Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 70
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
balkanska šestorka

Crnogorski ministar: Ne želimo Jugoslaviju, G6 nas vuče u EU

Premijer Crne Gore, Igor Lukšić
DPA/PIXSELL
28.09.2013.
u 15:23

Lukšić napominje da niti on ne želi biti dijelom nove Jugoslavije. Drži da je sve pogrešno te da su iskrivljenoj percepciji inicijative ''kumovali'' mediji.

Inicijativa za formiranje "balkanske šestorke" ili G6 nije pokušaj da se stvori nova Jugoslavija. To je strateški projekt od zajedničkog interesa koji će ubrzati proces pridruživanja Europskoj uniji (EU), kazao je ministar vanjskih poslova Crne Gore Igor Lukšić u intervjuu za agenciju Anadolija.

Tijekom održavanja 68. Opće skupštine Ujedinjenih naroda (UN) u New Yorku, predstavnici zemalja Balkana sastali su se i razgovarali o G6 inicijativi koja je izazvala brojne kontroverze. Crnogorski ministar izjavio je da je Opća skupština UN-a dobra prilika za održavanje različitih vrsta susreta koju je on iskoristio da ugosti takva dva, prenosi Klix.

U okviru predsjedavanja Crne Gore Američko-Jadranskom poveljom održan je ministarski sastanak zemalja članica Jadranske i Baltičke povelje, te regionalni sastanak posvećen inicijativi G6. Prvi sastanak održan je s ciljem pregovaranja o pristupanju Sjevernoatlantskom savezu (NATO), a na njemu su sudionici izmijenili mišljenja, iskustva i znanja s ciljem da pokušaju ojačati euro-baltičku perspektivu Crne Gore te razmotre mogućnosti pristupu.

- Kao što znate, Hrvatska i Albanija već su članice NATO-a, što je i naš cilj - kazao je Lukšić i dodao da cijeni podršku koju Crna Gora dobiva od zemalja regije, a koje su već NATO članice, uključujući Tursku.

Drugi susret također je, tvrdi Lukšić, inicijativa od regionalnog interesa i neformalnog karaktera jer G6 za cilj ima udružiti zemlje regije s ciljem bržeg pridruživanju Europskoj uniji.

- Ideja okupljanja šest zemalja zapravo je inicijativa da se ojača njihova europska perspektiva. Jer, nakon što je Hrvatska pristupila EU, proći će vrijeme dok neka druga zemlja s Balkana pristupi u EU i to vrijeme trebamo iskoristiti bolje nego što smo to ranije činili - smatra crnogorski ministar.

Na pitanje o negativnim reakcijama na ideju i njenom poistovjećivanju G6 s krnjom bivšom Jugoslavijom, Lukšić napominje da niti on ne želi biti dijelom nove Jugoslavije. Drži da je sve pogrešno te da su iskrivljenoj percepciji inicijative ''kumovali'' mediji.

- Govorimo o neformalnom ujedinjenju i suradnji pod nadzorom Vijeća za regionalnu (IRC) suradnju u Sarajevu koje će koordinirati i pripremiti naše zemlje za članstvo u EU. Niko ne govori o obnavljanju Jugoslavije, to je pogrešan koncept - pojasnio je Lukšić. Kratko se osvrnuo i na negativnu reakciju bivšeg hrvatskog predsjednika Mesića te ponovio da je "poanta ideje udruživanja u strateškoj implementaciji važnih projekata kako bi se ubrzao proces pristupanja EU."

>>Stvaraju novu Jugoslaviju, ali bez Hrvatske i Slovenije?

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije