Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 18
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uklonili 1320 Lenjinovih kipova

Dali sve od sebe da iskorijene sve što podsjeća na komunističku prošlost

Lenjinova bista
Foto: DPA/PIXSELL
01.01.2017.
u 12:33

Ukrajina nastoji iskorijeniti sovjetske i ruske kulturne i povijesne objekte

Ukrajina je tijekom prošle godine uklonila 1320 kipova utemeljitelja Sovjetskog Saveza Vladimira Iljiča Lenjina te preimenovala 51.500 ulica u sklopu velikih promjena i nastojanja da se udalji od komunističke prošlosti, izvijestio je ukrajinski Institut za nacionalnu povijest. Čelništvo zemlje nastoji iskorijeniti sovjetske i ruske kulturne i povijesne objekte.

Promatrači kažu da ima i kontroverznih slučajeva, poput preimenovanja velikoga grada Dnjipropetrovska u Dnjipro

Donedavno kijevska Moskovska avenija preimenovana je u Aveniju Stepana Bandere, nacionalnog heroja koji se odupirao Sovjetskom Savezu krajem Drugoga svjetskog rata, iako su ga mnogi smatrali nacističkim kolaboracionistom

Odnosi između Ukrajine i Rusije spali su na najnižu razinu u posljednjih nekoliko godina nakon što je Kijev svrgnuo s vlasti proruskog predsjednika Viktora Janukoviča usred prosvjeda čiji je cilj bio zalaganje za tješnje veze sa Zapadom. 

Moskva je na Janukovičevo svrgavanje s vlasti odgovorila anektiranjem Krima i potporom proruskim pobunjenicima na istoku Ukrajine. 

> > Rusija otkrila koliko stoji održavanje Lenjinova tijela

Ključne riječi

Komentara 14

BA
bakulušić
14:01 01.01.2017.

Da je Hrvatska ranih devedesetih tako postupila sa svojom "neželjenom baštinom", ne bi danas imala ideološke podjele i sukobe, ne bi grcala u problemima i nitko ne bi viđao ustaše iza svakog grma. Nažalost, napravljen je propust i imamo probleme koji će trajati još dugo. Lustracija i uklanjanje simbola su nužni, još nije sasvim kasno. Sretna vam Nova godina!

AI
AirMax2
13:45 01.01.2017.

I ukrajinci su pametniji od nas... :(( kad cemo maknut trg krvavog bravara?

BU
Bulaba
13:56 01.01.2017.

U Ukrajini napreduje i lustracija, prema zakonu iz 2014. godine, pod punim blagoslovom Vijeća Europe. Počišćeno je na tisuće ruskih špijuna i komunističkih agitatora i doušnika. Naš drug Plenki to dobro zna, obzirom da je bio glavni izvjestitelj EP za Ukrajinu. Tek toliko, za one koji kažu da je prekasno za lustraciju. Nikad nije prekasno za lustraciju, osim ako prije ne propadnemo upravo zato što je nismo proveli.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije