Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Reakcija na objavu na blog

Dodik optužio Amerikance za miješanje u unutarnje stvari BiH

Dodik: Schmidt zbog Rezolucije NS RS neće biti visoki predstavnik
Foto: Dejan Rakita/PIXSELL
1/3
29.04.2021.
u 14:30

Milorad Dodik je u izjavi za lokalne medije reagirao na blog kojega je veleposlanik Nelson objavio u srijedu, kada je upozorio na to da političari u BiH potiču napetosti i umjetno proizvode sukobe dok sami "pune džepove".

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Milorad Dodik posvađao se s američkim veleposlanikom u toj zemlji Ericom Nelsonom, kojega je optužio za miješanje u unutarnje stvari BiH.

Dodik je u izjavi za lokalne medije reagirao na blog kojega je veleposlanik Nelson objavio u srijedu, kada je upozorio na to da političari u BiH potiču napetosti i umjetno proizvode sukobe dok sami "pune džepove".

Nelson nije izravno spomenuo Dodika, no jest teze o "mirnom razlazu", koje upravo on i forsira, te je poručio kako bi najbolje bilo kada bi se takve političare "sankcioniralo na izborima". Podsjetio je i na već ranije uvedene sankcije Washingtona koje su upravo pogodile Dodika, kojemu je od 2017. zabranjen ulazak u SAD uz ocjenu da on svojim postupcima dovodi u pitanje Daytonski sporazum.

Dodiku je posebice zasmetalo veleposlanikovo upozorenje kako političari u BiH šire podjele da bi se nesmetano bogatili. Ocijenio je da te primjedbe "izlaze iz okvira dobre diplomatske prakse" te da bi "takav istup u bilo kojoj drugoj državi svijeta svakog ambasadora bi doveo u nezavidnu poziciju.

Negodovao je i zbog upozorenja veleposlanika Nelsona da je retrogradno pozivati se na tzv. "izvorni Dayton", što rade vlasti u Republici Srpskoj služeći se time kako bi pokušali oduzeti državi BiH i krajnje ograničene ovlasti koje ona ima i prenijeti ih na entitete.

Dodik je ocijenio kako diplomati, pa tako ni američki veleposlanik, nemaju mandat uređivati odnose u BiH.

No blog veleposlanika Nelsona tek je jedna u nizu reakcija iz američke vlade na pojačane napetosti u BiH prouzročene Dodikovim pozivima na "miran razlaz" te najavama kako bi to moglo voditi novom ratu.

Savjetnik u State Deprtamentu Derek Chollet ovog je tjedna u telefonskom razgovoru s nizom dužnosnika iz BiH tražio da prestanu s takvom retorikom te da napokon riješe bitne probleme poput izmjena ustava i izbornog zakona.

Nakon toga je najviše rangirani američki diplomat zadužen za zapadni Balkan Matthew Palmer kazao kako Washington odlučno odbacuje bilo kakve zamisli o novim granicama u regiji pa tako i u BiH, te čvrsto podupire njen opstanak kao jedinstvene države.

"Podržavamo napore da se nađu kompromisi među političkim liderima i strankama kako bi BiH postala funkcionalnija. Da se radi transparentnije i odgovornije. I da BiH može sebe predstaviti kao vjerodostojnu kandidatkinju za članstvo u Europskoj uniji", kazao je u intervjuu za televiziju N1 Palmer, koji obnaša dužnost zamjenika pomoćnika američkog državnog tajnika.

Ključne riječi

Komentara 5

SI
sisavac
07:42 30.04.2021.

zbog miješanja u unutarnje stvari bosne i hercegovine, očiglednog utjecaja na izbore (spominje ih...), istjerati ga iz zemlje. nek pogleda što njegova zemlja radi drugima koje optuži za miješanje u izbore, unutarnje stvari. ako netko misli da će američki lov na vještice u vezi 'utjecaja na izbore' završiti samo na rusima i kinezima, a da će ono moći nastaviti kao do sada drugima govoriti što moraju, trebaju, grdno se vara. svaka riječ, izjava, se redovito vraća ko bumerang. priznaj kosovo, al nemoj krim.. haha, malo morgen.

Avatar dobry
dobry
20:41 29.04.2021.

Dodik parazitira na muci vlastitog naroda, prodajući im priču ugodnu njihovu uhu, srbujući, dok dnevno opljačka 50 tisuća eura. Obzirom da je u vazalnom odnosu prema Vučiću i Putinu prvo njih mora namiriti, a ova dva razbojnika nisu baš jeftini. Vidjet ćemo kako će završiti novozaduženih 300 milijuna eura. Već dijeli milostinju umirovljenicima i invalidima...zamračit će najmanje 200 milijuna...

Avatar Zmija
Zmija
14:28 30.04.2021.

Jeste "brate" Dodiku, amerikanci su krivi! I ja se slazem, ali ocito ne sada nego onda kada su Hrvati htjeli vas izbaciti iz Banjaluke kada su bili oslobodili Knin. Ali eto ameri su bili naredili da se tu ostane i da se ne dira Banjaluka: Pa sada ti bacaj koliko god hoces kamenje na amerikance ali budi bez brige jer ako ovako nastavljas i njima ce prekipiti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije