Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POLICIJA UPOZORILA

Drugi slučaj trovanja plinom u Valpovu, 14-godišnjak završio u bolnici

Robert Anic/PIXSELL
29.11.2021.
u 12:36

Sedamnaestogodišnje dijete nedavno se također otrovalo plinom te zbog teških posljedica završilo u bolnici u komi, a sada se oporavlja

Dijete (14) iz Valpova sinoć je hospitalizirano nakon trovanja plinom iz atmosferskog bojlera u kupaonici obiteljske kuće. 

"Obavljenim očevidom policijskih službenika, uz nazočnosti djelatnika HEP-a i dimnjačara, utvrđeno je da je do trovanja djeteta došlo zbog rada atmosferskog plinskog bojlera za centralno grijanje i povećanja koncentracije ugljičnog monoksida koji se nalazi u kupaonici", napisali su iz PU osječko-baranjske.

Kako doznaje Dnevnik.hr, dijete je u dobrom stanju, no ovo je o drugi slučaj trovanja na tom području. Sedamnaestogodišnje dijete nedavno se također otrovalo plinom te zbog teških posljedica završilo u bolnici u komi, a sada se oporavlja. 

Iz PU osječko-baranjske upozorili su ponovno na mjere opreza i upozorili na sljedeće: 

– Plinska trošila i trošila na tekuća goriva (plamenici, protočni bojleri) obavezno servisirati i to od ovlaštenih stručnih servisera, jer ćete time povećati sigurnost i racionalizirati potrošnju goriva.

– Poštujte rokove čišćenja dimnjaka i dimovodnih kanala, preglede i čišćenje dimnjaka i dimovodnih kanala neka obavi dimnjačar kao ovlaštena i odgovorna stručna osoba te provedite savjet dimnjačara bez odlaganja.

– Redovito čistite ventilacijske dovode i odvode zraka na vratima kupaonica ili kotlovnice.

"Uočenim posebno skrećemo pažnju na današnje moderne nape koje su velikog kapaciteta protoka zraka (do 700 kubičnih metara u minuti). Ako se trošila za grijanje na kruta ili plinovita goriva nalaze unutar stambenog prostora, postoji mogućnost zbog brze izmjene zraka unutar prostorije zbog rada nape da dođe do povrata plinova u prostoriju, a koji nastaju izgaranjem goriva u trošilu.
Stoga preporučujemo za vrijeme rada nape držati otvoren prozor", napisali su. 

>> VIDEO Incident u Međimurju: Maloljetnica (16) sjekirom nasrnula na socijalne radnice, oštetila službeno vozilo

Komentara 11

PA
pavlov
13:15 29.11.2021.

Uz svaki bojler na plin najbolje je postaviti detektor ugljičnog monoksida, ima verzija koje automatski pri detekciji istoga zatvaraju ventil plinske instalacije na koju su povezani.... Samo neznam tko još ima bojler koji uzima zrak iz same prostorije, ne prodaju se još tamo od bar sredine 90-ih.... Najbolje je bojler držati u zasebnoj prostoriji (kotlovnici) ako se ima mogućnosti....

DU
Deleted user
13:27 29.11.2021.

Zašto ljudi ne kupe detektore CO, život bi im spasili. Cijena detektora se kreće od 250 kn pa nadalje....

PA
pavlov
13:11 29.11.2021.

POUKA: Kupite novi kondenzacijski bojler.... Uz prilagodbu instalacije, radijatora i dimljaka, cijena istoga je u prosijeku samo 19.999,99 kn... Prava sitnica.... Ali taj bojler ni nezna da radi na plin, misli da je električni!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije