Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Slučaj Bandić

DORH: USKOK se ne rukovodi nikakvim kalkulacijama i određivanjem tajminga

Milan Bandić
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
1/7
12.03.2015.
u 11:12

"DORH i USKOK neće ni na koji način uvažavati 'većinsku volju pojedinaca iskazanu kroz medije' ili politički oportunizam", stoji u priopćenju DORH-a.

DORH u današnjem priopćenju navodi da se USKOK ne "rukovodi nikakvim kalkulacijama i određivanjem tajminga" u najnovijem slučaju pritvaranja zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića.

"Državno odvjetništvo Republike Hrvatske (DORH) i USKOK neće ni na koji način uvažavati 'većinsku volju pojedinaca iskazanu kroz medije' ili politički oportunizam već samo i isključivo prikupljene dokaze u zakonom propisanom postupku u cilju zaštite pravnog poretka Republike Hrvatske", navodi se u priopćenju DORH-a.

Priopćenje DORH-a o najnovijem pritvaranju Milana Bandića prenosimo u cijelosti:

"Povodom brojnih napisa i izjava većeg broja osoba u sredstvima javnog priopćavanja nakon donesenog rješenja suca istrage Županijskog suda u Zagrebu kojim je određen istražni zatvor protiv okrivljenog gradonačelnika Grada Zagreba i naplati jamčevine, priopćavamo kako je Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) u konkretnom predmetu, kao i do sada, postupao i postupa isključivo u skladu s pozitivnim zakonskim propisima i stanjem spisa.

Radi točnog i potpunog informiranja javnosti, ističemo kako USKOK, u trenutku predaje prijedloga za opoziv jamčevine i određivanje istražnog zatvora okrivljenom gradonačelniku, nije imao saznanja o tome da je izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Zagrebu donijelo rješenje kojim se ukida mjera opreza zabrane obavljanja dužnosti gradonačelnika Grada Zagreba. Dakle, nikakve kalkulacije i određivanje tajminga nije rukovodilo USKOK u predlaganju sucu istrage opoziva jamčevine i određivanje istražnog zatvora.

'Nećemo uvažavati politički oportunizam, nego dokaze'

USKOK vodi postupke prema svim osumnjičenicima na isti zakoniti način u skladu s prikupljenim dokazima i zakonskim pravnim okvirom bez obzira radi li se o ministru, županu, gradonačelniku, policijskom službeniku ili bilo kojem drugom građaninu. Ujedno, Državno odvjetništvo Republike Hrvatske (DORH) i USKOK neće ni na koji način uvažavati "većinsku volju pojedinaca iskazanu kroz medije" ili politički oportunizam već samo i isključivo prikupljene dokaze u zakonom propisanom postupku u cilju zaštite pravnog poretka Republike Hrvatske.

DORH smatra kako, u borbi protiv korupcije i zalaganju za nultu stopu tolerancije prema korupciji, ovakvi javni nastupi i izjave 'stručnih pojedinaca' predstavljaju prisilu prema tijelima progona te podsjećamo kako je, sukladno čl. 2. st. 3. Zakona o državnom odvjetništvu, zabranjen svaki oblik utjecaja, a posebno svaki oblik prisile prema državnim odvjetnicima, zlouporaba javnih ovlasti i osobnog utjecaja te korištenje medija i javnih istupanja u predmetima kaznenih djela za koja se progoni po službenoj dužnosti, kao i u predmetima u kojima državni odvjetnik zakonito izvršava svoja prava i dužnosti u zaštiti imovine Republike Hrvatske", stoji u priopćenju DORH-a.

>>Bandićev prvi potez raspuštanje vodstva Holdinga?

>>Najbolje je da Milan Bandić ode iz politike

>>Bandić ispitan u sjedištu USKOK-a, odvjetnici nisu otkrili je li iznio obranu

Komentara 5

RA
ravko1952
11:41 12.03.2015.

Hlebinci naprijed. vjerujte u ovo priopčenje dorha.

DU
Deleted user
11:45 12.03.2015.

Timing je ključan jer u slučaju da etablira stranku na lijevom krilu, ljevici u kompletu prijeti rasap glasova - pa je onog momenta kad je Bandić stao slati pristupnice za svoju novu stranku po poštanskim sandučićima po cijelom gradu i kad su kompletna članstva stala napuštati SDP, e onda je krenulo "puci ga". Bandić je opasan igrač, sjetimo se Josipović ga je pobijedio 60:40 % tek u drugom krugu, a Bandić je formalno bio neovisan kandidat. Takvima se ne oprašta i zarinuli su mu ga via gore uslikane ekipe... Ma što god oni pričali!

KA
KaNiDora
11:23 12.03.2015.

Sasvim ok. Treba vjerovati da rade u dobroj vjeri.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije