiču ili potiču mržnju, diskriminaciju ili nasilje na temelju razlike u boji kože, spolu, vjeri, naciji, seksualnoj orijentaciji, političkom ili drugom uvjerenju.

Ostalo je, međutim, nepokriveno isticanje fašističkih simbola koji idu u prekršajnu sferu, a što je zapravo svakodnevni problem. U Zakonu o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima iz 2003. godine postoji odredba po kojoj je prekršaj ako se na sportski teren unose transparenti ili druga obilježja koja iskazuju ili potiču mržnju ili nasilje na temelju rasne, nacionalne, vjerske pripadnosti ili druge posebnosti.

Međutim, sva takva ponašanja izvan stadiona ostala su potpuno izvan zakonske zone. Državno odvjetništvo je najmanje tri puta pisalo ministrima pravosuđa i upozoravalo na nedostatak u prekršajnom zakonodavstvu te slalo prijedloge rješenja. Prvi povod za takvu njihovu reakciju bilo je raspačavanje Mein Kampfa.


Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije