Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 80
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
potreban poseban račun

DIP: Izborni troškovi su ograničeni, moraju se objaviti i oni nastali prije kandidature

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
27.05.2020.
u 09:43

Pravne osobe pojedinoj političkoj stranci, neovisnoj listi i kandidatu mogu donirati do 200 tisuća kuna, fizičke do 30 tisuća kuna

Državno izborno povjerenstvo (DIP) u srijedu je podsjetilo političke stranke, neovisne liste i kandidate za zastupnike nacionalnih manjina koji će sudjelovati na parlamentarnim izborima da najkasnije s danom predaje kandidature trebaju otvoriti poseban račun za financiranje promidžbe.

„Kreću li stranke u neke promidžbene aktivnosti prije predaje kandidatura i to ulazi u promidžbu, i ti troškovi će se morati prijaviti, neovisno što će biti prije kandidature“, poručio je nedavno predsjednik DIP-a Đuro Sessa.

Tri dana od otvaranja posebnog računa, stranke, ovlaštenici neovisnih listi i manjinski kandidati dužni su o tome pisano obavijestiti DIP koji će im izdati lozinku za ulaz u informacijski sustav za nadzor financiranja, računalni program, u koji će unositi svoja financijska i druga izvješća i podatke.

Prva financijska izvješća o primljenim donacijama, troškovima i ostvarenom popustu za medijsko oglašavanje, izborni će sudionici morati podnijeti sedam dana prije izborne nedjelje, 5. srpnja.

Trošak promidžbe ne smije prijeći 1,5 milijuna kuna

DIP je podsjetio i kako su izborni troškovi i donacije ograničeni. Trošak promidžbe po kandidacijskoj listi odnosno kandidatu u jednoj izbornoj jedinici ne smije prelaziti milijun i pol kuna.  

Pravne osobe pojedinoj političkoj stranci, neovisnoj listi i kandidatu mogu donirati do 200 tisuća kuna, fizičke do 30 tisuća kuna.

Za donacije koje prelaze pet tisuća kuna moraju se sklopiti ugovori uz koji treba priložiti i izjavu donatora da se protiv njega ne vodi postupak naplate dospjelih nepodmirenih obveza prema zaposlenicima, državnom i proračunu lokalne jedinice.

Dogodi li mu se da dobije donaciju vrjedniju od pet tisuća kuna za koju nema ugovor, izborni sudionik je mora prijaviti DIP-u, te u roku od 15 dana uplatiti u državni proračun.

Kako bi sudionicima izbora olakšao ispunjavanje financijskih pravila, DIP im je pripremio Vodič i Podsjetnik s pregledom obveza koji su dostupni na mrežnim stranicama Povjerenstva.

Komentara 1

Avatar Mladež HDZ-SDSS
Mladež HDZ-SDSS
10:07 27.05.2020.

Ulazi li u izborni trošak kad nam iz Srbije dođu autobusi s ceduljama da se glasuje za naše kandidate HDZ/SDSS? Zadnji put nije ušlo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije