Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 44
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VOJSKA NA TERENU

Sibirska anticiklona: DHMZ upozorava na polarnu zračnu masu

Ministar obrane Damir Krstičević obišao vojsku koja čisti snijeg s ulica
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
1/40
23.02.2018.
u 17:15

Na pojedinim dionicama autocesta i državnih cesta vozi se otežano zbog ugaženog ili razmočenog snijega na kolniku, a HAK upozorava i na moguću poledicu, osobito na mostovima i nadvožnjacima kroz unutrašnjost

Snijeg i danas izaziva probleme u prometu, došlo je do više nesreća i mnoge su ceste zatvorene. Hrvatska vojska opet je na terenu u najkritičnijim mjestima, gdje pomaže lokalnom stanovništvu. U Delnicama se u 16 sati očekuje dolazak ministra obrane Damira Krstičevića.

Danas se očekuje pretežno oblačno vrijeme, u unutrašnjosti sa snijegom uz stvaranje novog snježnog pokrivača, osobito u gorskim i središnjim predjelima gdje su mogući i zapusi, javlja DHMZ. Na Jadranu se većinom očekuje kiša, a na sjevernom dijelu će povremeno biti i snijega. Puhat će umjeren sjeveroistočni vjetar, na udare ponegdje i jak. Na Jadranu se očekuje jaka i olujna bura, podno Velebita moguće s orkanskim udarima, a na jugu Dalmacije umjereno do jako jugo i istočnjak. Najviša dnevna temperatura bit će od -2 do 3 u unutrašnjosti, a na Jadranu od 5 do 10, na južnom dijelu i do 15 °C.

Ministar obrane Damir Krstičević obišao vojsku koja čisti snijeg s ulica
1/16

U nastavku pratite tijek događaja:

17.37 - Potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević u pratnji posebnog savjetnika Bože Kožula i zamjenika načelnika Glavnog stožera OSRH general-pukovnika Drage Matanovića obišao je pripadnike Oružanih snaga RH koji su angažirani na aktivnostima otklanjanja posljedica snježnog nevremena u Delnicama.

Ministra su na terenu dočekali zapovjednik Hrvatske kopnene vojske brigadni general Siniša Jurković, zapovjednik Zapovjedništva specijalnih snaga brigadni general Perica Turalija, zapovjednik Zapovjedništva za potporu general-bojnik Mladen Fuzul i gradonačelnik Grada Delnica Ivica Knežević, javljaju iz MORH-a.

Tijekom obilaska ministar Krstičević zahvalio je svim pripadnicima Hrvatske vojske na angažmanu te istaknuo kako se „Hrvatska vojska uvijek odazove kad je našem narodu potrebna pomoć“. Ministar je posebno naglasio kako se sve aktivnosti odvijaju u sinergiji s drugim institucijama i lokalnom zajednicom te sa stanovništvom, s kojima je, kako se i sam uvjerio, suradnja na terenu izvrsna.

- Hrvatska vojska je uvijek sa svojim narodom, i u dobru i u zlu. I ovdje smo se osvjedočili da hrvatski narod voli svoju vojsku, jer Hrvatska vojska brine o svom narodu - istaknuo je te dodao kako se u ovakvim situacijama pokazuje snaga i važnost sustava Domovinske sigurnosti, jer se zajedničkim djelovanjem svih institucija pravodobno pruža pomoć našem narodu.

Nakon obilaska pripadnika Hrvatske vojske na terenu, ministar Krstičević s gradonačelnikom Kneževićem nazočio je sastanku Kriznog stožera Grada Delnica.

U poslijepodnevnim satima, danas 23. veljače 2018., ukupno je 186 pripadnika Oružanih snaga RH angažirano na aktivnostima otklanjanja posljedica snježnog nevremena na području Gračaca, Donjeg Lapca, Delnica i Karlovca.

17.00 - Temperature do - 15!

Hrvatsku ovih dana očekuju snijeg i jaka bura, nakon čega će se sa sibirskom anticiklonom sa sjeveroistoka Europe spustiti polarna zračna masa s osjetno hladnijim zrakom i temperaturama do minus 15, objavio je Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) , upozoravajući na moguće probleme na infrastrukturi, u prometu, te u opskrbi energijom. Na vrijeme će sljedećih dana djelovati ciklonalno polje s centrom u središnjem Sredozemlju. Na prednjoj strani ciklone pritječe značajna količina vlažnog zraka, dok sa sjeveroistoka, jačanjem sibirske anticiklone, dolazi hladan zrak. Zbog takve sinoptičke situacije, u Hrvatskoj će do petka prevladavati oblačno, u unutrašnjosti uz snijeg, a na Jadranu uglavnom kišu. Oborina će povremeno biti intenzivnija - u Dalmaciji obilna kiša i pljuskovi, a u unutrašnjosti umjeren do jak snijeg uz stvaranje novog debljeg snježnog pokrivača. Najviše novog snijega očekuje se u gorskim predjelima gdje će zbog jakog vjetra biti mećave i snježnih zapuha. Na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana puhat će jaka bura s olujnim, podno Velebita i orkanskim udarima. Malo snijega nošenog jakim vjetrom može pasti i duž obale te na otocima. Vjetrovito vrijeme uz povremene obilne oborine stvarat će probleme u prometu, ponajprije u gorskim predjelima te podno Velebita. Nakon tog snježnog razdoblja, ojačat će sibirska anticiklona te će se sa sjeveroistoka Europe spustiti polarna kontinentalna zračna masa s osjetno hladnijim zrakom. Stoga se potkraj subote i u noći na nedjelju očekuje znatni pad temperature uz vrijednosti između -10  i -5°C,, u gorju moguće i niže. Hladno će biti i na Jadranu uz temperaturu oko 0 °C, a osobito na sjevernom dijelu i mjestimice do -3 °C.

14.25 - Od 13:15 sati prestali su zimski uvjeti na autocesti A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Boslijevo 2 i Kikovica, no zbog olujnog vjetra između čvorova Kikovica i Delnice i dalje smiju voziti samo osobna vozila. Kamioni s prikolicom i tegljači s poluprikolicom i dalje se isključuju na čvoru Kikovica u smjeru Zagreba i odmorištu Vukova Gorica i odmorištima prije Bosiljeva u smjeru Rijeke jer nema prohodnog pravca za tu kategoriju vozila u smjeru Rijeke i obratno prema unutrašnjosti.

Na području Petrinje na terenu je angažirano 50 pripadnika motorizirana bojne Tigrovi te 20 pripadnika motorizirane bojne Gromovi Hrvatske kopnene vojske. U suradnji s Udrugom za pomoć starijim osobama, jedna desetina pripadnika Oružanih snaga RH angažirana je na dostavi lijekova i hrane u selima Klinac i Bijenik. Isto tako, jedna desetina pripadnika Oružanih snaga RH angažirana je na aktivnostima čišćenja prilaza do kuća i dostave lijekova i hrane u selima Nebojan, Farkašić, Slana, Glinska Poljana. Uz to, 31 pripadnik bojne Tigrovi angažiran je u čišćenju snijega u Petrinji kod dječjeg vrtića Sv. Kata, 2. Osnovne škole i Pedagoške akademije, a 20 pripadnika bojne Gromovi angažirano je na čišćenju snijega oko Doma zdravlja, dječjeg vrtića Petrinjčica te kod bolnice. Nakon navedenih angažmana, pripadnici OS RH uputit će se u čišćenje snijega kod Doma za psihički bolesne odrasle osobe u Petrinji.

12.55 - Autobus Autoturista sletio je jutros s Karlovačke ceste u smjeru Zagreba. Nije poznato ima li ozlijeđenih, pišu 24 sata.

12.45 - Od 11:15 sati prestali su zimski uvjeti na dionici autoceste A1 između čvorova Karlovac i Maslenica. Kamioni s prikolicom i tegljači s poluprikolicama mogu prema Dalmaciji prometovati autocestom A1.

Zbog olujnog vjetra i zimskih uvjeta u Gorskom kotaru i dalje nema prohodne ceste za kamione s prikolicom i tegljače s poluprikolicom iz smjera unutrašnjosti prema i Rijeci te obrnuto.

12.10 - Iako u Karlovcu nema ni upola toliko snijega kao u Lici i Gorskom kotaru, a zimska služba mehanizacijom se bori protiv snijega na prometnicama, iz Ministarstva obrane danas su obavijestili da će se u pomoć u borbi sa snijegom uključiti i pripadnici Oružanih snaga. Tako će 15 pripadnika Inženjerijske pukovnije Hrvatske kopnene vojske s inženjerijskim strojem biti od podne angažirani u pružanju pomoći lokalnom stanovništvu, prvenstveno na čišćenju snijega oko javnih ustanova, te Doma zdravlja i objekta Hitne medicinske pomoći.

11.20 – Na državnoj cesti D24 između Varaždinskih Toplica i Ludbrega u selu Slanje danas u 9.35 sati prevrnula se autocisterna. Nitko nije ozlijeđen, a na teren su izašli vatrogasci, a cesta je zatvorena za promet dok se autocisterna ne ukloni. U OŠ Ivana Gorana Kovačića u općini Sveti Juraj na Bregu u Međimurskoj županiji danas nema nastave, o čemu je učenike ravnatelj Mladen Beuk obavijestio još jučer, a razlog su vremenske neprilike. To je, prema neslužbenim informacijama, jedina škola u Međimurju u kojoj danas nema nastave.

11.05 – Župan Ličko-senjske županije Darko Milinović uputio je DUZS-u zahtjev za angažiranje pripadnika OS RH-a, pa su vojnici angažirani kao ispomoć civilnoj zaštiti u otklanjanju posljedica snježnog nevremena.

10.55 – Oružane snage RH angažirane su i danas na području Gospića, Donjeg Lapca, Delnica, Gračaca i Petrinje u pružanju pomoći lokalnom stanovništvu u otklanjanju posljedica snježnog nevremena, javlja MORH.

Na terenu u Gospiću angažirano je 45 pripadnika koji čiste snijeg oko javnih ustanova. U Donjem Lapcu 25 pripadnika s jednim strojem čiste prilaze javnim ustanovama. U ispomoć su im upućene još dvije kombinirke. U Delnicama je angažirano 30 pripadnika i dva radna stroja. U ispomoć je upućeno još 60 pripadnika s dva stroja za čišćenje, četiri kamiona i dva kipera. Na područje Gračaca upućen je 1 kamion samoistovarivač i 1 kombinirka. Na području Petrinje angažirana je jedna desetina za dostavu lijekova i hrane u sela Klinac i Bijenik. Također, za mjesta Nebojan, Farkašić, Slana, Glinska Poljana angažirana je jedna desetina za čišćenje prilaza do kuća i dostave lijekova i hrane.

Foto: MORH/T. Brandt

10.05 – Zbog prometne nesreće zatvorena je državna cesta DC 24 između Varaždinskih Toplica i Ludbrega u mjestu Slanje. Obilazak regulira prometna policija lokalnim cestama, javlja HAK. Zbog prometne nesreće na autocesti A3 Bregana – Lipovac, na 75. km (kod čvora Križ), u smjeru Bregane treba voziti opreznije. Vozila su na zaustavnom traku.

9.30 – U Gorskom kotaru zbog snijega ne radi desetak škola, a u pomoć stanovništvu dolazi i Hrvatska vojska, javlja N1. U Delnice poslijepodne dolazi ministar obrane Damir Krstičević.

9.25 – Snijeg i dalje izaziva probleme u prometu. Zbog prometne nesreće na cesti DC28 u mjestu Rovišće vozi se jednim trakom, naizmjence, javlja HAK. Zbog prometne nesreće na zagrebačkoj obilaznici, 13. km, kod čvora Jankomir, u smjeru Bregane treba voziti opreznije.

Autocesta A1 između čvorova Sveti Rok i Maslenica otvorena je za sve kategorije vozila, osim za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama zbog zimskih uvjeta. Vozi se uz ograničenje brzine od 40 km/h zbog jakih bočnih udara vjetra.

Ministar obrane Damir Krstičević obišao vojsku koja čisti snijeg s ulica
1/7

Zbog olujnog vjetra te zimskih uvjeta u Gorskom kotaru i Lici nema prohodne ceste za kamione s prikolicom i tegljače s poluprikolicom iz smjera unutrašnjosti prema Dalmaciji i Rijeci te obrnuto. Snijeg otežava vožnju u Lici, Gorskom kotaru, Hrvatskom primorju, središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj. Na pojedinim dionicama autocesta i državnih cesta vozi se otežano zbog ugaženog ili razmočenog snijega na kolniku, a HAK upozorava i na moguću poledicu, osobito na mostovima i nadvožnjacima kroz unutrašnjost. Vozače upozoravaju da na put ne kreću bez zimske opreme. Više informacijama o zatvorenim cestama pogledajte ovdje.

7.15 – Iz Državne uprave za zaštitu i spašavanje javili su u četvrtak poslijepodne da su na zahtjev župana Ličko-senjske županije pripadnici Oružanih snaga angažirani kao ispomoć operativnim snagama civilne zaštite u otklanjanju posljedica snježnog nevremena. Na području grada Gospića angažirano je 28 vojnika i jedan stroj, na cesti Kosinj – Perušić 31 vojnik i četiri stroja, na području općine Donji Lapac 40 vojnika i četiri stroja te kod Korenice 20 vojnika.

Pogledajte i kako pripremiti auto za zimske uvjete:

Komentara 36

BU
burza
10:55 23.02.2018.

Samo kukate uzmite lopate i cistite snjeg a ne cekati da neko drugi umjesto vas to radi a vi u kaficima gledate kroz prozor ko je prije 30 godina cistil snjeg sami uzeli lopate i ocistili cjelu ulicu bez priblemaa samo sad je sramota uzeti lopatu u ruke lakse je kukat

AL
alf
11:40 23.02.2018.

Sjecam se ranih 50 ih kada je zima bila sa dubkim snijegom od konca Listopada do polovine Ozujka.Zivot je bio normalan, pjesacili smo do skole 8km i nitko nije kukao. Danas samo ako padne 10cm odmah je sve blokirano. Snijeg smo cistili lopatama, danas postoje strojevi ali izgleda da nitko nezna kako da ih uspjesno iskoristi. Ipak, mi se smatramo da smo najpametniji, zato nam tako i ide.

Avatar neidemdalje
neidemdalje
11:51 23.02.2018.

vojska čisti prilaze kućama a društvo sjedi u toplom kafiću i gleda jel su to dobro očistili ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije