Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Što otkrivaju rezultati

Desnica osvojila 17% glasova, da se udružila, mogla je ugroziti HDZ

Hrvatski suverenisti
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/12
27.05.2019.
u 22:05

– Ovo je rezultat koji otprilike ponavlja najbolje trenutke HSP-a. Oni zajedno nose 17 posto, a da su se okrupnili dobili bi šansu i od 20-ak posto, što bi ih učinilo opasnim konkurentom HDZ-u, kojemu su i ovako razjedinjeni preoteli dio glasova – tumači Relković

Nedjeljni euroizbori u orbitu su vinuli koaliciju Hrvatski suverenisti, predvođenu Ružom Tomašić, no veći broj birača od onoga koji su im tijekom kampanje prognozirale ankete ostvarile su i druge liste na desnici.

Zbroje li se glasovi Suverenista s onima što su ih osvojili Neovisni za Hrvatsku i Marijana Petir, dolazi se do brojke od oko 17 posto potpore, što je rekordan broj birača koji su se odlučili za desne opcije. Ovakve brojke ponovno nameću pitanje okrupnjavanja na desnici, na koje su Suverenisti javno pozivali od samog početka kampanje, a jednako javno odbijali su ga Neovisni za Hrvatsku.

 

Birači ne razumiju podjele

Dakako, pitanje je bi li se rezultat desnice, da je na ove izbore izišla u bloku, mogao predvidjeti pukim zbrajanjem glasova koje je dobila svaka od tih stranaka. Analitičar Ivica Relković uvjeren je da ove stranke okrupnjene ne bi izgubile ništa, dapače, da bi njihov zajednički izlazak na izbore imao sinergijski učinak.

– Ovo je rezultat koji otprilike ponavlja najbolje trenutke HSP-a. Oni zajedno nose 17 posto, a da su se okrupnili dobili bi šansu i od 20-ak posto, što bi ih učinilo opasnim konkurentom HDZ-u, kojemu su i ovako razjedinjeni preoteli dio glasova – tumači Relković.

Uzroke zbog kojih desnica ne nalazi načina da se ujedini ovaj analitičar vidi u osobnim animozitetima među liderima ovih stranaka, a na činjenicu da ove stranke nemaju istovjetne političke ciljeve odgovara kako to ne može biti izgovor. Biračko tijelo ovih stranaka, kaže Relković, ne razumije njihove podjele.

Ruža Tomašić i izbornu je noć iskoristila kako bi još jednom pozvala na pregovore o okupljanju desnih opcija jer, kako je rekla, zajedništvo nema alternativu. No, iz NHR-a ekspresno je stigla još jedna “odbijenica”. Bruna Esih izjavila je kako njezina stranka nije pogriješila kada se odlučila na samostalan izlazak na izbore, a i Hasanbegović je protumačio kako se Neovisni nisu željeli skrivati iza različitih kombinacija.

 

Požele li, poučeni ovim izborima, i promijeniti ovakav stav, karte su sada promiješane sasvim drugačije – Suverenisti su dobili gotovo dvostruko veći broj glasova. Ova koalicija dobila je ukupno 91.546, pri čemu je Ruža Tomašić rekorderka ovih izbora po broju osvojenih preferencijskih glasova, gotovo 70.000. Ako bi sada došlo do suradnje, jasno je tko bi bio “gazda” u toj kombinaciji.

Na pitanje postoji li uopće šansa za okupljanje desnih stranaka do parlamentarnih izbora, Relković odgovara kako “nema kristalnu kuglu”.

– Ono što bi desnica dalje mogla ostvariti ovisit će i o kretanjima u HDZ-u, koji će morati pronaći odgovor na činjenicu da su im ove stranke preotele dio biračkog tijela – kaže Relković. Mogućnost da desnicu integrira Miroslav Škoro kao predsjednički kandidat Relković odbacuje. Uvjeren je da bi kampanja koju bi gradio na potpori ovih stranaka Škori mogla nanijeti samo štetu i da će se on, odluči li se doista kandidati, i te kako paziti da ne stekne reputaciju isključivog kandidata desnice, koja bi mu umanjila šanse u utrci za Pantovčak.

– Takva kampanja išla bi na ruku Kolindi Grabar-Kitarović ili Zoranu Milanoviću – uvjeren je Relković.

Koalicija s HDZ-om?

Upozorava i da bi moguće okupljanje na desnici do idućih parlamentarnih izbora pred ovu bi političku opciju, ako bi se uspjela održati i ponoviti brojke od nedjelje, stavilo još jedan izazov.

Naime, ako bi ova opcija doista uspjela doći do nekakvih 20-ak posto glasova, pred HDZ-om bi se postavilo pitanje – koalirati s desnicom ili sa SDP-om jer treće opcije ne bi bilo.

Stranke desnice tako bi se ponovno mogle naći u suradnji s HDZ-om, koja im je do sada i u najsvjetlijim vremenima u pravilu rušila rejting i vodila ih natrag u životarenje među strančicama koje ne uspijevaju prijeći izborni prag. Dovoljno se sjetiti Đapićeva HSP-a s početka 2000-ih kada je ta stranka u Saboru imala pet mandata, da bi ih birači uskoro, zbog različitih “kombinacija s HDZ-om”, okrutno kaznili.

Komentara 77

Avatar mileudarcina 1
mileudarcina 1
22:40 27.05.2019.

hdz-e jr ugrozio sam sebe, tj vodstvo hdz-a, svojom dodvorničkom kukavičkom politikom i odnarođenosti, šta su oni mislili da će narod zaboravit referendum i šikaniranje narodne volje, puno su mandata i dobili trebalo ih je satrt da dođu malo pameti prije parlamentarnih izbora, ako ih ovo ne obrzda mogu komotno već sad pakirat kofere

BA
bartol123
22:21 27.05.2019.

Imaju pred sobom slj.izbore pa neka potisnu ego a Hrvatsku stave iznad svega...narod će odraditi svoje...

YY
yy1
22:48 27.05.2019.

Da su se oni ujedinili ugrozili bi i HDZ i SDP.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije