Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ivica dačić:

'Daleko smo od zajednica srpskih općina na Kosovu'

Ivica Dačić
Davor Javorović/PIXSELL
15.03.2013.
u 12:28

Dogovora nema i neće ga biti dok se ne razmotri što će biti ta zajednica. Želimo kompromis, ali nećemo prihvatiti poniženje, kaže Dačić

Iako su neki mediji u Srbiji, pa i sam predsjednik Srbije Nikolić, zadnjih dana pisali i govorili kako je dogovor s Prištinom vrlo blizu, srpski premijer Dačić u intervjuu Večernjim novostima tvrdi da su pregovori zapeli, i to zbog protivljenja Prištine da prihvati bilo koji prijedlog Srbije o zajednici srpskih općina.

– Dogovora nema i neće ga biti dok se ne razmotri što će biti ta zajednica. Želimo kompromis, ali nećemo prihvatiti poniženje. Bojim se da smo udarili u zid, ali ne krivicom Srbije, koja je u potpunosti opredijeljena za nastavak pregovora i pronalaženje rješenja. Caterine Ashton sada mora procijeniti postoji li bilo kakva mogućnost da dođemo do dogovora. Iskreno, zasad ne vidim tu mogućnost – rekao je Dačić dodajući kako, prema njegovu mišljenju, dijalog treba nastaviti bez obzira na to što Priština ne želi popustiti. Na pitanje postoji li još prostor za daljnje popuštanje Beograda, Dačić odgovara kako je problem što Priština ne želi uopće razgovarati o ovlastima srpskih općina.

– Može se razgovarati o kompromisima kod načina izbora za organe zajednice srpskih općina, hoće li će biti neposredni ili posredni, ili kada su neke nadležnosti u pitanju. Ali oni uopće ne žele da ta zajednica ima bilo kakve ovlasti, a to je za nas apsolutno neprihvatljivo. Tu nema popuštanja i kompromisa. Mi sigurno nećemo pristati da se zajednica svede na puku nevladinu organizaciju. Ona mora imati izvršne ovlasti, a tu su najvažnija pitanja policije i pravosuđa. Ako se u tim točkama postigne rješenje, možemo ići u implementaciju dogovora. Jer, za zajednicu je jako važno tko ih čuva i tko im sudi, jer nisu iste nadležnosti kao za lov i ribolov – pojasnio je Dačić dodajući kako ne očekuje da će Priština popustiti.

– Mislim da će to ići jako teško. Oni ovaj dijalog ne shvaćaju kao politički razgovor koji treba riješiti težak problem, nego ga doživljavaju kao instrument kojim Srbija treba prisiliti na pristanak da sjever prihvati kosovske zakone i integriranje u tzv. kosovsku državu. U tom smislu oni ne vide potrebu za kompromisima, posebice kada za takve stavove imaju i potporu SAD. Realnost je da Priština ne želi ništa što nalikuje na bilo kakvu vrstu autonomije – rekao je Dačić.

Ključne riječi

Komentara 4

LI
Livi
12:48 15.03.2013.

E moji Srbi, nisu vam Kosovari Hrvati. Kad smo neku vecer culi da vas ministar pravosuda jos uvijek sanja kako je normalno da Beograd ima jurisdikciju o ratnim zlocinima na citavom podrucju bivse Jugoslavije, onda bi ga svaka normalna vlast odmah marsnula i poslala kuci. A onaj nas Orsat Miljenic nemusto suti i smijulji se. Tako biste htjeli opet svoju vojsku, policiju i sudstvo. Nikad vise.

MI
milosi
16:39 15.03.2013.

pa sigurno da je normalno kosovo je srbija tako je uvek bilo i tako ce opet i biti sta vi mislite da je ovo kraj to je tek pocetak a kraj ce se tek viditi naj veci kraljevi sveta susveta su bili na vrhuncu pa su pali

Avatar Zmija
Zmija
20:59 15.03.2013.

15.03.2013. u 16:39h milosi je napisao/la: pa sigurno da je normalno kosovo je srbija tako je uvek bilo i tako ce opet i biti sta vi mislite da je ovo kraj to je tek pocetak a kraj ce se tekk viditi naj veci kraljevi sveta su bili na vrhuncu pa su pali -------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Srbi, kada ulazite na stranicama vecernjaka, prosim vas, izujte opanke! Zagadjujete okolis bre!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije