Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
uživo: Rat u ukrajini

Putin potpisao novi zakon za vojne rezerviste: Objavljeno tko je sve obuhvaćen

Moskva
Foto: Reuters/PIXSELL
1/11
Autori: Vecernji.hr, Hina
24.07.2023.
u 17:46

Ruske državne novinske agencije izvijestile su da su dijelovi drona pronađeni dva kilometra od zgrada ministarstva. Nazvavšii ga "terorističkim napadom", ministarstvo obrane objavilo je u svojoj aplikaciji za razmjenu poruka Telegram da u napadu nije bilo žrtava.

Dronovi su pogodili dvije nestambene zgrade u Moskvi u ponedjeljak ujutro rekao je gradonačelnik Moskve. "Nije bilo ozbiljne štete niti ozlijeđenih", rekao je Sergej Sobjanin na Telegramu. Rusko ministarstvo obrane priopćilo je da su snage protuzračne obrane spriječile napad te da su dvije bespilotne letjelice presretnute i uništene.

Video: Eksplozije u Moskvi: 'Ovo je teroristički čin Kijeva'

TIJEK DOGAĐAJA: 

17:44 - Ukrajinske vlasti su priopćile da su pritvorile bivšeg vojnog povjerenika za mobilizaciju, pod sumnjom da je tijekom ruske invazije na Ukrajinu kupio u Španjolskoj vilu za oko četiri milijuna eura. Ukrajinski državni istražni ured (DBR) koji istražuje slučajeve korupcije na visokoj razini, priveo je Jevgena Borisova u Kijevu, dva dana nakon izdavanja tjeralice za njim, u okviru zajedničke akcije s državnim odvjetništvom.

Osumnjičenik je "pokušao pobjeći promijenivši brojeve telefona, registarskih pločica na automobilu i prebivalište", dodao je DBR u priopćenju. Pukovnik Borisov je bio zadužen za mobilizaciju i za novačenje u Odeskoj oblasti, na jugu, sve dok nije razriješen dužnosti nakon medijskih napisa. Sumnjiči ga se za "nezakonito bogaćenje" i pokušaj izbjegavanja vojne službe, za što mu prijeti "do deset godina zatvora", navodi DBR.

Istražni ured je u svibnju objavio da je taj dužnosnik u zamjenu za mito naređivao podređenima da ne mobiliziraju neke ljude, u vrijeme ruske invazije koja je počela u veljači 2022. Stvar je otkrio utjecajni ukrajinski medij koji je naveo da je majka Jevgena Borisova, umirovljenica, u prosincu 2022. postala vlasnica vile u Marbelli, popularnoj turističkoj destinaciji na jugoistoku Španjolske, vrijedne oko četiri milijuna eura. Supruga Borisova je uz to kupila poslovne prostore u Marbelli za gotovo 740.000 eura, a punica je zadnjih godina kupila nekoliko luksuznih automobila, navodi isti izvor.

Državna agencija za suzbijanje korupcije (NAZK) objavila je prošlog tjedna da bivšeg dužnosnika sumnjiči za "nezakonito bogaćenje", namaknuvši 4,59 milijuna eura. Borba protiv korupcije, endemskog zla u Ukrajini, koja je i prije ruske invazije bila među siromašnijim europskim zemljama, jedan je od uvjeta Europske unije za očuvanje statusa kandidata Kijeva.

GALERIJA Posljedice napada na Odesu

Moskva
1/7

17:42 - Rusija si daje za pravo "snažno odgovoriti" na napade dronovima na Moskvu i na anektirani poluotok Krim u ponedjeljak koje pripisuje Ukrajini, objavila je ruska diplomacija. "Na ove događaje gledamo kao na novo posezanje ukrajinskih političkih i vojnih čelnika za terorističkim metodama radi strašenja civilnog stanovništva", ističe se u priopćenju ruskog ministarstva vanjskih poslova.

"Iza ovih drskih čina ukrajinskih neonacista stoji želja Zapada za pogoršanjem situacije (u ukrajinskom sukobu)", dodaje ruska diplomacija, najavivši da će "pronaći i kazniti" sve krivce.

Izvor u ukrajinskom ministarstvu obrane koji je htio ostati anoniman, potvrdio je za AFP da je napad na Moskvu izveo GUR, vojna obavještajna služba. Ruska vojska je objavila da je pogodila dva ukrajinska drona koja su pala, a da pritom nitko nije stradao, jedan blizu ruskog ministarstva obrane, a drugi na trgovački centar na jugu Moskve. U novom ukrajinskom napadu dronovima u ponedjeljak pogođeno je skladište streljiva na Krimu, u okrugu Džankoj, na sjeveru anektiranog poluotoka, rekao je ruski guverner Sergej Aksjonov.


14:20 - Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je zakon kojim se za pojedine kategorije vojnih rezervista podiže gornja dobna granica za pet godina. To znači da ljudi koji služe u skupinama mogu biti mobilizirani dodatnih pet godina. Izmjenama i dopunama objavljenim na službenom portalu pravnih akata povećavaju se dobne granice za vojnike, mornare, narednike, predstojnike, zastavnike i veziste.

Evo koje su promjene napravljene:

Za vojnike, mornare i narednike dobna granica se povećava s 35 na 40 godina
Za predstojnike i zastavnike povećava se s 45 na 50 godina
Za veziste se povećava s 50 na 55 godina
Za više časnike, dobna granica za pričuvnike koji ispunjavaju uvjete za mobilizaciju postat će 65 godina
Za niže časnike ona će se povećati na 60
Promjene također dopuštaju ruskoj vojsci potpisivanje ugovora sa stranim državljanima mlađim od 52 godine, piše The Moscow Times.

Izmjene će stupiti na snagu u razdoblju od četiri godine između siječnja 2024. i siječnja 2028.

VEZANI ČLANCI: 


10:33 - Ruska Savezna sigurnosna služba (FSB) u ponedjeljak je objavila da je pronašla tragove eksploziva na brodu koji je putovao iz Turske do ruske luke Rostov-na-Donu gdje je trebao pokupiti žito. FSB tvrdi da je brod bio u ukrajinskoj luci Kiliji u svibnju te da je korišten da bi u Ukrajinu dostavljao eksploziv.  Ruska služba navodi kako je brod promijenio ime u turskoj luci Tuzli ranije ovaj mjesec te je zamijenio posadu u kojoj je ranije bilo 12 ukrajinskih državljana. 

"Ove okolnosti pokazuju da postoji mogućnost korištenja inozemnih civilnih brodova za isporuku eksploziva na ukrajinski teritorij“, objavio je FSB. 

Neimenovani brod pregledan je u Kerčkom tjesnacu te mu je zabranjen nastavak putovanja, nakon čega je napustio ruske vode, dodaje se. 

Reuters još nije uspio provjeriti tvrdnje FSB-a koje dolaze tjedan dana nakon što se Moskva povukla iz sporazuma koji je omogućavao izvoz ukrajinskog žita iz crnomorskih luka, uz sigurnosne inspekcije brodova. 


8:41 - Ruska novinska agencija RIA Novosti, pozivajući se na hitne službe, sugerira da je još jedan dron oboren iznad Moskovske regije. "Bespilotna letjelica tipa helikoptera bez eksplozivne naprave pala je u okrugu Zelenogradski u Moskovskoj oblasti, na području središnjeg groblja. Nitko nije ozlijeđen", rekli su za RIA Novosti hitne službe.

Tvrdnje nisu neovisno provjerene, javlja Guardian.


7:44 - Rusija je u noći na ponedjeljak gađala skladište žita u Odesi, a lokalne vlasti na Krimu izvijestile su da jepogođeno rusko skladište streljiva. Ukrajinsko južno vojno zapovjedništvo u ponedjeljak je na društvenim mrežama objavilo da je u ruskom napadu bespilotnim letjelicama na južnu ukrajinsku luku Odesu uništeno skladište žita i ranjena četvorica lučkih radnika. Prema preliminarnim informacijama u napadima su uništene tri bespilotne letjelice, priopćilo je zapovjedništvo.

Rusko skladište streljiva u Džankoju na Krimu pogođeno je rano u ponedjeljak, a ruske snage protuzračne obrane presrele su 11 bespilotnih letjelica iznad tog područja, rekao je proruski dužnosnik.

Sergej Aksjonov, guverner Krimskog poluotoka koji je Moskva anektirala 2014. godine, također je rekao da je na tom području oštećena stambena zgrada.

Nije odmah bilo jasno je li skladište streljiva izravno pogođeno dronom ili je oštećeno padom krhotina drona. Rusija ima vojnu zračnu bazu u blizini Džankoja. Ukrajinski dužnosnici dugo govore da su grad i okolna područja pretvoreni u najveću vojnu bazu Moskve na Krimu.


7:14 - Ruski noćni napad bespilotnim letjelicama na južnu ukrajinsku luku Odesa uništio je skladište žitarica i ozlijedio četvoricu lučkih zaposlenika, priopćio je Reuters južno ukrajinsko vojno zapovjedništvo. Na temelju preliminarnih informacija, u napadima su uništena tri drona, objavilo je zapovjedništvo na društvenim mrežama.


6:49 - Rusko ministarstvo obrane optužilo je Ukrajinu za "teroristički" napad dronom nakon što je gradonačelnik rekao da su dvije zgrade u Moskvi pogođene, a mediji su izvijestili da su ostaci pronađeni nedaleko od zgrada ministarstva obrane.

Reuters javlja da nije jasno jesu li dronovi pogodili zgrade kada su oboreni u ponedjeljak ili su namjerno gađali zgrade.

Ni ministarstvo obrane ni gradonačelnik nisu rekli gdje su presretnuti dronovi.


5:54 - "Zaustavljen je pokušaj kijevskog režima da izvede teroristički čin pomoću dva drona na objektima na teritoriju grada Moskve", navodi se u priopćenju ministarstva obrane objavljenom na Telegramu.

GALERIJA: Napad dronovima na Moskvu

Moskva
1/11

5:36 - Telegram kanali povezani s ruskim FSB-om izvijestili su da su stanovnici nekoliko okruga na jugozapadu i jugu Moskve prijavili zvukove eksplozija, prenosi Reuters.Avenija Komsomolsky nalazi se u blizini zgrada ruskog ministarstva obrane u središnjem administrativnom okrugu Moskve. Krhotine drona pronađene su u središtu Moskve, javlja ruska državna novinska agencija Tass. Na 17, Komsomolsky Prospektu, otkriveni su ostaci drona. Prema preliminarnim informacijama, nije bilo ozlijeđenih. Dužnosnik je rekao da agencije za provođenje zakona i hitne službe rade na mjestu događaja. Rusko ministarstvo obrane potvrdilo je da u napadu dronom u središtu Moskve nije bilo žrtava.

VEZANI ČLANCI:

5:30 - Američki državni tajnik Antony Blinken rekao je da je Ukrajina vratila polovicu teritorija koji je Rusija inicijalno okupirala tijekom invazije, no da se Kijev sada suočio s "vrlo teškom borbom" da bi povratio više teritorija.

"Već je vratila oko 50 posto onoga što je inicijalno okupirano", rekao je Blinken u intervjuu za CNN u subotu.

"Ovo su i dalje prilično rani dani protuofenzive. Teško je", rekao je i dodao: "Neće se odigrati tijekom sljedećeg tjedna ili dva. Mislim da se više radi o nekoliko mjeseci."

Nade da Ukrajina može brzo očistiti ruske snage sa svoga teritorija nakon pokretanja ljetne protuofenzive blijede kako se ukrajinska vojska suočava s duboko ukopanim ruskim pozicijama na jugu i istoku zemlje.

Prošli mjesec predsjednik Volodimir Zelenskij rekao je da je napredak protiv ruskih snaga "sporiji nego što je to poželjno", no da nitko neće požurivati Kijev da ubrza.

Komentara 152

OB
Oblacni
06:24 24.07.2023.

Kad ukrajinski dronovi pogode bilo koji ruski grad, onda je to teroristicki cin, a kad ruski dronovi svakodnevno unistavaju ukrajinske gradove, e onda je to spec. voj. oper. sirenja slobode i denacifikacije! Licemjeri ruski smrdljivi!

PA
Pahor
07:15 24.07.2023.

Samo rokajte heroji. Ruske okupatore treba unistiti na svim razinama. Ovo nije puno ali covjeka veseli

SA
saudinus
06:11 24.07.2023.

Ukrajina samo hrabro. Visoko preciznim oružjem ste pogodili mjesta okupljanja terorista u pripremama za djelovanje protiv Ukrajine. Možda je vrijeme da proglasite Specijalnu operaciju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije