Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Obljetnica pobune

Dalaj-lama tvrdi da Kina želi uništiti budizam na Tibetu

dalaj-lama
AFP
10.03.2010.
u 16:39

Peking je odmah uzvratio optuživši Dalaj-lamu da laže i da se s njime ne može pregovarati zato što za Tibet želi isključivo nezavisnost.

Dalaj-lama, tibetanski vjerski vođa u egzilu, jučer je optužio Kinu da želi uništiti budizam na Tibetu. Dodao da je ogorčen zbog potpuno bezuspješnih pokušaja da započne dijalog sa službenim Pekingom o statusu Tibeta i naglasio da neće odustati od toga u budućnosti. Ove je izjave dao povodom obilježavanja obljetnice neuspješne pobune na Tibetu.

Kineske vlasti odmah su reagirale na ovu izjavu optuživši Dalaj-lamu da se služi lažima kako bi dezavuirao kinesku politiku na Tibetu. Također je priopćeno da se s njime ne može razgovarati zato što jedino prihvaća potpuno neovisnost Tibeta, koji je za Peking dio kineskog teritorija.

Ključne riječi

Komentara 5

IM
imotska
14:18 11.03.2010.

Eto, kad žena pročita ispod brdo srpskih laži o Tibetu tada razumije od kud toliko srpskih laži o nama i Hrvatskoj. Ja ipak mislim da su Amerikanci imali ekspediciju na Mjesecu i oni šuruju s vanzemaljcima kako bi u devedesetimaa Marsovci bombardirali nevinu Srbiju.

BI
Birdy
17:02 10.03.2010.

Normalno da komunisti to rade. To su radili i Srbi i Rusi. Vec videno! A da Kina tvrdi kako je Tibet njihov nas podsjeca na to sto Srbija, njihov predsjednik Tadic i skaki srbin tvrdi, da je Slavonija, Zagora, Banovina,, Kordun, Lika, Srijem, BIH itd. njihovo. Samo oruzjem se moze stati na kraj okupatorima i zlocincima. Ali, nisu Kinezi ili Rusi koji okupiraju Gruzijsku Slavoniju i Zagoru, jadnici ko srbi da ih se moze pregaziti u tri dana Oluje.

PO
poirot
13:06 11.03.2010.

Evo nekih činjenica: 1. Tibetanci nisu samo budisti. Oni upražnjavaju i raniju religiju, to se inače zove sinkretizam. 2. Istorija Tibeta je itekako puna ratova, pa čak i kasnije kad su prešli na budizam. Inače titulu Dalaj Lame su uvelili baš Kinezi da bi nekako kontrolisali planinska plemena. 3. Pre kineske \"okupacije\" Tibet je bio autarhična feudalna teokratija,što je defakto i danas.Sva vlast je uzurpirana od par vlastodržaca a njihova posluga se tretiraju kao robovi sa mogućnošču sankcija fizičkog kažnjavanja. 4. Kako Tibet nije bio miran, bande su odande upadale u Kinu, koja ni tad nije bila mirna. Dakle Kinezi bi mogli reći da su vodili \"rat protiv terorizma\". 5. Tibet je imao veze sa japanskim militaristima, a nacisti su imali tamo svoju ekspediciju 1938-39. Dakle, ono što Ameri zovu sada \"osovina zla\" - Koreja, Iran i ostali drugari. 6. Zločini koje su Kinezi uradili dogodili su se tek posle pobune koju je podstakla CIA 1959. 7. Sve ovo govori da bi Kinezi mogli pravdati svoju akciju jednako kao i Ameri svoje agresije. Međutim, ima nešto što govori u prilog Kini - TIBET NIKADA NIJE BIO MEĐUNARODNO PRIZNATA DRŽAVA 8.Medjunarodnopravno Tibet se smatra delom Kine, ne samo od 1950, kada je uz otpor priključen. Pod Pekingom je on već vekovima, jedino je od 1912. do 1950. imao suverenitet, mada ograničen. Davna su vremena, kada je Tibet bio u tom delu Azije regionalna sila, to je bilo od 7. do 9. veka. 9.Za dalaj lamu se medju učenim hrišćanima kaže da manipuliše sledbenicima i pokušava da proširi svoje „pagansko“ učenje na celu planetu. Do kraja sveta, po lamaizmu 2327. godine, svi treba da sledi ovo učenje koje, između ostalog, veruje u duhove i demone, a praktikuje magijske rituale. Dalaj-lama, po ovim kritičarima, je populista, feudalni autokrata koji nije demokratski izabran. Nije toliko važno šta govori, nego ono što ne govori. Podseća se i na svojevremenu „okultnu osovinu“ između Hitlerovog nacionalsocijalizma i lamaističkog središta u Lasi od koje se Tibetanci do danas nisu ogradili.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije