Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEVIDLJIVA OPASNOST

Dio Njemačke pogodio 'crni led': Evo što je to i zašto je toliko opasan

Prometni znak za sklizak kolnik
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/6
12.01.2024.
u 10:35

U Berlinu su građani putem aplikacije za upozoravanje na katastrofe Nina obaviješteno: – Mogu se očekivati ​​iznenađujuće skliski uvjeti u cijelom gradu, posebno na nogostupima. Stanovnici bi trebali izbjegavati aktivnosti na otvorenom koje se mogu izbjeći.

Veliki dio Njemačke pogodio je 'crni led' zbog kojega je u nekoliko saveznih zemalja u četvrtak navečer i u noći na petak došlo do većeg broja prometnih nesreća. U Berlinu je, naime, vatrogasna jedinica proglasila izvanredno stanje jer su im sva vozila u upotrebi.

Vatrogasci su upozorili kako vozila samo klize po cesti, a putem aplikacije Nina stzanovnike se poziva na oprez, piše Fenix magazin. No, što je to zapravo 'crni led'?  Riječ je o tankom zaleđenom sloju na cestama koji se stvara nakon što padne ledena kiša ili se otopi snijeg. “Crni led” se najčešće pojavljuje u ranim jutarnjim satima i noću kada je na cestama najmanje vozila.

VEZANI ČLANCI: 

Samo u poslijepodnevnim satima u četvrtak spasioci su u Berlinu zabilježili više od 50 ozlijeđenih uslijed skliskih padova! U okrugu Dahme-Spreewald u Brandenburgu od 16 sati dogodilo se dvanaest prometnih nesreća. Velik broj sudara bio je i na autocestama. Led je uzrokovao nekoliko nesreća na autocesti A39 prema Braunschweigu između Westerlindea i Salzgitter-Lichtenberga, kao i na A7 od Kassela prema Hannoveru blizu Bockenema.

U Berlinu su građani putem aplikacije za upozoravanje na katastrofe Nina obaviješteno: – Mogu se očekivati ​​iznenađujuće skliski uvjeti u cijelom gradu, posebno na nogostupima. Stanovnici bi trebali izbjegavati aktivnosti na otvorenom koje se mogu izbjeći.

Slična su upozorenja bila i za dijelove Sjeverne Rajne-Vestfalije, Donje Saske, Brandenburga, Saske-Anhalta, Tiringije i Saske. Njemačka meteorološka služba objavila je da bi u petak ujutro također moglo biti sklisko zbog ledene kiše ili snježnog šljunka.

VIDEO Na vrhu Dinare uz vjetar, osjet hladnoće je ugodnih -22°C

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije