Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 58
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVA, VELIKA AKCIJA EPPO-a

Dekana i profesora s Geodezije se sumnjiči za prevaru od dva milijuna eura, ukupno uhićeno 29 osoba

Zagreb: Odvođenje uhićenih nakon saslušanja iz Ureda europskog javnog tužitelja
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
1/18
08.11.2023.
u 14:54

Đapo i Pribičević sumnjiče se da su od svibnja 2019. do studenog 2023. organizirali postupke javne nabave za robe, usluge i radove za četiri projekta. Ukupna vrijednost tih projekata bila je 5,9 milijuna eura, a od te sume, 85 posto se sufinanciralo sredstvima EU.

Ranom zorom, kako to biva, kada su velike tužiteljske akcije u pitanju, deseci policajaca krenuli su u akciju po nalogu EPPO-a. Cilj im je bilo 29 osoba, koje su uhićene po nalogu EPPO-a, u njihovoj, po broju ljudi, najvećoj istrazi u Hrvatskoj, od kada su krenuli s radom. Protiv 29 osoba te jedne tvrtke, pokrenuta je istraga zbog sumnje u subvencijsku prijevaru i zlouporabu u postupku javne nabave na Geodetskom fakultetu. Ukupna šteta je oko dva milijuna eura, a proračun EU je oštećen za 1,7 milijuna eura.

Među uhićenima su i Almin Đapo, dekan fakulteta i profesor Boško Pribičević, a zajedno s ostalima sumnjiči ih se za zlouporabu položaja i ovlasti, zlouporabu u postupku javne nabave, krivotvorenje službene isprave i pranje novca. EPPO je izvide provodio u suradnji s s poreznim USKOK-om i PNUSKOK-om, a tijekom izvida 29. lipnja 2023. su obavljene i pretrage na Geodetskom fakultetu.

VIDEO Šime Erlić o aferi na Geodetskom fakultetu

Đapo i Pribičević sumnjiče se da su od svibnja 2019. do studenog 2023. organizirali postupke javne nabave za robe, usluge i radove za četiri projekta. Ukupna vrijednost tih projekata bila je 5,9 milijuna eura, a od te sume, 85 posto se sufinanciralo sredstvima EU. Projekti su se odnosili na procjenu rizika od prirodnih katastrofa, studiju o klimatskim promjenama, održivi razvoj morskih ekosustava i snimanje objekata kulturne baštine oštećenih u potresu. EPPO sumnjiči Đapu i Pribičevića da su postupke javne nabave organizirali zlorabeći sredstva projekta te su ih koristili za vlastitu korist. Njih dvojica se sumnjiče i da su manipulirali s 28 postupaka nabave, odnosno da su te poslove namještali određenim tvrtkama, obrtima i odvjetničkim uredima. U zamjenu za dobivanje poslova, sumnja se da su odgovorne osobe tih tvrtki dio uplaćenog novca vraćali Đapi i Pribičeviću. Nešto su im davali osobno, a nešto su vraćali plaćajući radove izvedene na njihovim privatnim posjedima. U nekim slučajevima nije bilo pruženih usluga, u drugim su preplaćene, u trećim su poslovi namješteni... Ostali uhićeni se sumnjiče da su sudjelovali u namještanju postupaka javne nabave. Podnosili su nevaljale ili skuplje ponude, što bi u konačnici rezultiralo time da se odabere ponuda onog kojem se pogodovalo. Nakon što bi posao bio dobiven, dio novca koji je za njega plaćen, vraćan je Đapi i Pribičeviću, a osim toga plaćali su se i fiktivni računi za radove izvedene na njihovom privatnim posjedima.

VEZANI ČLANCI 

Đapo i Pribičević sumnjiče se i za malverzacija prilikom nabave dva automobila i broda za potrebe projekata, što je također financirano EU sredstvima, a korišteno je u privatne svrhe. Automobili koje je Geodetski fakultet kupio plaćeni su 624.500 kuna i trebali su se koristiti u sklopu EU projekta smanjenja rizika od prirodnih katastrofa u Hrvatskoj. No jedno od vozila je koristio i Pribičević, ali i jedan drugi djelatnik fakulteta. Slična stvar bila je i s brodom koji je Geodetski fakultet kupio prije dvije godine za 598.750 kuna. Nakon što je brod kupljen, na njega je dodatno potrošeno 195.000 kuna jer se u njega ugrađivala mobila oprema....Stvar je postala bizarna kada se ispostavilo, da je brod oglašen u raznim oglasnicima, te se nudio za cijenu od 2600 do 3400 eura tjedno.

Đapo i Pribičević se sumnjiče i za lažiranje putnih naloga i dnevnica za sebe i 11 članova projektnih istraživačkih timova i stručnih suradnika za putovanja koja nisu obavljena, i to u najmanje 317 navrata.

Tijekom dana osumnjičenici trebaju biti dovedeni u EPPO radi ispitivanja, nakon čega će se odlučiti hoće li se i za koliko njih tražiti istražni zatvor. Ako bude prijedloga za istražni zatvor o njemu će odlučivati sudac istrage Županijskog suda u Zagrebu i to vjerojatno u četvrtak.

VIDEO Frcaju uvrede u Saboru, pljušte opomene 

Komentara 2

FD
franjo.durinic
16:25 08.11.2023.

Ovaj nije iz HDZ-a i kad nema u naslovu

TA
takoje
10:50 09.11.2023.

ma vidi ti dekana i profe

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije