Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Birokracija

Dogradonačelniku moram pisati o zdravlju obitelji da bi me – primio

Zamjenik gradonačelnika Karlovca Dubravko Delić
Dominik Grgurić/PIXSELL
25.10.2010.
u 14:09

Dubravko Delić: Uveo sam formulare da bih utvrdio prioritet problema građana pa one žurne prije pozvao na razgovor

Ime i prezime, adresa, tema razgovora, telefon/mobitel, datum rođenja, bračni status, broj članova zajedničkog kućanstva, broj djece, godine starosti djece, radni odnos, zdravstveni problemi u obitelji, braniteljski status... – rubrike su obrasca koje građani moraju ispuniti ako žele razgovarati s dogradonačelnikom Karlovca Dubravkom Delićem.

Na porti karlovačke gradske uprave, kad je potražio rješenje konkretnog problema, ogorčeni je građanin dobio “Prijamni list za razgovor kod zamjenika gradonačelnika gospodina Dubravka Delića”.

Prije no što ga je ispunio, požalio se Večernjem listu.

Treba li im i krvna grupa?

– Pa jesu li oni normalni?! Zašto moram ispunjavati sve te rubrike?! Što ih briga za zdravstvene probleme u mojoj obitelji, moju stručnu spremu i radni odnos?! Dobro da me ne pitaju koja mi je krvna grupa i koliko puta dnevno obavljam nuždu – kaže naš čitatelj koji je želio ostati anoniman da ne ugrozi rješenje svog problema. Kaže da može razumjeti važnost tih pitanja ako, primjerice, netko želi riješiti stambeni problem. Tada su važne činjenice o tome koliko članova ima kućanstvo, u kakvoj se socijalnoj situaciji netko nalazi...

– Međutim, zašto građani te činjenice ne mogu iznijeti izravno dogradonačelniku ili nekom drugom dužnosniku? Ovako privatne podatke građana čitaju djelatnici na porti i tko zna koliko još djelatnika dok prijamni list ne stigne do dogradonačelnika! Što ih briga jesam li branitelj? Sad ću ispuniti formular pa će pola gradske uprave znati da bolujem od PTSP-a! Odlično! – kaže ogorčeni građanin.

Dogradonačelnik Karlovca Dubravko Delić kaže da je uveo formular kako bi se odredili prioriteti.

– Važan je redoslijed, jer su neki slučajevi žurniji. Nije problem ako građanin ne želi ispuniti formular, dovoljno je samo napisati “osobni razlozi” – kaže Dubravko Delić.

Međutim, na obrascu nigdje ne piše da ispunjavanje rubrika – nije obvezno.

Previše upita – prekršaj

Načelnica Odjela za Europsku uniju i pravne poslove Agencije za zaštitu osobnih podataka Sanja Vuk kaže da je u ovom slučaju riječ o prekomjernom prikupljanju osobnih podataka u odnosu na cilj.

– Osobni podaci moraju biti važni za postizanje utvrđenog cilja i ne smiju se prikupljati u većem opsegu nego što je nužno. Za prikupljanja osobnih podataka voditelj zbirke osobnih podataka dužan je informirati ispitanika i o svojem identitetu, cilju obrade podataka, o korisnicima podataka te je li riječ o dobrovoljnom ili obveznom davanju podataka i o mogućim posljedicama uskrate davanja podataka – kaže Sanja Vuk te domeće:

– U ovom slučaju nije jasno zašto se prikupljaju svi navedeni podaci.

Agencija je ovlaštena ukloniti nepravilnosti, zabraniti prikupljanje podataka i brisanje bespravno prikupljenih, pa i predložiti pokretanje prekršajnog postupka.

Ključne riječi

Komentara 1

BA
bajker007
15:01 25.10.2010.

evoga to je jos jedan primjer hdzeovog debilizam ! bravo deliću sreca kaj neces jos dugo bnasat tu duznost !! zivio SDP

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije