Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VIDEO

Pogledajte snimku: Na sisačkoj željezari srušeni dimnjaci od 43 metra stradali u potresu

Foto: Danijel Prerad
1/6
15.02.2021.
u 17:32

Dimnjaci su se nalazili u neposrednoj blizini industrijskih hala koje koristi ABS Sisak, sadašnji vlasnik pogona nekadašnje željezare.

Dva velika dimnjaka bivše sisačke željezare srušena su miniranjem. Dimnjaci visine 43 metra oštećeni su u razornom potresu 29. prosinca prošle godine te su morali biti uklonjeni s obzirom na to da su se nalazili u neposrednoj blizini industrijskih hala koje koristi ABS Sisak, sadašnji vlasnik pogona nekadašnje željezare. ABS Sisak zbog toga nije mogao sigurno pokrenuti proizvodnju te je unajmio specijaliziranu tvrtku iz Karlovca koja je uklonila dimnjake. Jedan je bio od cigle, a drugi od armiranog betona te se nalaze u Južnoj industrijskoj zoni koja je također pretrpjela oštećenja.

Čekaju pravilnike za obnovu

Srećom, većina industrijskih pogona je nakon sanacije brzo nastavila s radom, no morat će se ukloniti još nekoliko velikih dimnjaka koji se nalaze na lokacijama napuštenih pogona Južne industrijske zone. U prvim danima nakon potresa “skraćen” je i oštećeni dimnjak tvornice Segestica koji se nalazi praktički u središtu Siska.

I dok se oštećeni objekti ruše, dotle svi na području stradalom u potresu nestrpljivo čekaju da Vlada objavi izmjene programa plana obnove i potrebne pravilnike na temelju kojih će se obnavljati oštećeni objekti. Naime, stanovnici i dalje koriste svoje oštećene objekte iako su oni opasni po život, što je pokazao i subotnji požar u Donjem Komarevu pokraj Siska. Tamo je došlo do požara na kući koja im crvenu naljepnicu zbog teških oštećenja, a u kojoj je unatoč tome 62-godišnji vlasnik boravio te naložio peć.

SNIMKU RUŠENJA POGLEDAJTE U PRILOGU

Zbog oštećenog dimnjaka u kući je uslijed zagrijavanja dimovodne cijevi došlo do zapaljenja drvenih dasaka te se požar ubrzo proširio. Potpuno je izgorio krov i namještaj, a požar su lokalizirali vatrogasci sisačke Javne vatrogasne postrojbe i DVD-a. Vlasnik štetu procjenjuje na oko 50.000 kuna, a policija šalje upozorenje da se ne koriste oštećeni dimnjaci.

– Struja je besplatna, bolje da se ljudi griju na struju u takvim slučajevima – rekao je potpredsjednik Vlade i čelnik Stožera za sanaciju posljedica potresa Tomo Medved. Na području Sisačko-moslavačke županije do sada je prijavljena šteta na 35.909 objekata od kojih su statičari obavili pregled njih 26.091. Jučer je istekao rok za daljnju prijavu šteta. Do sada je u ovoj županiji crvenu naljepnicu zbog oštećenja dobilo 3162 objekta, a zbog vanjskih utjecaja koji se mogu otkloniti još 317 objekata. Privremeno neuporabljivo je zbog potrebe detaljnog pregleda i/ili hitnih intervencija još 5788 objekata.

Provale u napuštene stanove

Policija je izvijestila i o krađ koja se dogodila u Glini, iz stana u zgradi koja je nakon potresa dobila crvenu naljepnicu te je iseljena. Nepoznati je počinitelj u razdoblju od 11. do 14. veljače, na Trgu bana Josipa Jelačića u Glini, ušao u otvoreni stan 63-godišnje vlasnice koji se nalazi u zgradi koja je nakon potresa proglašena neupotrebljivom te ukrao posteljinu, parfeme i nakit. Od oštećene koja štetu procjenjuje na više tisuća kuna zaprimljena je kaznena prijava, a policija provodi kriminalističko istraživanje s ciljem otkrivanja nepoznatog počinitelja.

S obzirom na to da je prošlog tjedna za područje većine Sisačko-moslavačke županije proglašena prirodna nepogoda upućen je poziv građanima, pravnim osobama, obrtima i obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima koji su pretrpjeli štetu od potresa na poljoprivrednim zemljištima, poljoprivrednim gospodarskim zgradama, poljoprivrednim gospodarskim strojevima, mehanizaciji i opremi te biljnoj i stočarskoj proizvodnji, da je prijave u svoje gradove i općine ispunjavanjem obrasca za prijavu štete zaključno sa srijedom 3. ožujka 2021. godine. Inače, Državna geodetska uprava objavila je kako je razoran potres promijenio geodetsku kartu pogođenog područja.

Prema preciznim kontrolnim satelitskim mjerenjima, koje je u siječnju obavila Državna geodetska uprava na području gradova Gline, Petrinje i Siska, utvrđeno je da su se Petrinja i Sisak pomaknuli i do 86 centimetara. Kada se usporedi stanje prije potresa i nakon njega, najveći pomak pokazuju točke na području Petrinje i to sa srednjim vrijednostima 45 centimetara u smjeru jugoistoka. Za Glinu pomak iznosi deset centimetara u smjeru sjeverozapada, a za područje Siska deset centimetara prema istoku. Za glinsko područje utvrđen je i visinski pomak, to jest tlo se tu spustilo za deset centimetara.

Ključne riječi

Komentara 13

GE
geler203
18:07 15.02.2021.

De napišite tko je "srušio" željezaru?

PA
pajper
18:19 15.02.2021.

Znaci potres im nije nista mogao. Stize strucnjak za rusenje,trazim tko ce zidati, nitko ne spominje zidara.

Avatar drug Joža
drug Joža
18:39 15.02.2021.

Neke države grade i izgrađuju ... a druge prodaju, uništavaju i ruše

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije