Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
što se skriva?

Do kraja mjeseca otvaraju se sefovi u kojima je Titova imovina

tito
Jurica Galoić/Pixsell
12.03.2013.
u 12:54

Otvaranju sefova u Narodnoj banci Srbije nazočit će samo tročlana državna komisija

Do kraja ovoga mjeseca Državna komisija otvorit će sefove u Narodnoj banci Srbije u kojima je bivše Predsjedništvo SFRJ pohranilo stvari Josipa Broza Tita poslije njegove smrti. Mogućnost otvaranja sefova prije nekoliko mjeseci najavio je predsjednik Srbije Tomislav Nikolić, a da će biti otvoreni u idućih nekoliko tjedana, potvrdio je Oliver Antić, predsjednik tročlane komisije.

– Otvaranju će nazočiti samo naša tročlana državna komisija, i o tome smo obavijestili sud. S obzirom na to da se ne zna što je u sefovima, jesu li u pitanju osobne Brozove stvari ili vlasništvo države, zadatak komisije je utvrditi sadržaj pohranjenih vreća – rekao je za B92 Antić.

Prema najavama, otvaranju sefova neće nazočiti nitko drugi pa čak ni predstavnik Prvog osnovnog suda u Beogradu, pred kojim se vodi ostavinski postupak, kao ni odvjetnici Brozovih nasljednika. Antić objašnjava da je sud zadužen za utvrđivanje što pripada ostavinskoj masi, koja će se dijeliti među nasljednicima. Iz toga razloga sudac neće nazočiti otvaranju sefova.

– Ako utvrdimo da je u njima bilo što od osobnih stvari bivšeg jugoslavenskog predsjednika, o tome ćemo obavijestiti sud i predati te stvari u sudski depozit, ako sud jamči da su u njemu sigurne – rekao je Antić.

O sadržaju vreća pohranjenih u sefove NBS-a do sada srbijanski su mediji više puta pisali nagađajući što bi se u njima moglo nalaziti. Nagađalo se da su tamo pohranjenje neke osobne stvari, bilješke kao i nekoliko zadnjih plaća Josipa Broza Tita koje je primao kao predsjednik SFRJ. Neposredno poslije Titove smrti 4. svibnja 1980. godine tadašnja komisija, koju je formiralo Predsjedništvo SFRJ, popisala je stvari koje je zatekla u njegovoj rezidenciji u Užičkoj 15. Vjeruje da su upravo te stvari desetljećima ležale u sefovima NBS-a. Uvidom u popis stvari u sefovima, poslije 33 godine znat će se i zašto su oni tako dugo bili zapečaćeni, odnosno je li u pitanju s razlogom dobro skrivana državna tajna ili se na vreće tijekom svim ovih godina zaboravilo. Inače, do sada su u više navrata Brozovi nasljednici govorili o nestanku njegove imovine. Spominjala su se umjetnička djela, pokloni i mnogo toga drugoga što se više ne nalazi u imovini obitelji Broz. 

>> Sve Titove žene: Četiri puta se ženio i imao više ljubavnica

Komentara 3

Avatar Vrijeme
Vrijeme
21:06 12.03.2013.

Jedino sto sad mogu jest da mu pakuju.

OB
-obrisani-
13:23 12.03.2013.

Izvanredna slika, pravo majstorstvo neimenovanoga fotografa. Slika dočarava iznimnu Titovu eleganciju: boje su savršeno složene, kravata se idealno dopunjava s košuljom i sakoom. Tu je i neporeciva naočitost muškarca prepuna životnog iskustva, tako da ne čudi što su žene svihih nacionalnosti padale na Brozov šarm. Inače, fotografija vješto skriva činjenicu njegova niskoga rasta. Naime, iz ovoga kuta doima se mnogo viši. Ja bih dodao da je uvijek bio veći nego što je to bilo realno moguće. Veći? Ma najveći!

LA
Lavica7
19:22 13.03.2013.

Ma koji je to decentan svijet... Marsal je umro prije 33 godine. Drzava prpala, narodi se pobili...a oni tek sad otvaraju sef... Maznuli mu i odijelo, ali... sef nije diran... Prije ce biti da su pritisnuti od medjunarodne zajednice, pa sad ponesto i vracaju. Juga je bila ozbiljna drzava i vodila se ozbiljna evidencija. Gdje su samo pokloni???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije