Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 60
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Selidba

Đakovo se nada preseljenju Leda: Todoriću, čekamo te!

djakovo
Davor Javorović/Pixsell
05.12.2010.
u 19:27

Nakon propasti Đakovštine, Đakovo prednjači u broju nezaposlenih Slavonski BDP niži je od predratnog, 1990. godine, čak 19,8 posto.

Zagreb je postao preskup i za najveće hrvatske kompanije, pa se njihovi vlasnici sve češće odlučuju za preseljenje pogona u predgrađe metropole ili druge krajeve Hrvatske. Tako je i Ivica Todorić, šef najveće regionalne kompanije Agrokora, koji zapošljava više od 30.000 radnika, prošloga tjedna izjavio da razmišlja o preseljenju nekih kompanija svoga koncerna iz Zagreba u druge hrvatske regije. Predajući studentima zagrebačkog Ekonomskog fakulteta, Todorić je kazao da bi Ledo preselio iz hrvatske metropole u Đakovo. Ta izjava najbogatijeg Hrvata probudila je iz sna gospodarski uspavanu Slavoniju, čija je ekonomija danas na nižoj razini od predratne 1990. godine. Ekonomist Mato Crkvenac izračunao je da je apsolutna vrijednost proizvodnje (BDP) u istočnoj Hrvatskoj u odnosu na 1990. smanjena čak 19,8 posto.

Na izvrsnom geostrateškom položaju

Nije, dakle, ni čudno što su Slavonci Todorićevu najavu dočekali s oduševljenjem. Đakovo je odabrano kao idealna lokacija, budući da se nalazi uz koridor 5C, i onamo bi se najlakše mogle preseliti Agrokorove tvornice za proizvodnju sladoleda iz Mađarske, Srbije i BiH. Đakovo je na idealnom zemljopisnom položaju za Agrokor, jer se nalazi u središtu četverokuta Zagreb, Budimpešta, Beograd i Sarajevo te je od svih glavnih gradova u kojima koncern posluje udaljeno 200-tinjak kilometara.

U Agrokoru sada malo relativiziraju Todorićeve riječi, ističući da je riječ o projekcijama kompanije da se smanje troškovi koje bi se mogle ostvariti tek za 10 godina.

– Na predavanju je postavljeno pitanje kako Todorić vidi razvoj biznisa, na što su dobili odgovor o nužnosti ujedinjavanja proizvodnje, smanjivanja troškova te ostvarivanja još veće konkurentnosti. Kao primjer za to istaknuto je Đakovo, kao sjecište putova, dobro geostrateško, logističko mjesto – odgovorila nam je Anja Linić, glasnogovornica Agrokora, na upit o tome koji su planovi kompanije u Slavoniji.

U Đakovu je vijest o Todorićevim planovima dočekana kao slamka spasa, osobito nakon posrtanja nekadašnjeg mlinsko-pekarskog diva Đakovštine u kojem je radila većina stanovnika toga dijela Slavonije. – Treba pozdraviti dolazak ovakve tvrtke, ako se to dogodi – kaže đakovački gradonačelnik Zoran Vinković, koji je za takvu poslovnu namjeru čuo nešto prije nego što je Ivica Todorić svoj plan obznanio studentima Ekonomskog fakulteta u Zagrebu.

No, formalnog kontakta između Agrokora i Grada Đakova još nije bilo. Javna ponuda Đakovčana sada je već odaslana.

– Imamo najniže komunalne doprinose i riješenu komunalnu infrastrukturu. Otvoreno sam ponudio tri poslovne zone, onu u Piškorevcima od nekih 20 hektara površine, ali i Široko Polje te Đakovštinu koja se nalazi u neposrednoj blizini središta grada – nastavlja Vinković.

Hrvati se nerado sele za poslom


Eventualnom dolasku Leda u Đakovo najviše se vesele nezaposleni, ali s oprezom. – Tek ćemo vidjeti što će od toga biti ostvareno – rekao nam je mladi ekonomist Ivan Šafar koji već dvije godine svoje životopise bezuspješno ostavlja na adresama različitih tvrtki. Njegova zamolba već je odavno pohranjena i u bazi Agrokora. On je tek jedan od ukupno 5057 nezaposlenih Đakovčana. Upravo Đakovo vodi na području Osječko-baranjske županije na crnoj listi koja je u odnosu na isto razdoblje prošle godine eksplodirala dolaskom 899 novih nezaposlenih osoba. Pero Šola, također nezaposlen, smatra da bi Ledo pružio dobru priliku, posebice ženama koje su zbog stečaja Đakovštine ostale bez radnog mjesta, a upoznate su s prehrambenom proizvodnjom.

Svaku investiciju koja ne ugrožava kvalitetu okoliša, posebice u istočnoj Hrvatskoj, poželjnom smatra i Slavica Singer, voditeljica UNESCO-ove katedre za poduzetništvo i istoimenog poslijediplomskog studija na Ekonomskom fakultetu u Osijeku. – Ovaj kraj svoju proizvodnju temelji na poljoprivrednim sirovinama. Kako je sladoled prehrambeni proizvod, to znači da bismo mogli pojačati konkurentnost – rastumačila je prof. Singer, koja vjeruje da je Agrokor dobro promislio i dugo razmatrao odluku o preseljenju.

U Hrvatskoj je očito velik problem što se sve, pa i u gospodarstvu, događa u Zagrebu. Osim toga, Hrvati nerado mijenjaju mjesto stanovanja, ponajprije stoga što čak 87% hrvatskih kućanstava ima nekretninu u svojem vlasništvu. Za usporedbu, u zemljama EU vlastitu nekretninu ima manje od 50% kućanstava. Stoga su radnici u EU znatno mobilniji na tržištu rada. Do sada su svoje pogone iz Zagreba premjestili Pastor i Gredelj, a najavljene su selidbe i Chromosa, Kraša i Munje. Direktor Munje Ivan Miloloža tvrdi da su troškovi komunalnih doprinosa i energenata u Zagrebu postali neizdrživi za industrijske proizvođače. Upozorava da su strahovito porasli troškovi proizvodnje izazvani rastom davanja za lokalnu zajednicu – komunalne i vodne naknade... Potkraj 2003. počelo je bujanje cijena komunalnih naknada, kulminiralo je 2006. – U Zagrebu tvrtke za kubični metar potrošene vode plaćaju kao da su potrošile četiri kubika. Toga nema nigdje, u bilo kojem drugom mjestu plaća se onoliko koliko se potroši – kazao je Miloloža.

Munja se seli u zagrebački prsten

Posljednje dvije godine gospodarsku krizu, koja je pogodila ionako rijetke industrijske proizvođače, dodatno je produbila i plinska kriza. Samo u ovoj godini plin za industriju u svakom je tromjesečju poskupljivao između 15 i 20 posto, što je neke proizvođače dovelo i do razmišljanja da proizvodnju presele u neku susjednu zemlju. Jedan od njih bio je i Miloloža, ali je malo ublažio retoriku i zadovoljava se preseljenjem tvrtke najmanje 20 kilometara od Zagreba.

– Kada bismo izašli i 20 kilometara iz grada Zagreba, godišnje troškove smanjili bismo tri milijuna kuna. Planiramo se preseliti do 2012. godine, najvjerojatnije u Brckovljane, mjesto oko 30 km udaljeno od Zagreba. Čelnici lokalnih zajednica postali su susretljiviji i više ne traže nerealno visoke cijene za građevinsko zemljište – kazao je Miloloža, dodajući: – Kod biranja lokacije za preseljenje Munje najviše računa vodili smo o radnicima. Zbog toga ćemo ostati u zagrebačkom prstenu, da 120 radnika ne mora mijenjati mjesto stanovanja.

ukratko: Sve veći broj tvrtki lociranih u Zagrebu razmišlja o preseljenju na isplativije lokacije. Pitanje je kako će se to odraziti na njihove zaposlenike.

Ključne riječi

Komentara 11

MP
Mr.Pravda
21:05 05.12.2010.

ako je bdp nizi nego 90,vratite prijeratne direktore,smijeh,Slavonija zitnica i ovako stanje,sramota..

VO
Vorosmart
10:01 06.12.2010.

Gdje je žito?

DO
doktorica
19:48 05.12.2010.

Todorić više voli investirati u Srbiji-

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije