Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U HRVATSKOJ GOTOVO NEPOZNAT

Čovjek zbog kojeg su se Kohl i Genscher odlučili na brzo priznavanje Hrvatske

Johann Georg Reißmüller
Foto: EFZG
18.12.2018.
u 12:58

Kohl i Genscher su dobili ulice i trgove u Hrvatskoj, a čini se po pričama najzaslužniji za priznavanje Hrvatske Reißmüller, još uvijek ne

Prije nekoliko dana u Frankfurtu na Majni u 87. godini života je preminuo Johann Georg Reißmüller, bivši izdavač Frankfurter Allgemeine Zeitunga (FAZ) i jedan od najutjecajnijih novinara u poslijeratnoj Njemačkoj. 

Od 1967. do 1971. Reißmüller je bio dopisnik FAZ-a iz Beograda i jedan od najboljih poznavatelja prilika na Balkanu, posebno u tadašnjoj Jugoslaviji. Početkom 90-ih godina Reißmüller je, sudeći po povijesnim svjedočenjima i izvorima do kojih su došli novinari Deutsche Wellea, odigrao veliku ulogu u priznavanju Hrvatske i Slovenije od strane tadašnje njemačke vlade. 

Reißmüllerovi tekstovi, kojima je vršio pritisak na politiku, odigrali ključnu ulogu da se tadašnji kancelar Helmut Kohl i njegov šef diplomacije Hans-Dietrich Genscher, odluče za priznanje. To je za DW potvrdio i Michael Martens, sadašnji dopisnik FAZ-a za jugoistok Europe.

- Itekako su čitali njegove komentare. Oni su ih se čak i plašili. Razgovarao sam s jednom osobom, njegovo ime ne smijem nažalost otkriti, i on je rekao da su Reißmüllerovi komentari Kohla dovodili do ludila. Sve dok kancelar nije onda rekao: 'Priznat ću ih, dosta mi je više toga'.

Kohl i Genscher su dobili ulice i trgove u Hrvatskoj, a čini se po pričama najzaslužniji za priznavanje Hrvatske Reißmüller, još uvijek ne. 

>> Pogledajte video Europske vojske

- Nije me začudilo kad sam čuo da je u Vukovaru, Zagrebu i još jednom hrvatskom gradu bilo inicijativa da se po Reißmülleru nazove neka ulica. Jer je tvrdnja da je Reißmüller svojim komentarima ubrzao priznanje Hrvatske i Slovenije jednostavno - točna - kaže Martens koji ne propušta pohvaliti velikana njemačkog novinarstva. 

- Rudolf Augstein, najutjecajniji njemački novinar u prvih 40 godina poslijeratne Savezne Republike tvrdio je da bez redovitih Reißmüllerovih članaka Nijemci nikada ne bi došli na ideju da se aktivno uključe u događanja na Balkanu. To je trebala biti uvreda, ali se danas čita kao kompliment. Ne smijemo ipak zaboraviti još jednu važnu okolnost: Reißmüller je napadao i njemačku javnost zbog šutnje u pogledu Hrvatske - zaključio je Martens o Reißmülleru, počasni doktor Sveučilišta u Zagrebu.

>> Pogledajte kako je izgledala VRO Đavolja Greda

 

Komentara 9

SV
stjepan v.
17:11 20.12.2018.

uf,, koliko trofazni komentiraju..

SN
Snowman
16:07 20.12.2018.

jesu li to komentari od Srba ???????

PI
Pierro12
21:42 20.12.2018.

Koliko mrznje. Pa, nije ni cudno, ako se zna, da je mrznja uzgajana 50 godina u sugavoj yugi. Zanimljovo, koliko te mrznje ima i danas medu drzavljanima RH, srba u Hrvatskoj. Svaki dan neki komentar protiv Hrvatske, Hrvata, Branitelja ii Domovinskog rata !! Jedan takav, javno govori, da je Oluja bila etnicko ciscenje. Legitimna vojna operacija oslobadanja VLASTITE zemlje, izokrece izabrani predstavnik srba u vukovaru, bez imalo srama, kao da prica o vremenskoj prognozi. Fuckamu se. Ponizava, ruga se, ismijava sve Obitelji stradalih u ratu, sve zrtve, sve nestale i pobijene. Logorase, Branitelje, prognane, udovice i djecu poginulih Branitelja. To govori vrlo jasno, o karakteru i motivima, tzv. "komsija" !! Mrznja. To su nam susjedi, sugradani u Vukovaru i zastupnici u Saboru. To je rezultat jadne politike bez jasnog i vjerodostojnog sluzbenog stava vlade RH. Trebalo je prekinuti diplomatske odnose sa "komsijama", zasto smo uopce uspostavili s njima odnose ?! To je prvo. Postaviti jasne zahtjeve, koje se moraju, u razumnom roku ispuniti, u suprotnom zatvoriti granicu i blokirati u Europi sve. Trece, okupiti sve drzave i zemlje, popisati sve prognanike i stradalnike i zajednickim fondom pomoci SVIM stradalima. Zauzeti zajednicki stav i politiku spram agresorske drzave i uvesti blokadu. Prometnu, granicnu, dakle cestovnu itd... Da se upola toga napravilo, danas ne bi bilo situacije, da ti se u vlastitoj drzavi ruga i smije, nacionalna manjina i radi sta hoce. Ponizava sve redom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije