Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 139
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NASTAVA NA DALJINU

Divjak: Ministarstvo izradilo 1200 video lekcija i 100 sati programa

Blaženka Divjak
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
1/8
15.04.2020.
u 14:49

Istaknula je da treba ulagati u nastavu na daljinu jer to "ne ide samo od sebe".

Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak komentirala je u srijedu nezadovoljstvo dijela nastavnika povratnima informacijama i uputama koje dobivaju od Ministarstva, podsjetivši da je Ministarstvo do sada izradilo 1200 video lekcija i stotinu sati programa te dodavši - ako to nije potpora, onda ne znam što jest.

Uoči početka sjednice užega kabineta Vlade, ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak odgovorila je na nekoliko novinarskih pitanja i komentirala podatak da oko dvije tisuće nastavnika i učitelja nije zadovoljno povratnim informacijama i uputama koje dobivaju od Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Kada je, kako je rekla, već riječ o anketama, Divjak je izvijestila da je Ministarstvo prije tjedan dana provelo anketu, koja je javno objavljena, u kojoj je sudjelovalo 1139 ispitanika od kojih 87 posto smatra da Ministarstvo radi dobar posao.

Projekt se nije pripremao, u njega je trebalo 'ući'

Na primjedbu da učitelji i nastavnici ističu kako trebaju puno više vremena za pripremu nastave, te nije li to u kontradikciji s primljenim materijalima i uputama, ministrica je odgovorila kako to nije u kontradikciji.

S tim u vezi, spomenula je anketu u kojoj je sudjelovalo nešto više od četiri tisuće i sto nastavnika i učitelja, od kojih je njih 87 posto reklo da su zadovoljni potporom. Oni su, istaknula je, "istodobno svjesni da ovo nije bio projekt koji se planirao dvije godine nego se u njega moralo 'ući' što smo mi učinili dobro i napravili dobar posao što se vidi i u usporedbi s drugim europskim zemljama".

Dodala je kako je "istina da neki, koji su možda zabušavali kada je bio Loomen i trebalo se privikavati na poučavanje u virtualnom okruženju, sada možda imamo više posla", te ocijenila kako općenito nastava na daljinu zahtijeva ulaganje.

Ministrica je sigurna da sada nastavnici odrađuju osam sati dnevno, a neki možda i više, te je zahvalila svima koji rade baš na takav način jer, sigurna je, ne postoji lakši put.

Blaženka Divjak
1/8

'Rezanje plaća' - treba sjesti za stol; ulaganje nisu samo plaće

Kada je pak riječ o tome je li logično očekivati da učitelji i nastavnici neće dobiti onaj drugi dio povećanja plaća za koji su se izborili u štrajku, ministrica smatra da "treba sjesti za stol sa sindikatima i s njima razgovarati", kao što je, podsjetila je, na tome inzistirala i tijekom štrajka.

Ustvrdila je da treba ulagati u nastavu na daljinu jer to "ne ide samo od sebe".

Što se pak tiče prijedloga HNS-a da treba biti solidaran s realnim sektorom, što uključuje i 'rezanje plaća' kao što je rekao i ministar graditeljstva Predrag Štromar, Divjak je ponovila da "treba sjesti za stol" i u razgovoru staviti sve argumente jedne i druge strane kako bismo vidjeli što je dobro za cijelu državu da se napravi u ovom trenutku.

Istina je, dodala je, da o obrazovanju, a pogotovo u nastavi na daljinu moramo razmišljati kao o prioritetu, jer, smatra Divjak, bilo koja država koja radi drukčije radi na štetu onih koji su najvrjedniji u sustavu, a to su mladi ljudi.

Na pitanje bi li zaposleni u obrazovanju u ovom trenutku trebali dobiti neki povlašteni ili zaštićeni položaj, s obzirom na zadaću koju obavljaju poput zdravstvenih radnika i vatrogasaca koji su sada najviše izloženi, ministrica je odgovorila kako je to "baš tema za  znanorazgovor". 

Na dodatnu primjedbu da iznese svoje mišljenje o tome, ponovila je kako očekuje zajednički argumentirani razgovor te da čvrsto stoji uz izneseno stajalište da država koja ne ulaže u obrazovanje i znanost gubi, i to ne u razdoblju od deset godina nego danas.

Na potpitanje znači li to da će se danas suprotstaviti smanjenju plaća učiteljima i nastavnicima, ministrica je ponovila da na ulaganje treba gledati kompleksnije jer to nisu samo plaće. 

VIDEO: Ministrica Blaženka Divjak održala konferenciju za medije

Komentara 1

Avatar Cimbula
Cimbula
15:28 15.04.2020.

Ministrica bi trebala znati da je njezin sektor realan! Suprotnost realnom je imaginaran, i to nikada ne treba miješati s drugom podjelom, na javni i privatni sektor. Obrazovanje je stvarna (realna) usluga, kao i posluživanje hrane i pića. Gazda možee biti dobar ili loš, bez obzira radi li se o privatnom ili javnom sektoru. Najtragičnija je mantra HR "privatizacije" da je država najgori gospodar, kako bi se npr. INA budzašto prodala drugoj državi, gle čuda, diktatorskoj!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije