Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 33
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rumunjska farsa

Masovni prosvjed u Bukureštu: Bijesni jer iz zatvora puštaju sve koji su se okoristili s manje od 44.400 eura

Rumunjska
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
02.02.2017.
u 07:04

Građani u čudu – novi zakon smanjuje kazne i za velika, sada kažnjiva koruptivna djela sa sedam na tri godine zatvora

Tisuće prosvjednika okupile su se jučer na ulicama Bukurešta i ostalih većih rumunjskih gradova kako bi prosvjedovali protiv iznenadne odluke vlade da dekriminalizira ili smanji kaznu za korupciju, zloporabu položaja ili sukob interesa, najčešća kaznena djela koja čine političari.

Iako je na dnevnom redu sjednice vlade bila samo projekcija proračuna za 2017. godinu, vlada je u utorak navečer usvojila zakon koji znatno potkopava borbu protiv korupcije u najkorumpiranijoj zemlji Europske unije.

Glavne promjene odnose se na definiciju zlouporabe položaja i sukoba interesa, a sada takav čin, u slučaju da ostvarena protupravna korist nije veća od 44.400 eura, nije kazneno djelo i za njega počinitelju ne može biti suđeno.

Ujedno, novi zakon smanjuje kazne i za velika, sada kažnjiva koruptivna djela s dosadašnjih od dvije do sedam godina zatvora na zatvorsku kaznu od šest mjeseci do tri godine.

Novi zakon smanjuje i kaznu službenicima koji zloupotrijebe ili onemoguće ostvarenje prava na temelju nečije rase, nacionalnosti, etničkog porijekla, jezika, vjeroispovijesti, spola i seksualne orijentacije, političkog opredjeljenja, imovinskog stanja, dobi ili bolesti.

Do sada je za ovakvu diskriminaciju bila predviđena zatvorska kazna od dvije do sedam godina, dok će u okviru novog zakonskog rješenja iznositi od mjesec do godinu dana.

Zakon je odmah po završetku sjednice vlade, u jedan sat poslije ponoći objavljen u rumunjskom službenom vjesniku, a na snagu stupa za deset dana.

Tada će na slobodu biti pušteni svi korumpirani političari koji se nalaze u tamošnjim zatvorima, koji su se okoristili za manje od 44 tisuće eura. A takvih je u Rumunjskoj, uz Bugarsku najsiromašniju zemlju EU, najveći broj među osuđenim moćnicima.     

>> Tisuće Rumunja na protuvladinim prosvjedima zbog dekriminalizacije nekih prekršaja

Komentara 5

NE
nemanatrag
12:24 02.02.2017.

Nekome od nas palo na pamet izaći na ulice zbog korumpiranih političara koji uspješno odugovlače početak procesa već godinama !?

DU
Deleted user
11:32 02.02.2017.

U Rumunjskoj je na vlasti Socijaldemokratska stranka.

DU
Deleted user
12:11 02.02.2017.

rugala se sova sjenici.,pa dabi trebali napisat jedno stivo trebas samo otvorit prozor i sve ti je pod nosom novinaru netrebas u rumunjsku ,jer ta zemlja ne funkcionira bez tih rodoljuba kao i ostale na balkanu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije