Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MNOGIMA OMILJENI

Dijamanti su opet in – Rusi prodali dragulj za 14,1 milijun dolara

Foto: REUTERS
1/2
19.05.2021.
u 20:58

Alrosa je po količini dijamanata najjača svjetska kompanija, ali do sada ih je prodavala nebrušene. Nedavno ih je počela obrađivati. U ožujku je vrijednost trgovine porasla 20 puta

Najveći dijamant ikada izbrušen u Rusiji, 100,94 karata težak Alrosa Spectacle prodan je u srijedu na aukciji u Ženevi za 14,1 milijun dolara. Iako je iznos impresivan, najveći proizvođač dijamanata na svijetu – ruska kompanija Alrosa – nadala se da će njihova perjanica postići ipak nešto veću cijenu.

Uostalom, najpoznatija svjetska aukcijska kuća Christie’s procijenila je vrijednost tog dragulja na 19,8 milijuna dolara. Riječ je o dijamantu kategorije D, što označava savršeno bijeli, odnosno prozirni dijamant, a riječ je ujedno i o najrjeđoj vrsti tog dragog kamenja koje zbog toga što je tako bezbojno nazivaju i čistim dijamantima.

Pandemija spustila cijene

Priča o najvećem brušenom ruskom dijamantu počela je još 2016. godine kada su rudari Alrose, koja proizvodi otprilike četvrtinu količine svjetskih dijamanata, u rudniku na dalekom istoku Rusije pronašli dijamant od 207 karata koji su nazvali Spektakl (Spectacle). Iako je Alrosa po količini dijamanata koju plasira na tržište najjača svjetska kompanija, njezin je nedostatak, posebice u vrijeme kad je Spektakl iskopan, bio taj što nije imala sofisticirani imidž kakav ima konkurencija.

Razlog se krio u tome što su uglavnom prodavali nebrušene dijamante u “rinfuzi” koji, iako su veći od brušenih, ne postižu njihovu cijenu jer se u njihovu obradu praktički ništa ne mora ulagati. Konkretnije, poslovanje s brušenjem prozirnih dijamanata i onih u boji generiralo je samo dva posto ukupnih prihoda kompanije. Tako je 2016. godine odlučeno da će krenuti u obradu 207 karata teškog nebrušenog dijamanta, koji je zatim poslan na obradu u Moskvu, gdje su majstori na njemu radili gotovo dvije godine prije nego što su dobili najveći ruski brušeni dijamant koji na kraju ipak nije prodan za iznos kojem su se nadali.

Foto: REUTERS/Ann Wang

Ipak, s obzirom na to da je riječ o jednoj od industrija na koju je, iako se o tome nije mnogo pisalo, pandemija koronavirusa itekako utjecala, postignutom cijenom ipak bi trebali biti zadovoljni. Naime, nakon što je krenuo prvi lockdown u ožujku prošle godine, prodaja dragog kamenja i nakita višestruko se smanjila, a vlasnici rudnika dijamanata zaglavili su s velikim viškovima vrijednih dragulja. Procijenjeno je da su lani na zalihama imali više od 3,5 milijardi dolara vrijedne viškove dragog kamenja, što je dovelo do toga da su ih morali početi prodavati po nižim cijenama, što se u toj industriji nikada nije dogodilo.

Kad su konkretne brojke u pitanju, Alrosa je za vrijeme vrhunca prvog vala pandemije u travnju prošle godine prodala dijamante u ukupnom iznosu od samo 15,6 milijuna dolara. U ožujku ove godine ta brojka narasla je više od dvadeset puta, pa je tako prodaja iznosila gotovo nevjerojatnih 357 milijuna dolara.

Rusija neistraženi “ocean”

– Nakon rekordno niskih prodaja od prije godinu dana, nakon što se tržište oporavilo, sada imamo rast iz mjeseca u mjesec, a prema prvim podacima u prva četiri mjeseca ove godine prodali smo dijamante u iznosu od 1,6 milijardi dolara – kazao je za Reuters čelnik odjela prodaje ruske kompanije Jevgenij Agurejev. Inače, iako možda njihova nalazišta nisu toliko razvikana kao ona u Africi, Rusija je najveći svjetski, velikim dijelom još uvijek neistraženi “ocean” najskupljeg dragog kamenja i zlata. Većina kratera prepunih dijamanata nalazi se u Sibiru i regiji Jakutiji na sjeveroistočnom dijelu te zemlje. P

rije nekoliko godina procijenjeno je kako su sve zalihe dijamanta u svijetu zajedno manje od onih koje krije Popigajski krater u Sibiru. Riječ je o krateru promjera od oko stotinu kilometara koji je nastao padom meteora prije 40 milijuna godina, pri čemu su nastali takozvani impaktiti koji su dva do tri puta tvrđi od drugih prirodnih dijamanata.

VIDEO: Čovjek obučen u Spidermana svira bubnjeve na plaži

Ključne riječi

Komentara 1

HO
homophob
21:20 19.05.2021.

U danasnje doba skupe dijamante je glupo kupovati osim ako su jeftini kao drveni ugljen za rostilj! De beers, svjetski drmator proizvodnje marketinga i prodaje dijamanata nadenih u prirodi i kreiranih u laboratoriju je postigao (takoder i druge firme) kvalitetu laboratorijskog da se NICIM ne razlikuje od onog nadenog u prirodi pa je potrebno na one vece od 1karat laserom upisati da je ljudski rad jer NITKO nema nacina razlikovati jedne od drugih! Laboratorijske prodaju po cjeni od 800 dolara po karatu bez obzira na velicinu, a to je nemoguce sa nadenima u prirodi. Jadni Rusi opet im pobjego vlak!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije