Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DANAS U VEČERNJEM

Desetogodišnji plan za zdravstvo

Opća bolnica Vinkovci
Foto: Branimir Bradarić
17.07.2019.
u 19:30

Raste procjena očekivane životne dobi u Hrvatskoj, imamo nisku natalitetnu smrtnost, a u rangiranje su uključeni i okolišni faktori, odnosno dostupnost čistog zraka, vode i sanitarne infrastrukture

U idućih deset godina u Hrvatskoj se mora smanjiti smrtnost od kardiovaskularnih bolesti za deset posto, od raka pet posto, a očekivani životni vijek produljiti za dvije godine, na 80 godina. Ugrubo i u najkraćim crtama, ključni su to ciljevi Plana zdravstvene zaštite koji moraju biti realizirani s krajem 2029. godine.

Uvođenje novih probira

Navedene stavke smanjenja smrtnosti odnose se na dijagnoze, odnosno bolesti od kojih se u Hrvatskoj najviše obolijeva i umire – bolesti srca i rak. Plan, međutim, definira i niz drugih mjerljivih ciljeva prema kojima će se usmjeriti funkcioniranje i organizacija cijelog zdravstvenog sustava.

Cijeli teskt pročitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista ili u e-izdanju!

Ne propustite i druge teme:

- Tri mine za šefa HDZ-a: partneri, izazivači i većina

- Zastupnici traže Dan bez mobitela u autu, a nisu odobrili strože kazne

- Što je s nacionalnim stadionom? Gradit će ga, ali ako prođe GUP

- Vozio sam e-romobil cijeli dan za 20 lipa

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar Ironman0105
Ironman0105
02:43 18.07.2019.

Nema sanse. Bar ne s danasnjim cijenama usluge ili lijekova. Probudite se. Ljudi imaju problema s placanjem dugova u birtijama. Ne pricam o zdravstvrnim troskovima

LA
larala
10:10 18.07.2019.

nismo puno odmakli od kamenog doba u zdravstvu ako nam životni vijek ovisi o politici i planovima ministra zdravstva no, bitno da medicinari polažu hipokratovu zakletvu "......Niti pod prijetnjom neću dopustiti da se iskoriste moja medicinska znanja suprotno zakonima humanosti. ....."

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije