Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Porezne izmjene

Donosimo kalkulatore: Izračunajte koliko će vam porasti plaća

Smanjenje poreza
Kristina Stedul-Fabac/PIXSELL
03.01.2024.
u 10:45

Od 1. siječnja mijenjaju se porezna pravila pa će nam rasti i plaće. Donosimo kalkulatore za izračunavanje.

Povećanje plaće je posljedica porezne reforme s četiri glavne izmjene koje idu zaposlenicima na ruku, piše Toni Milun na svom YouTube kanalu: Ako osoba ima bruto plaću do 700 eura, tada osnovica za 1. stup MO umjesto bruto plaće iznosi bruto - 300 eura, ako osoba ima bruto plaću između 700 i 1.300 eura, osnovica za 1. stup MO računa se po formuli bruto - 0,5*(1300-bruto), ako osoba ima bruto plaću veću od 1.300 eura, osnovica za 1. stup ostaje kao i prije, to je sve unutar prve porezne izmjene. Druga je porezna izmjena da se osobni odbitci mijenjaju.Treća je stavka da se ukida prirez, a svaki grad /općina će samostalno određivati porezne stope u rasponu: niža: umjesto 20 % bit će u rasponu 15 % - 23,6 % viša: umjesto 30 % bit će u rasponu 25 % - 35,4 % I četvrta izmjena je da limit kod kojeg se stopa poreza mijenja s niže na višu raste s 3.981,69 eura na 4.200 eura, piše Milun , te donosi i kalkulator plaća.  

Poreznim rasterećenjima dohotka Vlada je otvorila prostor za rast plaća većini zaposlenih, a najviše će profitirati osobe s najnižim primanjima s obzirom na uvođenje olakšice za mirovinski doprinos. Kalkulator plaća možete pronaći i OVDJE da biste saznali kako će se porezne izjmene odraziti na vaša primanja. Za informativni izračun potrebno je znati visinu bruto plaće i porezne stope grada (ili općine) u kojem živite.

VEZANI ČLANCI 

VIDEO Umirovljenici se mogu veseliti 1.siječnja

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije