Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 22
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
smrt rodilje

'Dr. Ljubojević 17 godina od smrti majke trojki živi s teretom optužbi!'

petrova bolnica
Foto: Goran Jakuš/PIXSELL
1/3
18.01.2013.
u 09:19

Tragedija se dogodila u Petrovoj bolnici u rujnu 1995. Pravomoćne presude još nema

Više od 17 godina od smrti majke triju djevojčica u Petrovoj bolnici koja je nakon carskog reza iskrvarila na odjelu Intenzivne njege u zagrebačkoj Petrovoj bolnici, dr. Nikola Ljubojević i dalje živi pod teretom optužbi da je nesavjesnim liječenjem skrivio smrti majke trojki jer je drugostupanjski sud opet ukinuo oslobađajuću presudu. Iako je lani sutkinja Sanda Bramberger Ostojić, nepravomoćno ga oslobodivši krivnje, poručila: “Netko je kriv za smrt žene, ali to niste vi, a krivac je trebao biti ovdje na vašem mjestu”, s obzirom na to da će se suđenje i treći put ponoviti, dr. Ljubojević do pravomoćne presude i dalje ostaje okrivljenik koji nije dokazao nedužnost.

Najdulje suđenje

Lani je u obrazloženju presude sutkinja zagrebačkog Općinskog kaznenog suda kazala da pravi krivac do suda nije ni došao. No riječki Županijski sud (odlučivao je u ovom predmetu jer je zagrebački drugostupanjski sud zakrcan spisima, nap. a.) ukinuo je presudu ne zbog činjeničnih nego zbog formalnih razloga pa je očekivati da bi ponovljeno suđenje moglo biti brzo gotovo. No čak i ako bude okončano na jednom ili dva ročišta, proći će barem još godina dana do pravomoćne presude. Kad je riječ o optuženim liječnicima, koliko je poznato u javnosti, dosad je najdulji sudski postupak trajao protiv splitskog anesteziologa Marka J. koji je 15 godina živio s teretom optužbi da je skrivio smrt dvoje ljudi sve dok vještačenjem nije utvrđeno da nije kriv pa je tužiteljstvo odustalo od njegova progona.

– Grozno je biti tolike godine pod teretom kaznenog postupka i pokušavati dokazati svoju nedužnost. Svakom tko je optužen, to je neizdrživo. Želim vjerovati da će g. Ljubojević biti ponovno oslobođen. Jasno je da je ovdje ugroženo pravo na pošteno suđenje koje obuhvaća i pravo na suđenje u razumnom roku – kaže odvjetnica Lina Budak koja zastupa Ljubojevića.

A država plaća odštete

Predmet Ljubojević statistički gledano jedan je od oko 3000 neriješenih kaznenih predmeta starijih od tri godine koji se vode na općinskim i županijskim sudovima. Do rujna lani na županijskim i općinskim sudovima neriješenih građanskih predmeta starijih od tri godine bilo je oko 114.000. Kako bi se stalo na kraj dugotrajnom parničenju, prihvaćene su izmjene Zakona o parničnom postupku (ZPP) na prvom čitanju u Saboru pa će drugostupanjski sud smjeti samo jednom ukinuti presudu i predmet vratiti na ponovno suđenje, a ako je ukida drugi put, dužan je sam donijeti presudu.

Iako se kazneni predmeti uglavnom brže rješavaju, čekanje pravde i u njima je još dugotrajno osim ako nije riječ o USKOK-ovim spisima. Pravda nakon godina i godina čekanja gubi smisao i za žrtve i za optuženike. Ako su nedužni, tim gore.

– Loša je organizacija pravosudnog sustava, suci u malim sredinama nemaju što raditi, a u nekim gradovima grcaju u predmetima. Vrhovni sud trudi se razmještanjem neriješenih spisa na okolne sudove riješiti taj problem, ali i tim razmještanjem opet se teret prebacuje na građane jer moraju ići u druge gradove. Reorganizacija rada sudaca nužna je i ne smije ići na teret građana koji imaju pravo dobiti zaštitu u razumnom roku – kaže odvjetnica Višnja Drenški Lasan. Na gubitku je i država jer stalno građanima plaća odštete zbog nerazumno dugih suđenja pa je 2011. isplatila 33 milijuna kuna.

>> Nedostatak specijalista: Liječnici nerado dolaze na istok Hrvatske

Komentara 6

Avatar žič
žič
10:25 18.01.2013.

malo je država na svijetu koje imaju tako lpše sudove i zakone kao hrvatska,ali u državi hrvatskoj ništa se ne dešava slućajno,sve je svojevremeno tako namjerno napravljeno,zlu ne trebalo kak se kaže........

DO
doktorica
18:26 18.01.2013.

treniraju pravdu samo na pravednicima!

KA
kajbiti
10:10 18.01.2013.

Dr Ljubojević je meni osobno 2001. god. spasio život da ne iskrvarim prilikom carskog reza došavši u sred noći od doma. Žao mi je ove pok. gospođe i njene djece, to je velika tragedija.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije