Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
izborni dan

Djelatnicima zdravstva 17. travnja bit će plaćen kao rad blagdanima, odnosno uvećan 150%

Zagreb: Zbog novih slučajeva trovanja Vili Beroš dao je izjavu za medije
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/5
26.03.2024.
u 13:41

Naime, izbori su raspisani usred tjedna, a Zakon o izborima zastupnika u Hrvatski sabor u članku 5. određuje da taj dan postaje neradan.

Ministar Vili Beroš dao je jučer preporuku ravnateljima zdravstvenih ustanova da na dan izbora 17. travnja rad organiziraju tako da se u cilju osiguranja kontinuirane zdravstvene zaštite pacijentima omogući planirana i potrebna zdravstvena skrb, a radnicima istovremeno omogući ostvarenje biračkog prava. Budući da je izborni dan neradni, zdravstvenim radnicima rad 17. travnja bit će plaćen kao rad blagdanima, odnosno uvećan 150%. Naime, izbori su raspisani usred tjedna, a Zakon o izborima zastupnika u Hrvatski sabor u članku 5. određuje da taj dan postaje neradan.

Ministar podsjeća da je Državno izborno povjerenstvo prošlog tjedna izdalo priopćenje u kojem je poslodavce pozvalo da na dan izbora za zastupnike Hrvatskog sabora organiziraju poslovne procese, ovisno o prirodi posla, smjenskim radom, radom u više timova i sl., kako bi zaposlenici koji rade tog dana, ostvarili svoje biračko pravo. To je, međutim, posebno osjetljiv problem u zdravstvu jer je tog dana tisuće bolesnih ljudi naručeno na razne specijalističke preglede, dijagnostičke pretrage ili na planirane operacijske zahvate, a na termine za te postupke su u najvećem broju slučajeva dugo čekali. Ako se svi oni otkažu, doći će lančano do poremećaja ionako predugih lista čekanja.

Na šefovima zavoda i klinika je da posao organiziraju tako da ili rade tu srijedu ili da pacijente naručene za taj dan prenaruče za drugi dan, ali da u svakom slučaju omoguće pravo svih zaposlenika da tog dana mogu otići na glasanje. Npr. rad medicinskih sestara u turnusima od 7 do 19 prerasporedit će se u smjenski rad kako bi tog dana svatko ostvario biračko pravo.

VIDEO: Zoran Milanović: 'Ne mislim dati ostavku, lako je tu biti naivan'

– Predstojnici znaju stanje pojedinih odjela pa će procijeniti je li bolje pacijente primiti tog dana ili drugi dan. Radiološki će dio sigurno raditi – kaže prof. Davor Vagić, ravnatelj KBC Sestre milosrdnice, naglasivši pritom kako je važno da sve bolnice ujednačeno pristupe rješavanju ovog pitanja kako bi svim pacijentima naručenim tog dana na preglede, pretrage i zahvate zdravstvena skrb bila ujednačeno dostupna.

Premda je KBC Zagreb u petak objavio da se odgađaju svi pregledi i zahvati koji nisu hitni, jučerašnji popodnevni naputak ministra Beroša tu je obavijest stavio izvan snage. – Reorganizirat ćemo se, treba dogovoriti kako ćemo raditi tog dana jer treba voditi računa da su najvažniji pacijenti a da se svima istovremeno treba omogućiti ostvarenje biračkog prava – kaže dr. Milivoj Novak, pomoćnik ravnatelja KBC-a Zagreb.

GALERIJA: Prosvjed oporbe 'Dosta je' u Zagrebu

Zagreb: Zbog novih slučajeva trovanja Vili Beroš dao je izjavu za medije
1/47

Komentara 2

Avatar Ivan Grozni
Ivan Grozni
14:51 26.03.2024.

Slučajni navodno brine o interesima RH pa izmisli neradni dan . Ljubazno molim nekog ekonomistu da izračuna koliko nas to košta .

Avatar kenj@c
kenj@c
14:15 26.03.2024.

Koju zavrzlamu slučajni napravio

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije