Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 99
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZAŠLI IZ KOALICIJE

Čelnik IDS-a za Večernji: Idemo svojim putem. Pitaj Boga što će se sve još događati do izbora

Zagreb: Postignut dogovor, 10 stranaka ide na izbore u koaliciji Za bolju Hrvatsku
Foto: Tomislav Miletic/PIXSEL
1/5
19.03.2024.
u 16:10

Prihvaćanjem Milanovićeve kandidature za premijera SDP je i nas neki način izgurao iz te priče, pojasnio je predsjednik stranke Dalibor Paus

Da se početkom mjeseca najavljena velika lijevo-liberalna koalicija već u početku počela graditi prilično labavo, slabašno i bez čvrstog veziva koje bi okupljene držalo zajedno potvrđuje osipanje koje tu koaliciju rastače iz dana u dan. Nakon Radničke fronte, sad su koalicijsku ekipu napustili i Fokus te IDS. To nam je potvrdio sam predsjednik IDS-a Dalibor Paus uz riječi kako je izlazak IDS-a iz koalicije predvođene SDP-om definitivan i da je za IDS ta koalicijska priča završena.

A svemu je kumovalo to što je SDP prihvatio odluku predsjednika države Zorana Milanovića da se na izborima kandidira za premijera. Prihvaćanjem te Milanovićeve kandidature za premijera SDP je i nas neki način izgurao iz te priče, pojasnio je Paus vraćajući se onda na sam početak priče.

 

- Mi smo i prije početka razgovora s SDP-om rekli da u 8. izbornoj jedinici izlazimo samostalno, odnosno u suradnji s PGS-om i Fokusom. Znači, to je bilo jasno komunicirano prije ikakvih razgovora o velikoj koaliciji. To smo jasno rekli i javnosti, i SDP-u, i koalicijskim partnerima. Uz tu našu odluku vezanu uz 8. izbornu jedinicu, na sastanku smo kazali kako nam politička i društvena promjena treba te da možemo nastupiti zajedno, a da ćemo se o modalitetima naknadno dogovoriti. Nakon toga više nije bilo konkretnih razgovora o tim modalitetima. I onda se u petak događa ono s Milanovićevom i SDP-om, da Milanović ulazi u izbornu utrku kao premijerski kandidat, što nije bilo komunicirano s nama, a čini mi se ni s dobrim dijelom SDP-ovaca. Mi u IDS-u smo oko toga odmah imali jasan stav - da Milanović ne može biti premijerski kandidat ako ne podnese ostavku na predsjedničku funkciju. To što je on najprije odredio datum izbora pa odmah potom objavio i svoju kandidaturu te ulazak u izbornu utrku - nije korektno prema svim sudionicima izbora, bez obzira o kojoj se stranci radi. Pozvali smo stoga odmah Milanovića da podnese ostavku te smo i njega i SDP pozvali da poštuju odluku Ustavnog suda i da ne sudjeluju u daljnjem pogoršavanju cijele te situacije. S obzirom da u 8. izbornoj jedinici izlazimo samostalno i da unutar koalicije nismo razgovarali o produbljivanju suradnje i da, u ovim okolnostima, pitaj Boga što će se sve još događati do izbora 17. travnja, doživjeli smo sve to kao da smo odgurnuti od suradnje s tim strankama. Stoga idemo svojim putem. Nama su Istra i Kvarner na prvom mjestu. Moramo početi raditi na našoj kampanji te ljudima reći što i kako planiramo u budućnosti. IDS je uvijek bio predvoditelj, što se tiče političke kulture u Hrvatskoj od 90-ih naovamo, i želimo da ta pravila i načini komunikacije i ophođenja i dalje budu u skladu s našim dosadašnjim djelovanjem. A bojim se da će ovo što nas čeka do 17. travnja biti suprotno od toga - kazao nam je danas Dalibor Paus. 

Nakon svega što se dogodilo osjećate li se nasamareno, prevareno, izigrano i iskorišteno, pitali smo. 

POVEZANI ČLANCI:

- Ne osjećam da smo nešto pretjerano prevareni, samo mislim da je sve vezano uz Milanovića trebalo jasno i otvoreno iskomunicirati sa svim potencijalnim koalicijskim partnerima pa da partneri znaju kako postoji ta mogućnost. I naravno, da Milanović onda podnese i ostavku - uzvratio je Paus. 

A da je Milanović kojim slučajem pristao podnijeti ostavku na funkciju predsjednika države, bi li IDS onda ostao u koaliciji, zanimalo na je. 

- Onda bismo mogli razgovarati o nekim od modaliteta suradnje, ali ako ni prethodnih 15-20 dana nije bilo nikakvih konkretnih razgovora unutar koalicije niti prema našoj stranci, sumnjam da bi od toga bilo kakve koristi ili nekog dogovora - ustvrdio je predsjednik IDS-a kojeg smo na na kraju pitali i to - je li sve ovo što se događa s lijevom koalicijom zapravo neozbiljno i zbunjujuće za birače. 

>> FOTO U 17 godina dobio neke kile, a otežala mu je i retorika: Kako je izgledao jedan dan u kampanji s Milanovićem 2007.

Zagreb: Postignut dogovor, 10 stranaka ide na izbore u koaliciji Za bolju Hrvatsku
1/27

- To sigurno izgleda zbunjujuće za birače. Onaj tko je predvodio te dogovore oko formiranja koalicije trebao je računati na to. Mi smo i našim biračima i našim partnerima jasno komunicirali sve naše stavove - kazao je Dalibor Paus. 

Komentara 2

Avatar Aristarh
Aristarh
18:45 19.03.2024.

Na ovaj komentar IDSa mogu se samo dobro nasmijati od srca. I još ću se smijati do izbora. Nema se tu što komentirati. Samo smijati se.

NI
Ninica
20:08 19.03.2024.

Ids predvoditelj političke kulture? Jedina stranka u Hrvatskoj koja nema političku kulturu- ne trpi demokraciju- već autokraciju i nameće Istri 30-godišnje jednostranačje po uzoru na KPJ. Dobro, ljudi su malo progledali pa su izgubili neka značajna središta. Mislim da ukolikoo nastave sa zastrašivanjem, podobnima a ne sposobnima,odmazdama, onemogućavanje poslovanja onima koji nisu njihovi , inzistiranje na slijepoj poslušnosti neće u budućnosti biti dobro. Ekipa koju je vlas pokvarila- i što ju više drže, sve su gori i sve žedniji vlasti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije