Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sumrak Zlatne zore

Deseci tisuća Grka u prosvjedima traže zabranu nacističke stranke

'epa03252376 A TV grab taken from Greek private Antenna television station, shows Elias Kassidiaris (2L), former MP and party press spokesman of Greek far-ight Chryssi Avghi (Golden Dawn) party, slapp
'Str'
09.06.2012.
u 21:08

Kasidiaris je u četvrtak tijekom TV debate najprije bacio čašu vode na jednu, a potom i fizički napao drugu sudionicu panela.

Deseci tisuća Grka diljem zemlje organizirali su prosvjedne skupove i zatražili da se zabrani političko djelovanje Zlatne zore, neonacističke stranke koja je na posljednjim izborima osvojila 6,97 posto glasova i prvi put ušla u parlament. Najmasovniji prosvjed održan je u Ateni, na Omoniji, a protiv “buđenja nacizma” masovno su digli glas i građani Soluna, Patre, Iraklisa, Retimna, Janine... Neposredan povod za hitru reakciju velikog broja nevladinih organizacija za obranu demokracije i ravnopravnost među ljudima, a protiv rasizma, bio je divljački napad glasnogovornika i zastupnika Zlatne zore Iliasa Kasidiarisa na članicu radikalno ljevičarske Syrize Renu Douru i komunisticu Lianu Kanelli.

Podsjetimo, Kasidiaris je u četvrtak tijekom TV debate najprije bacio čašu vode na jednu, a potom i fizički napao drugu sudionicu panela. Grčka javnost jedinstvena je u osudi kukavičkog napada Kasidiarisa, koji je nakon divljačkog napada pobjegao iz studija, a policija za njim još traga. Posljednji napad jednog člana organizacije koja otvoreno glorificira rasizam poslužio je, pišu grčki mediji, za “konačni obračun s fašizmom na tlu Grčke”.

Organizatori prosvjeda traže da se zabrani djelovanje Zlatne zore i uhite svi koji su “crne mrlje grčke demokracije”.

– Ovoj bandi treba zabraniti da sudjeluju na izborima jer nasilnicima, ubojicama i neonacistima nema mjesta u političkom životu zemlje – oglasili su se iz grčkog Ujedinjenog pokreta protiv rasizma i fašizma.

Napadnuta zastupnica Komunističke partije Grčke Liana Kanelli kazala je da je “naviknuta na čudovišta” jer se dugo bavi politikom.

– Ovo ipak nije čin koji treba zaboraviti jer nam je fašizam pred vratima i samo o nama ovisi hoćemo li se pomiriti s tim – kazala je Kanelli.

Pljuske koje je dobila okarakterizirala je kao “šamare grčkoj demokraciji i slobodi da ljudi izraze svoj sud i strah od fašizma”.

– Nisu oni nikakva Zlatna zora, oni su ‘crni sumrak’ – zaključila je Liana Kanelli.

Policija je priopćila da je za Kasidiarisom raspisala tjeralicu i da se njegovo uhićenje može očekivati u svakom trenutku.

Komentara 20

AG
Agramer198
22:23 09.06.2012.

Ak već pišete pišite kak se stvarno dogodilo.. Koliko sam ja vidio na snimci nije bacio čašu vode, već je prolio časšu vode u facu gospođi prek puta stola. A šamari su uslijedili (i ne, ne pokušavam ga ispričati), nakon kaj je gospođa njemu s lijeva zarolala papire u tuljac i počela mlatit s njima ovom po glavi...

DU
Deleted user
22:25 09.06.2012.

Nije li ova drugarica zapravo prvo njega lupila nekim papirima, a on joj je u duhu ravnopravnosti spolova vratio.

TO
Toni50
21:17 09.06.2012.

Navodno "deseci tisuća" odozgo organiziranih Grka u prosvjedima traže zabranu nacističke stranke .. Dok više milouna Grka se ne proitivi nego ihzapravo podržavaju, ali demokrati o njoma ne obavještavaju naravno !!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije