Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Od 1. siječnja

Na snagu stupile porezne izmjene: 'Dobro će proći oni koji imaju niže plaće

Euro - nova službena valuta u Republici Hrvatskoj
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/3
03.01.2024.
u 00:12

Mato Franković, dubrovački gradonačelnik, naglašava kako će ukidanjem prireza prosječna dubrovačka obitelj s dvoje djece imati 680 eura više

Od 1. siječnja na snagu je stupilo nekoliko poreznih zakonskih izmjena. Ukida se prirez, a stopu poreza na dohodak određuju gradovi i općine. Neki će gradovi tako gubitak prihoda od prireza nadoknaditi višom stopom poreza, dok su se drugi odlučili za nižu. Hrvoje Stojić, glavni ekonomist HUP-a, istaknuo je u emisiji "Otvoreno" HRT-a kako će sada "dobro proći oni koji imaju niže plaće".

"To cementira postojeću strukturu ekonomije, odnosno zaposlenih na našem tržištu rada", rekao je i dodao kako su porezne stope nominalno niske ako ih uspoređujemo s drugim državama EU. Također, naveo je kako se Europa suočava s demografskim izazovima te smatra kako je bitno staviti naglasak na rasterećenje srednjih i onih viših plaća. 

Ivica Puljak, splitski gradonačelnik, naveo je da mu je plaća bila veća kada je bio profesor na fakultetu te dodao: "U Splitu smo odlučili da stopu prireza smanjili s 15 na 7,5 posto. Smanjili smo opterećenje građana i poduzetnika onoliko koliko smo mogli kako bismo mogli razvijati grad".

"Stalo nam je da se infrastruktura razvija, ali isto tako da se smanjuje porezna presija na građane i poduzetnike te da se plaće povećavaju. U Splitu će se plaće povećavati, ali će se i u budućnosti smanjivati porezna presija kako bi se poduzetništvo moglo razvijati", naglasila je i rekao kako će povećanje srednjih plaća biti oko 30 eura.

VEZANI ČLANCI:

Mato Franković, dubrovački gradonačelnik, naglašava kako će ukidanjem prireza prosječna dubrovačka obitelj s dvoje djece imati 680 eura više.

"Svi učenici će ove godine imati besplatne pokaze, čime se dolazi do brojke da se oko 70 posto građana Dubrovnika voze besplatno u gradskom prijevozu. Ujedno je Dubrovnik grad s jednim od najmlađih voznih parkova u Hrvatskoj, radimo vodoopskrbnu mrežu", tvrdi.

Tereza Rogić Lugarić, državna tajnica u Ministarstvu financija, istaknula je kako je veliki broj gradova i općina zadržao zakonske stope poreza na dohodak. Isto tako, veliki broj gradova i općina iskoristio je samostalnu mogućnost uvođenja poreznih stopa i veliki broj je išao na snižavanje najniže stope na dohodak.

"Ovo je dugoročna reforma i njeni učinci će se pokazati u idućim godinama", rekla je.

VIDEO Na cesti kod Sv. Ivana Zeline jurio bik: 'Nije upalio dnevna svjetla!'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije