Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POKOP ŠESTERO MLADIH

Najtužniji dan u Rakitnu: Tragedija kakva se nije dogodila od Drugog svjetskog rata

pokopi u Rakitnu
Foto: Zoran Krešić
1/9
04.01.2021.
u 13:49

Smrt osmero mladih iz Posušja potresla je BiH, Hrvatsku i regiju

Odlukom Vlade Federacije BiH danas je proglašen Dan žalosti u povodu tragedije u mjestu Tribistovo u Općini Posušje, gdje je osmero mladih izgubilo živote.

– Dan žalosti obilježava se obaveznim isticanjem zastave BiH na pola koplja, odnosno jarbola na zgradama Vlade FBiH i institucija FBiH. Na dan žalosti ne mogu se održavati programi kulturno-zabavnog karaktera na javnim mjestima u FBiH. Medijske kuće na teritoriju FBiH dužne su uskladiti i prilagoditi svoje programske sadržaje danu žalosti – javljaju iz Vlade Federacije BiH.

Jučer su održani pokopi za Mirelu Rezo i Stjepana Jukića, a danas su posljednji ispraćaji za šest djevojaka i mladića iz Rakitna.

Sprovodni obredi počeli su u 12 sati ispred crkve svetog Ivana Krstitelja u Rakitnu za pokojne Ivana Miličevića, Stipu Romića, Žanu Pavković, Miu Soldo, Stipu Pavkovića i Mariju Pavković, a predvodi ih mostarsko-duvanjski biskup Petar Palić.

Zajedničku misu u podne predvodio je mostarsko duvanjski biskup Petar Palić nakon čega će se tijela nesretno stradalih pokopati na tri groblja u Rakitnu. U Rakitnu su uz biskupa Palića provincijali fra Miljenko Šteko i fra Jozo Marinčić, kao i fra Šimun Romić koji im je udijelio prvi sakrament krštenja 2001. godine. Ovo mjesto ne pamti ovakvu tragediju još od vremena II. svjetskog rata.

– Ako vjerujemo u Božju prisutnost u jaslicama i u svim krizama, onda moramo vjerovati da je Bog bio i s našim mladima. Vjerujemo da naši mladi sada gledaju Boga licem u lice. Bog je tu, dragi roditelji, i u vašoj patnji. Pitanje zašto ostat će s nama dok god budemo živi. Zamolimo Boga za snagu novoga početka. Križ i tama nisu posljednje što vidimo. Rađa se svjetlost i novi svijet. Zašto prije radosti moramo pretrpjeti patnju? To je put koji vodi u vječni život – kazao je, među ostalim, biskup Palić.

Župnik fra Marinko Leko od suza je jedva uspio dovršiti obrede. Šest mladih upućeno je na tri groblja – Ivanovica groblje, Petrovića groblje i Stećci.

 

Smrt osmero mladih iz Posušja potresla je BiH, Hrvatsku i regiju. Roditeljima i prijateljima bilo je sumnjivo što im se nitko ne javlja ujutro nakon proslave dočeka Nove godine. Nisu se javljali na telefone, a roditelji su uspjeli kontaktirati susjede koji se nalaze pokraj kuće gdje je bila proslava. Jedan od susjeda razbio je staklo kako bi ušao u kuću, a kad je otvorio vrata, ugledao je stravičan prizor. Osmero mladih, od kojih je većinu i poznavao, sjedilo je nepomično na kauču ili su pak pali na pod. Prišao im je i brzo shvatio da njihova srca ne kucaju. Pozvao je policiju i hitnu pomoć koja je, kada je došla na mjesto nesreće, mogla samo konstatirati smrt.

 

 

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije