Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bacio djecu s balkona

Djeca i žena monstruma s Paga spas našli u SOS selu

Privođenje muškarca koji je s balkona bacio svoje četvero djece
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
1/3
14.06.2019.
u 20:18

Ocu je, iako bitno umanjena zbog psihičkih problema, ipak dokazana ubrojivost pa bi mu suđenje trebalo početi na jesen. Zbog smanjene ubrojivosti vjerojatno neće dobiti maksimalnu kaznu i do 50 godina zatvora, a gotovo cijelo vrijeme nalazi se u zatvorskoj bolnici u Zagrebu

Prije tri i pol mjeseca tragedija u gradu Pagu sablaznila je cijelu Hrvatsku, svijet... Monstruozni 54-godišnji otac bacao je jedno po jedno dijete s balkona, s visine od pet metara, na beton. Dječicu u dobi od dvije do osam godina, njih četvero, dizao je s kreveta bacao ih u ranim jutarnjim satima i potom svojoj supruzi koju su probudili vriskovi rekao: – Ubio sam djecu.

Djeca pod stalnim nadzorom

Monstrum je potom sjeo u auto, otišao sam u policiju i tamo se navodno žalio da nije mogao spavati jer su mu najavili iseljenje iz podstanarskog stana u kući u kojoj je živio posljednjih nekoliko godina. Za to vrijeme prvi susjedi, i vlasnik kuće, starac u devetom desetljeću života, pomagali su kroz suze dječici, prenosili ih s betona krvave u kuću, zvali bolnicu.

Mnogi su nam Pažani govorili o ocu koji je uglavnom govorio o skupim automobilima, zatim o zvjerstvu koje je počinio, ali i o zanemarenoj djeci i majci potpuno ovisnoj i podložnoj ocu. A u pomoći djeci ujedinili su se svi, i to odmah nakon prve informacije o zločinu koji je nad njima počinio njihov otac.

Dvije su djevojčice, podsjetimo, bile teško ozlijeđene, a jedna je bila i životno ugrožena. Nakon operacija i izlaska iz bolnice djeca su, kako doznajemo, smještena u jednom SOS selu, s majkom smo u svakodnevnom kontaktu, i imaju svu potrebnu pomoć psihologa i sociologa. Stalno su pod nadzorom Centra za socijalnu skrb, a mnogi su baš neadekvatan nadzor nad tom obitelji unatoč ranijim događanjima istaknuli kao konačan u nizu zastrašujućih detalja ovoga tragičnog slučaja. Jer, otac i majka bili su pod nadzorom Centra za socijalnu skrb niz godina prije zastrašujućeg događaja, odnosno još nakon prijave za zanemarivanje majčine kćeri iz prvog braka. Potom je uslijedila i odluka o izdvajanju dvoje djece iz obitelji.

No, odluka je ubrzo i izmijenjena nakon što je otac dostavio sudu mišljenje psihijatra da je sposoban odgajati djecu. Ni kasnija uvjetna presuda zbog zloporabe prava i zanemarivanja te danas punoljetne djevojke nije bila dovoljna sustavu da kvalitetno reagira, da maknu djecu od manijaka i dogodila se tragedija. Odlazak ravnateljice Centra za socijalnu skrb te sukob na liniji ministrica i djelatnici Centra oko toga tko je odgovoran za tragediju, ali i kaos u sustavu, djeci dakako nisu bili od pomoći. Ona su nakon tragedije, još dok su ležala u bolnici, svoju majku, kako nam je rekla dan poslije, ispitivala hoće li se opet morati vratiti monstruoznom ocu.

Ocu dokazana ubrojivost

Stravičan slučaj rezultirao je ispitivanjem svih četvero svjedoka te podizanjem optužnice protiv oca za četiri teška pokušaja ubojstva. Ocu je, iako bitno umanjena zbog psihičkih problema, ipak dokazana ubrojivost pa bi mu suđenje trebalo početi na jesen. Zbog smanjene ubrojivosti vjerojatno neće dobiti maksimalnu kaznu i do 50 godina zatvora, a gotovo cijelo vrijeme nalazi se u zatvorskoj bolnici u Zagrebu.

– Upravo je zakazana sjednica optužnog vijeća za 18. lipnja. Nakon tog ročišta bit će odlučeno hoće li optužnica biti potvrđena. Bude li potvrđena, bit će proslijeđena raspravnom vijeću koje će održati raspravu. Okrivljeniku je produljen istražni zatvor, a trenutačno je u zatvorskoj bolnici – istaknuo je glasnogovornik Županijskog suda u Zadru Hrvoje Visković na naše pitanje.

VIDEO Bešćutan napad: Prišli mladiću, nokautirali ga pa pobjegli, morao na operaciju:

Ključne riječi

Komentara 2

SA
samoborka
21:51 14.06.2019.

Mater je jednako kriva. Sada izigrava zrtvu. Tu su one iste fore; otac siluje kcer na katu, a mater dolje gleda tv i nista ne sluti. I tako 15 godina..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije