Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
14.10.2014. u 12:00

Imidž velikog Hrvata nagrizao je crv sumnje zbog šutnje o američkoj ponudi nakon koje Vrdoljak više neće moći o Ini lupati po hrvatskim bubnjevima

Kakva slučajnost! Od mađarskog veleposlanika Ivána Gábora u Večernjem listu, a ne od, na temu Ine sveprisutnog ministra Ivana Vrdoljaka, doznajemo da su Amerikanci ponudili medijaciju u sporu Vlade i MOL-a, a Lovro Kovačić (na slici) iz Odvjetničkog društva Gugić & Kovačić još prije mjesec dana u razgovoru mi je rekao:

“Onaj tko bi pokrenuo sudski spor zbog sukoba dioničara činio bi štetu društvu i ja bih kao rješenje uvijek nudio medijaciju, dogovor, pa ako treba, i zatvoriti ih u sobu, doslovno, kao u Daytonu.” To je bio odvjetnikov zaključni odgovor na više općenitih pitanja u kojima sam prešutio da se propitujem o Ini, a to sam učinio jer mi je prethodno više profesora trgovačkog prava odbilo razgovor o toj temi zbog izravnog ili neizravnog sukoba interesa u kojem su kao konzultanti naše Vlade ili kolege Siniše Petrovića, predsjednika NO-a Ine. Uoči događanja oko rafinerije tražio sam sugovornika, eksperta za trgovačko pravo, u povodu medijskih najava kako je moguće da će naša vlada i sudskim putem osporavati model upravljanja Inom pa sam odvjetnika prvo pitao je li po Zakonu o trgovačkim društvima moguće upravljanje dioničkim društvom urediti tako da se, uz upravu i nadzorni odbor, vođenje poslova internim dokumentom tvrtke (mislio sam na LODO) prebaci na izvršne direktore, te mijenja li što ako je to učinjeno dok nije vrijedio aktualni ZTD. Rekao mi je kako bi taj hibrid bio svojevrsna akrobacija, za koju ne može na prvu reći da je protuzakonita.

“Sve ovisi o tomu što piše u dokumentu o prenošenju poslova na izvršne direktore, odnosno je li riječ o poslovima i načinu prenošenja ovlasti koje dopušta ZTD koji je bio na snazi kad je uveden takav oblik upravljanja društvom”, uzvratio je.

A ako je takav model upravljanja nastao kao posljedica pravomoćno utvrđenog koruptivnog djela, kazao je kako to ne bi automatski dovelo do pobijanja, ali može biti argument za to. “Sve ovisi o okolnostima. Ako je netko primio proviziju za posao koji bi ionako bio odrađen, ne znači da je zbog toga taj posao automatski ništav”, uzvratio je odvjetnik.

Bi li od utjecaja bilo ako se spor pokreće nakon što je više godina prakticiran takav oblik upravljanja, zanimalo me.

“Itekako! Do pravomoćne presude u kojoj bi se to utvrdilo prošlo bi još najmanje dvije, tri godine, a onda je moguće otvaranje i novih sporova radi pobijanja svih odluka koje su donosili izvršni direktori pa je moguće i traženje naknade štete, a sve to u okviru zastarnih rokova od tri do pet godina. Naknadno povlačenje takvih poteza moglo bi dovesti do velikih problema u poslovanju, kako u pravnom tako i u tržišnom smislu. Dakle, onaj tko bi pokrenuo takav spor radio bi štetu društvu”, obrazložio je odvjetnik iznoseći potom svoj fascinantni zaključak o Daytonu s obzirom na američku ponudu koju nam je Vrdoljak prešutio sve dok ga Gábor nije optužio kao kalkulanta koji skuplja političke bodove nauštrb budućnosti Ine.

Može ga Vrdoljak sada optuživati da govori iz MOL-ovih cipela ili Tomislava Karamarka da je s Gáborom na istoj liniji jer je netom prije rekao da “Vlada već tri godine ne zna komunicirati s mađarskim partnerom”, ali imidž velikog Hrvata ozbiljno je nagrizao crv sumnje zbog prešućivanja američke inicijative nakon koje Vrdoljak više neće moći uz pratnju medija lupati po hrvatskim bubnjevima. Što ne zvuči primamljivo za budućeg lidera stranke pred kojom su veliki izazovi i bez koje se, kako reče Vrdoljak, politika u Hrvatskoj neće moći voditi.

Komentara 3

Avatar jimyk127
jimyk127
13:24 14.10.2014.

Opznato je kako su Hrvati prošli u Daytonu a čiji je genocid nagrađen sa pola BiH, zato ne zazivajte vraga, ili ste na istoj strani kao i kolega vam Petrović čiji su "prohrvatski "stavovi dobro poznati našoj javnosti .o poznati našoj javnosti .

HR
HRVATSKA89
15:26 14.10.2014.

zasto je na naslovu INA malim slovima a MOL velikim ako su to skracenice firmi

GZ
Grm.zg
23:28 14.10.2014.

Nejasno je zašto dajete "packe" ministru Vrdoljaku koji se jedini kao pošteni hrvatski Sin, u ulizničkoj hrvatskoj, potkupljenoj, prodanoj i kriminalnoj političkoj kamarili, usudi spominjati hrvatske interese?! Objasnite nam to! Nije valjda da vam inzistiranje na obrani hrvatskih interesa, štoo uporno čini Vrdoljak, nekako smrdi, jer nije unosno, ili se toga sramite? Kako možete spominjati mađarskog veleposlanika kao čovjeka koji je hrvatskoj javnosti, eto, obznanio nekakvu veliku istinu, oslobodio je tajne koja je nagrizala hrvatsko demokratsko biće, kad je gospodin tek izrekao ono što je pogodovalo u datom trenutku MOL-ovoj (čitaj: ugarskoj) političkoj igri, kojoj sline cure za hrvatskim tržištem (čitaj:hrvatskim morem). Mjesecima se vaš "cijenjeni" list udaljava od načina razmišljanja običnog hrvatskog čovjeka, udaljava se od istina, nacionalnih interesa, te obične ljudske logike, forsirajući zaključke koji pripadaju u 19. vijek. Otrijeznite se!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije