Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POLICIJA UPOZORAVA

Našao osobnu iskaznicu pa zagorčao život mladiću: 'Ovo je jedan od najčešćih oblika prevare'

Davor Puklavec/PIXSELL
15.02.2021.
u 14:58

Jedan od najčešćih oblika zlouporabe osobnih podataka su prijevare prilikom kojih počinitelji sklapaju lažne ugovore s teleoperaterom na ime žrtve od koje prethodno protupravno prikupili osobne podatke, upozorava policija

Čakovečka policija zaprimila je kaznenu prijavu od 28-godišnjaka zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela nedozvoljene uporabe osobnih podataka na štetu mladića. Iz zaprimljene prijave te dosad provedenim kriminalističkim istraživanjem proizlazi kako je početkom ove godine nepoznati počinitelj nezakonito iskoristio njegove osobne podatke, a do kojih je došao pronašavši njegovu izgubljenu osobnu iskaznicu. Pomoću protupravno prikupljenih osobnih podataka, počinitelj je s nekoliko teleoperatera sklopio pretplatničke ugovore te time 28-godišnjaka oštetio za više tisuća kuna. 

Kriminalističko istraživanje se nastavlja kako bi se utvrdile sve relevantne okolnosti ovog opisanog kaznenog djela te otkrio počinitelj. Nadležnom državnom odvjetništvu zbog počinjenja kaznenog djela nedozvoljene uporabe osobnih podataka, podnijet će se kaznena prijava.

Jedan od najčešćih oblika zlouporabe osobnih podataka su prijevare prilikom kojih počinitelji sklapaju lažne ugovore s teleoperaterom na ime žrtve od koje prethodno protupravno prikupili osobne podatke. Policija je stoga ponovno upozorila građane da s osobnim podacima postupaju s osobitom pažnjom, odgovorno i savjesno te da ih ne ustupaju nepoznatim osobama, naročito ne putem interneta.

Građanima savjetuju da osobne dokumente i dr. podatke ne daju nikome prije nego se uvjere da se radi o službenoj ili dr. nadležnoj osobi, primjerice djelatnicima HEP-a, dimnjačarima, policajcima… Savjetuju da u svakom slučaju zatraže na uvid službene iskaznice ili neki drugi dokument radi usporedbe podataka te da telefonom kod nadležne službe provjere jesu li te osobe njihovi zaposlenici.

Također, savjetuju građanima da ne potpisuju razne dokumente ako nisu sigurni u njihov sadržaj te da prije bacanja starih dokumenata, računa i drugih materijala s osobnim podacima te podatke učine nečitljivima.

Komentara 29

OR
Orilogorilo
15:30 15.02.2021.

A djelatnici tih teleoperatera, jesu li usporedili slike na osobnoj s kupcem na salteru, ili su isto bili u dealu?

ŹI
ŹIVAC
16:04 15.02.2021.

Ne sklapaju se ugovori na šalterima već preko dilera teleoperatera a onda oni tvrde da s tim nemaju ništa!!! Dakle, problem je sto se usluge ugovaraju telefonom i samo izdiktiraš podatke (broj osobne i broj OIB-a) kojih se može doći na raznee načine da ih sada ne spominjem, a ne samo neopreznošću građana!

DU
Deleted user
17:44 15.02.2021.

Kad se osobna iskaznica izgubi pa se nestanak prijavi policiji, ne bi trebala biti svaljena bilo kakva zloupotreba na onoga tko je iskaznicu izgubio. Ne znam da li postoji neka stranica pri policiji gdje se može po broju iskaznice pogledati da li ona trenutno vrijedi ili ne vrijedi. Time bi se štitilo i stanovništvo i poduzetnici od prevaranata. Trebalo bi u današnje doba sveprisutne informatike u svemu i svačemu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije