Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Motiv

Đurović donio milijun i pol eura za Pukijevo ubojstvo

Pukanić
A. Magzan/VLM
26.10.2009.
u 15:03

Optužnica je podignuta protiv bratića Roberta i Luke Matanića, Amira Mafalanija, Željka Milovanovića, Bojana Gudurića i Slobodana Đurovića.

USKOK je danas zagrebačkom Županijskom sudu dostavio optužnicu protiv osoba koje nakon provedene jednogodišnje istrage tereti za likvidacije Ive Pukanića i Nike Franjića lani u listopadu.

Zločinačka organizacija

Optužnica, u akciji koju je policija prije godinu dana nazvala Balkan express, specifična je i po tome što je riječ o, nakon dugo vremena, prvoj koja je podignuta protiv skupine ljudi zbog udruživanja u zločinačku organizaciju – što se po zakonu smatra najvećim stupnjem zločinačkog udruživanja.

Optužnica je podignuta protiv bratića Roberta i Luke Matanića, Amira Mafalanija, Željka Milovanovića, Bojana Gudurića i Slobodana Đurovića. Svi oni terete se za dva teška ubojstva iz koristoljublja, opće opasnu radnju udruživanje radi počinjenja djela.

Priča je, prema USKOK-u, počela u prvoj polovici 2008. kada je Sreten Jocić, zvani Joca Amsterdam, na teritoriju Srbije organizirao zločinačku organizaciju. Cilj te organizacije bio je počinjenje teških kaznenih djela na području Srbije te u zemljama u okruženju. Prema Jocićevu nalogu, njegov je kum Slobodan Đurović u Hrvatskoj za 1,5 milijuna eura organizirao ubojstvo Ive Pukanića, novinara i predsjednika uprave NCL Media Grupe.

Razlog ili motiv likvidacije bilo je sprečavanje Pukanića da u tiskanim i elektroničkim medijima u Hrvatskoj i susjednim zemljama iznosi novinske spoznaje o djelovanju više kriminalnih skupina na ovim prostorima te da upozorava kako su one povezane. Osim Pukanićeve likvidacije, naručene su i likvidacije još dviju osoba na području Zagreba, a USKOK tvrdi da je riječ o likvidacijama njima za sada nepoznatih osoba.

Prema USKOK-u, od kraja svibnja do kraja listopada 2008. Đurović se dogovorio s R. Matanićem, kojem je u zadatak dao da oko sebe okupi osobe kojima vjeruje.

Izrada i ostvarenje plana

Njihov je posao bila izrada i ostvarenje plana za likvidaciju Pukanića, a Matanić je u te planove uključio svog bratića Luku te Amira Mafalanija. Njih su trojica pribavili sredstva za praćenje i stalno nadziranje Pukanićeva kretanja, a osim što su nabavili sredstva, osobno su sudjelovali u tome.

Trebali su se brinuti i za smještaj Milovanovića i Gudurića koji su radi Pukanićeve likvidacije dolazili u Zagreb. Tereti ih se da su bili zaduženi za pribavljanje eksplozivne naprave i oružja, za dnevno praćenje Pukanićeva kretanja i određivanje načina počinjenja ubojstva.

Optuženi se terete i da su se sastajali u stanu R. Matanića, a pošto su dulje pratili Pukanića, odlučili su da će ubojstvo počiniti 23. listopada 2008. godine. Kao mjesto ubojstva izabrali su parkiralište NCL Medija Grupe, koje su prije toga obilazili i nadzirali L. Matanić i Mafalani.

Novac za akciju donosio je i sve troškove nabave plaćao Đurović, a eksplozivnu napravu na skuteru je u dvorište dostavio Milovanović 23. listopada u 12.40 sati. Skuter je ostavio pokraj Pukanićeva vozila, nakon čega je nastavljeno promatranje dok Pukanić i Franjić nisu izišli iz Nacionala u 18.27 sati kada je naprava aktivirana.

Ključne riječi

Komentara 5

NJ
Njamanjam
15:42 26.10.2009.

Samo godinu dana vam je trebalo? Brzi ste, svaka vam čast...

Avatar Rubirosa
Rubirosa
22:15 26.10.2009.

===Đurović donio milijun i pol eura za Pukijevo ubojstvo====Ajmo pametnjakovici(ovde mislim na vlast u lopovskoj drzavi)-------pokazite tu lovu na kamari da vidimo to i to cudo .)

MA
maki57
01:39 27.10.2009.

Dugo je i lajao,skretao paznju sa sebe.Otkud mu pare?(posteno zaradijo).Zenu koja mu je omogucila lagodan zivot potpuno unistijo.Dali je vruce u paklu Ivo?Siguran sam da si tamo zato te i pitam.Uskoro ce ti se i kum pridruziti,Leb Woll

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije