Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 122
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zasjedanje ccpcj-a

D. Šimonović: RH aktivna sudionica u izradi Rezolucija

22. zasjedanje CCPCJ –a u Beču
Snježana Herek
22.04.2013.
u 21:18

Ne možemo dozvoliti da kriminalci i njihove mreže prosperiraju od svojih zločina, rekao je izvršni direktor UNODC-a Yuri Fedotov

- Znamo da su slabe i krhke države, posebno one oštećene u sukobu, podložnije drogi i kriminalu. Znamo i da kriminal potkopava održivi razvoj, priječi pristup obrazovanju i zapošljavanju, i tjera strane i domaće investitore - rekao je u ponedjeljak izvršni direktor Ureda UN-a za suzbijanje organiziranog kriminala i droga (UNODC) u Beču Yuri Fedotov, otvarajući 22. zasjedanje UN-ove Komisije za sprečavanje kriminala i kazneno pravosuđe (CCPCJ) u bečkom sjedištu Ujedinjenih naroda. Dodao je kako je nužno zaustaviti procvat kriminala koji za kriminalce i njihove mreže postao unosan posao.

- Ne možemo dozvoliti da kriminalci i njihove mreže prosperiraju od svojih zločina ili sredstava namaknutih drugim nedozvoljenim aktivnostima - istakao je Fedotov. Na dnevnom redu bečkog zasjedanja koje završava 26. travnja, uz već standardne teme, borbu protiv organiziranog kriminala, terorizma, korupcije, trgovine drogom i ljudima biti će riječi i učinkovitijoj zaštiti žena i djece od nasilja, potpori žrtvama terorizma i sprečavanju novih oblika kriminala, posebice nedozvoljene trgovine zaštićenim vrstama životinja i biljaka. O ozbiljnosti situacije govori podatak da je ta vrsta trgovine s prihodom od oko 15 milijardi eura godišnje na četvrtom mjestu po unosnosti, odmah nakon trgovine drogom i ljudima.

Femisite

Uz Fedotova, koji je skrenuo pozornost i na 13. kongres UN-a za sprečavanje kriminala i kazneno pravosuđe u Kataru 2015. godine i milenijske ciljeve razvoja te važnost regionalnih programa, na otvaranju zasjedanja govorili su španjolski doministar unutarnjih poslova Luis Aquilera Ruiz, pravni savjetnik ministra unutarnjih poslova Katara Abdulla Al-Yousof Mal i direktor Europola Rob Wainwright. Svi govornici su istaknuli da je organizirani kriminal globalni problem kojem se je moguće učinkovito suprotstaviti isključivo jačanjem međunarodne suradnje i zajedništva na svim razinama, nacionalnoj, regionalnoj i međunarodnoj.

Hrvatsko izaslanstvo na bečkom skupu, koji je okupio oko 800 visokih dužnosnika, predstavnika vladinih i nevladinih organizacija te civilnog društva država članica, predvodila je veleposlanica Dubravka Šimonović, nova voditeljica Stalne misije RH pri OESS-u, UN-u i drugim međunarodnim organizacijama u Beču.

- Komisija će prvi put razmatrati jednu novu rezoluciju pod nazivom femisite, koja se odnosi na uvjetovano ubijanje žena i djevojčica, zanimljivu svima koji se bave sprečavanjem nasilja nad ženama i djecom, a na dnevnom redu bit će i brojne druge rezolucije u čijoj će izradi Hrvatska aktivno sudjelovati - rekla je Šimonović za Večernji list. Dodala je kako će hrvatsko izaslanstvo u kojem će biti i djelatnici Ministarstva pravosuđa i Ministarstva unutarnjih poslova RH u tematskim raspravama iznijeli svoja iskustva s područja borbe protiv organiziranog kriminala, trgovine ljudima, korupcije i raznih drugih oblika kriminalnih aktivnosti.

Ozbiljan partner

- Hrvatska se je uvodno pridružila izjavi EU-a danoj u ime svih njenih članica, a uz to će iznijeti i neke svoje specifične stavove vezane uz pojedina tematska područja - istaknula je voditeljica Stalne misije RH u Beču, napomenuvši da će predstavnici resornih hrvatskih ministarstava u panelima predstaviti koliko je RH napredovala u usklađivanju nacionalnog zakonodavstva s UN-ovom Konvencijom protiv transnacionalnog organiziranog kriminala čija se 10. godišnjica obilježava ove godine i UN-ove Konvencije protiv korupcije.

Voditeljica Odjela za visokotehnološki kriminal pri Ministarstvu unutarnjih poslova RH Kristina Posavec rekla nam je kako je u MUP-u međunarodna suradnja „vrlo bitan aspekt“ u borbi protiv novih oblik kriminala, uključujući kibernetički.

- Što se tiče kibernetičkog kriminala Hrvatska je u potpunosti uskladila nacionalno zakonodavstvo s međunarodnim standardima i dokumentima, te u novi Kazneni zakon unijela posebno poglavlje koje se odnosi na kaznena djela s tog područja - istaknula je Posavec, napomenuvši kako se RH na međunarodnoj razini smatra „ozbiljnim partnerom“.

Veleposlanica Šimonović u ponedjeljak je u bečkom sjedištu UN-a predala vjerodajnice generalnom direktoru Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Yakiya Amanu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije