Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 150
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
proceduralni propust

Draženu Slavici ukida se presuda za tragediju na Kornatima

dražen slavica (1)
Foto: Filip Brala/PIXSELL
1/4
Autori: Hina, Mia Buva
26.04.2016.
u 15:45

Nismo još dobili presudu, ali na sjednici je sud po službenoj dužnosti - dakle, nije bilo takvih žalbi - ukinuo presudu, jer je postupak vođen po starom Zakonu o kaznenom postupku, kazao je odvjetnik Prodanović

Bivšem šibenskom glavnom vatrogasnom zapovjedniku Draženu Slavici ukida se presuda za kornatsku tragediju u kojoj je život izgubilo 12 vatrogasaca, a teško je ozlijeđen jedini preživjeli Frane Lučić.

Kako piše Telegram, Vrhovni sud uočio je proceduralni propust zbog kojeg odluka nižeg suda ne može opstati. Riječ je o pogrešno sastavljenom sudskom vijeću, koje je s obzirom na težinu kaznenog djela što je Slavici stavljeno na teret moralo biti peteročlano, dok je ono kojim je predsjedao sudac Boris Babić bilo tročlano.

Informacije o ukidanju presude Draženu Slavici za N1 televiziju komentirao je i Slavičin odvjetnik Čedo Prodanović.

-Nismo još dobili presudu, ali na sjednici je sud po službenoj dužnosti - dakle, nije bilo takvih žalbi - ukinuo presudu, jer je postupak vođen po starom Zakonu o kaznenom postupku, prema kojemu je u sudskom vijeću trebao biti pet, a ne tri suca, što je apsolutno velika povreda postupka- objasnio je Prodanović i dodao kako je to veliki previd te da mu je žao što se postupak mora provesti još jednom. 

Glasnogovornik zadarskog suda Hrvoje Visković nije želio komentirati tvrdnje da je Vrhovni sud ukinuo presudu jer nikakvu odluku još nisu dobili.

Slavica je u rujnu 2013. na zadarskom Županijskom sudu nepravomoćno oslobođen odgovornosti za stradanje vatrogasaca u Kornatskoj tragediji, jednoj od najvećih mirnodopskih nesreća koja je pogodila Hrvatsku.

Slavica je bio jedini optužen za stradavanje 13 mladih vatrogasaca među kojima je, s teškim ozljedama, preživio jedino Frane Lučić iz Tisnog na otoku Murteru.

Tužiteljstvo ga je teretilo za kazneno djelo protiv opće sigurnosti, jer je na otok Kornat poslao dvojicu maloljetnika, civilnoga ročnika te vatrogasce koji nisu završili obuku helikopterskoga desantiranja. Osim toga, na teret mu se stavljalo i kašnjenje s akcijom spašavanja unesrećenih. Optužnica je napisana na više od 60 stranica, a sudski spis sadržava oko šest tisuća stranica.

Suđenje mu je počelo u studenom 2010. nakon što je odlukom Vrhovnog suda sa šibenskog prebačeno na Županijski sud u Zadru.Tijekom suđenja je ispitano više od stotinu svjedoka i pročitano na tisuće stranica raznih stručnih vještačenja, a Slavica je od početka postupka poricao krivnju.

>>Dražen Slavica: Nemam što slaviti, prošao sam golgotu

>>Slavica: Tužan sam jer se nije doznala istina, a kolege su stradali

Komentara 6

Avatar Admin nabijem te
Admin nabijem te
17:34 26.04.2016.

ovo je prebolesno!!!!pa oni ne znaju niti zakone???ma odite svu u 3pm!

DU
Deleted user
14:19 26.04.2016.

Pazi iznenadjenja. Jos jednom pravosudje pokazalo svu svoju strucnost.

DU
Deleted user
14:50 26.04.2016.

Tri put hura za naše veleštovano sudstvo!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije