Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 126
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pregovori oko šefa vojnih špijuna se nastavljaju

Doznaje Večernji list: Nastavljeni pregovori, dogovor oko novog šefa VSOA-e do ponedjeljka

Andrej Plenković, Zoran Milanović
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/3
07.07.2023.
u 21:56

U ponedjeljak sadašnjem ravnatelju Ivici Kinderu ističe mandat na čelu Vojne sigurnosno-obavještajne agencije

Kako doznaje Večernji list, pregovori oko novog ravnatelja Vojne sigurnosno-obavještajne agencije (VSOA) se nastavljaju, a jedna i druga strana očekuju da će do ponedjeljka iznaći rješenje. Naime, u ponedjeljak sadašnjem ravnatelju Ivici Kinderu ističe mandat nakon što ga je predsjednik Zoran Milanović u rujnu prošle godine razriješio s te dužnosti, a s tim se usuglasio i premijer Andrej Plenković. Bilo je to jedno od rijetkih suglasja između predsjednika države i Vlade, no imenovanje novog ravnatelja izazvalo je novi sukob. 

Kinder je razriješen s dužnosti nakon što su unutarnjim nadzorom uočene nezakonitosti i nepravilnosti niza djelatnika u okviru VSOA-e. Mandat mu ističe u ponedjeljak 10. srpnja, a na tu poziciju trebao je doći Mijo Validžić kojeg je predložio ministar obrane Mario Banožić. Međutim, o novom šefu VSOA-e Milanović ne želi razgovarati s ministrom obrane već isključivo s premijerom Andrejom Plenkovićem kojeg je pozvao na hitan sastanak, no ovaj ga je odbio rekavši da mu se prvo mora 'pristojno ispričati'. 

VEZANI ČLANCI: 

Umjesto isprike, Milanović se jučer navečer obratio javnosti preko svih televizija te upozorio na 'ozbiljnu prijetnju koju priprema Vlada Andreja Plenkovića'. Kazao je kako Vlada mimo Ustava namjerava VSOA-u staviti pod izravno upravljanje Ministarstva obrane te da je to politički udar Plenkovića 'koji Hrvatsku vraća u doba kada su službe bile pod izravnom kontrolom vladajuće stranke'. 

Plenković mu je odgovorio kako su to lažne teze o kršenju Ustava. Nakon toga je iz Milanovićevog ureda objavljena 'odluka koju je ministar obrane Mario Banožić pripremio  5. srpnja 2023. kako bi dokazima potvrdili i potkrijepili jučerašnje riječi predsjednika Milanovića o pokušaju imenovanja privremenog čelnika VSOA-e mimo Ustava'.

- Pripremljena Odluka ministra obrane službeno je uručena predstavniku Ureda predsjednika Republike na sastanku Savjeta za koordinaciju sigurnosno-obavještajnih agencija u srijedu, te predstavljena kao rješenje do imenovanja ravnatelja VSOA-e - priopćeno je iz Ureda predsjednika danas popodne. 

Vlada je brzo reagirala na to priopćenje i kazala kako je Milanović sam preko Lozančića tražio donošenje mjera za privremeno funkcioniranje VSOA-e, a 'sad Vladu lažno optužuje za protuustavno djelovanje'. To su potkrijepili dopisom koji je Lozančić uputio ministru Banožiću, ali i ostalim dopisima koji su na tu temu razmijenjeni između Vlade i Pantovčaka. 

VIDEO Plenković o obraćanju Milanovića: Umjesto isprike slušali smo lažne teze o kršenju Ustava

Komentara 16

Avatar Asterix
Asterix
22:37 07.07.2023.

Bio je prvi pasus i opaska "uskoro više". Sada je stiglo to "više" u vidu zaljepljenih odlomaka iz drugih članaka.

Avatar Asterix
Asterix
22:34 07.07.2023.

Ukinite VSOA-u i problem rješen.

EF
Efendi
06:15 08.07.2023.

Je li na pomolu rjesenje o snizavanju cijena voca, povrca i goriva? Koga briga za vjecitu svadju ruskog i briselskog potrckala o, za obicnog covjeka, potpuno nebitnim pitanjima?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije