Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 27
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Teror u Turskoj

Dio Turaka ubojicu slavi kao heroja i mučenika

turska, ankara, karlov, ubojstvo, atentat
Foto: Reuters/PIXSELL
1/7
21.12.2016.
u 12:45

Ulica u kojoj se nalazi rusko veleposlanstvo preimenovat će se u ulicu ubijenog Andreja Karlova

Ubojstvo ruskog veleposlanika Andreja Karlova podijelilo je stanovnike Turske. I dok neki osuđuju taj gnusni čin, dobar dio njih slavi jer, kako kažu, Alahova ruka stigla je ruskog veleposlanika i kaznila ga zbog zločina koje Rusija čini nad braćom muslimanima u Siriji, a pogotovo u Alepu.

Javnost podijeljena

– Za mene je Mevlut Mert Altintas heroj i mučenik koji će vječno živjeti u raju, jer ubio je sotonu koji je terorizirao napaćeni muslimanski sirijski narod – kazao je Omer, jedan od stanovnika Ankare, ističući kako je Alahova ruka na zemlji dostigla i kaznila zločinca. S druge strane Ibrahim, također stanovnik Ankare, osudio je taj gnusni čin nazvavši ga terorističkim.

– Takvi ljudi ne smiju šetati ulicama, a kamoli biti na takvim funkcijama. Mevlut Mert Altintas je trebao štititi i osigurati mir i stabilnost u zemlji, a ne ubijati goste i diplomate te navlačiti bijes drugih zemalja na Tursku i destabilizirati je – ljutito je govorio Ibrahim.

I dok su predsjednik Erdoğan i ostali turski dužnosnici još uvijek šokirani atentatom na ruskog veleposlanika u njihovoj zemlji te uvjereni da iza tog ubojstva stoji imam Fetullah Güllen, koji se nalazi u SAD-u, a Erdoğanov ga režim optužuje za pokušaj državnog udara u srpnju, analitičari primjećuju mnogo toga sumnjivog u atentatu. Ističu da je riječ o velikom propustu turske policije i tajnih službi. I ruski istražitelji otputovali su u Ankaru kako bi istražili ubojstvo ruskog veleposlanika u Turskoj Andreja Karlova.

Da se radi o velikom propustu turske policije i obavještajne službe dokazuju i novi detalji o atentatoru koji su izašli u javnost. Naime, turski policajac Mevlut Mert Altintas, ubojica ruskog veleposlanika, bio je uključen u osiguranje ruskog veleposlanstva prošloga tjedna, kad su se kraj zgrade diplomatske misije održavali antiruski prosvjedi zbog situacije u sirijskom gradu Alepu. K tome, kurdski mediji u Turskoj objavili su, pozivajući se na visoki izvor turske obavještajne službe, da je ubojica ruskog veleposlanika Mevlut Melt Altintas od 2014. do 2015. godine bio član osobnog osiguranja turskog predsjednika Erdoğana te da je bio tvrdokorni pristaša Erdoğanove vladajuće islamističke AKP partije, što se kosi s tvrdnjama službene Ankare da iza tog terorističkog čina stoji organizacija FETO na čijem je čelu Fethullah Gülen. Altintas je tijekom ove godine služio u interventnoj jedinici policije, a bio je i u provladinim snagama protiv turske vojske koja je u srpnju ove godine pučem pokušala svrgnuti predsjednika Erdoğana. Iako je Turska pristala da se provede zajednička istraga s Rusijom, zanimljiv će biti njezin ishod s obzirom na to da nije jasno zašto je atentator ubijen, a ne uhićen.

Podignuta sigurnost

Naime, nakon ubojstva i povika koji upućuju na to da je veleposlanika ubio zbog ruske uloge u ratu u Siriji i potpore šijitskom režimu, atentator je ispraznio šaržer, no ubijen je unatoč tome što mu je ostao prazan pištolj.

Time je spriječena mogućnost da se dozna strana koja je naručila atentat. Po svemu sudeći, nije djelovao sam i morao je imati pomagače. No sigurno je jedno – ubojstvo ruskog veleposlanika ima sve predznake islamskog radikalizma.

Naime, riječi koje je ubojica izgovorio prije ubojstva – „Alahu ekber! Ne zaboravite Alep!

Ne zaboravite Siriju! Dok god naša braća nisu sigurna, nećete ni vi uživati u sigurnosti.

Tko god je sudjelovao u ovoj represiji, platit će, jedan po jedan. Samo će me smrt odvući odavde. Mi smo oni koji su se zakleli na vjernost proroku Muhamedu, da se borimo u džihadu” – tipične su za terorističke organizacije ISIL i Al-Qa’idu, kao i za ostale islamske radikaliste te ih izgovaraju samo radikalni islamisti kada kreću u teroristički pohod.

U međuvremenu, turska vlada donijela je odluku da se ulica u Ankari, u kojoj se nalazi rusko veleposlanstvo, nazove imenom ubijenog ruskog veleposlanika Andreja Karlova, kazao je ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Çavuşoğlu.

Istodobno, u strahu od mogućeg atentata, iransko veleposlanstvo i ostala konzularna predstavništva zatvorila su svoja vrata odmah u utorak s obzirom na to da su turski državni mediji tijekom bitke za Alep bili pristrani te napadali ne samo Assadov režim već i Iran i Rusiju.     

>> Turska: Šest osoba uhićeno nakon ubojstva ruskog veleposlanika

>> Sastanak Lavrov i Cavosoglu: Nema nikakvog popuštanja teroristima

Komentara 5

FR
franjo
14:04 21.12.2016.

Samo dio Turaka ga slavi kao mučenika ? hm...

US
usquebaugh
20:29 21.12.2016.

i 99.9 posto muslimana u bosni slavi

ZH
zhecko
20:30 21.12.2016.

Karakteristično za mentalni sklop turske nasije !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije