Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
čekaju se upute

Capak: Nismo još dobili zahtjev od DIP-a. Ne možemo mi organizirati izbore

Beroš i Capak u službenom posjetu Krapinsko-zagorskoj županiji
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
1/4
Autori: Vecernji.hr, Hina
21.05.2020.
u 13:13

Predsjednik DIP-a Đuro Sessa je rekao da osobe, koje će na izborni dan biti u samoizolaciji imaju pravo glasovati kao i svaka druga osoba koja (zbog zdravstvenih razloga) ne može, odnosno u ovom slučaju ne smije, doći na biračko mjesto.

Državno izborno povjerenstvo u hodu će propisivati mjere kojih će se, zbog epidemije koronavirusa, sudionici izbora za Hrvatski sabor, raspisanih za 5. srpnja, morati pridržavati, najavio je predsjednik DIP-a Đuro Sessa. 

Potvrdio je da je DIP, zbog tih mjera, imao kontakte sa nadležnim zdravstvenim vlastima, odnosno HZJZ-om.  Objasnili smo im specifičnosti vezane za izbore, rekao je Sessa na konferenciji za novinare i najavio kako će se prve mjere, odnosno preporuke Povjerenstva odnositi na zaprimanje kandidatura i kasnije na sam izborni proces.

Rvanatelj HZJZ-a Krunoslav Capak kazao je za N1 da još nije stigao zahtjev od DIP-a.

"Nismo još dobili zahtjev. Mi ćemo napraviti epidemiološki okvir ako dobijemo za točno što treba propisati. Kada dobijemo pisani zahtjev donijet ćemo upute. Naravno da mi ne možemo organizirati izbore", kazao je Capak.

Na pitanje za upute za predizborne skupove Capak je rekao:

"Za te događaje ćemo napraviti okvir. Nismo počeli razgovarati o brojkama za predizborne skupove". Ponovio je da ga DIP još nije kontaktirao.

Sessa je danas potvrdio da osobe, koje će na izborni dan biti u samoizolaciji imaju pravo glasovati kao i svaka druga osoba koja (zbog zdravstvenih razloga) ne može, odnosno u ovom slučaju ne smije, doći na biračko mjesto.

"Njoj će, ako je blizu, doći dva člana biračakog odbora, glasovat će po proceduri predviđenoj za takav oblik glasovanja, uz mjere zaštite koje će DIP prepisati na preporuke HZJZ", rekao je Sessa.

"To je sve već, na neki način propisano, za neke druge vrste aktivnosti, pa ćemo se mi na to samo nasloniti", dodao je. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije