Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Coca Cola u Indiji

Coca Cola u ratu s farmerima zbog suhih polja oko punionica u Indiji

coca cola indija
AFP/Pixsell
01.05.2010.
u 18:00

Sud u Kerali Coca Coli odredio kaznu od 47 mil. dolara zato što je njezina punionica tako snažno crpila podzemne vode da su se okolne farme siromašnih poljoprivrednika počele sušiti

Na nedavnom sastanku dioničara Coca Cole aktivisti za ljudska prava iz Indije zasuli su ih podacima o grijesima za koje tu kompaniju optužuju na potkontinentu. U ožujku je sud u saveznoj državi Kerala Coca Coli odredio kaznu od 47 mil. dolara zato što je njezina punionica u Kerali od 1999. do 2004. tako snažno crpila podzemna nalazišta vode da su se okolne farme siromašnih poljoprivrednika počele sušiti.

Slično je bilo i s punionicom u gradu Varanasiju, a Coca Colu se optužuje i za to da je kemijskim otpadom iz punionica, punim teških metala, okolna zemljišta učinila neplodnima. Optužbe idu sve dotle da je kompanija navodno poljoprivrednicima predstavljala otpad kao “umjetno gnojivo”. Coca Cola i Pepsi mjestimično su u Indiji bivali i zabranjeni zbog previše pesticida u pićima i skrivanja točnog sastava. Coca Cola odbacuje optužbe, a na Indiju tvrdoglavo juriša jer je riječ o velikom tržištu na kojem je 2009. imala rast od 29%, što je bilo ključno da na svjetskoj razini Coca Cola zabilježi rast od 3%. U Sj. Americi, npr., bilježi se pad od 3%.

Ključne riječi

Komentara 1

OB
-obrisani-
18:42 01.05.2010.

Coca cola ima punionicu i u Hrvatskoj. Osim što proizvodi sokove, ima i koncesiju za pitku vodu koju prodaje pod nazivom \"Bistra\". Ponaša li se Coca cola drugačije ovdje, nego li drugdje?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije