Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 171
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Članice EU nisu sklone uvođenju sankcija Rusiji - diplomatski izvori

28.08.2008.
u 23:10

Članice Europske unije suglasne su u osudi ruskog priznanja Južne Osetije i Abhazije, ali većinom nisu sklone uvođenju strogih sankcija Moskvi na izvanrednom summitu u ponedjeljak, tvrde diplomatski izvori.

"Mislim da nema jednoglasne volje za to (uvođenje sankcija Rusiji)", rekao je jedan europski diplomat nakon sastanka veleposlanika 27 zemalja članica EU-a koji su u četvrtak pripremali poludnevni summit u Bruxellesu.

Drugi diplomat rekao je kako postoji velika potpora za prijedlog francuskog predsjedništva EU-a po kojem bi EU za sada samo pratio rusku spremnost za suradnjom s EU-om prije nego odluči revidirati njihove odnose, možda na summitu EU-Rusija u studenome.

"Ne možemo nastaviti po starom, ali to ne znači da neće biti suradnje - to ne bi nikome koristilo. Izolacija i konfrontacija nisu ono što želimo", rekao je jedan europski dužnosnik.

Diplomati su kazali kako je vođena tek kraća rasprava o pojedinim sankcijama, kao i da je izražena slaba potpora prijedlogu da se suspendiraju pregovori o nekima od 19 područja o kojima EU i Rusija vode tehničke pregovore o suradnji.

Ipak, neke baltičke države i Švedska doveli su u pitanje logiku nastavka aktualnih pregovora o širem, strateškom partnerstvu EU-a i Rusije u sadašnjim okolnostima. Idući krug pregovora trebao bi se održati 15. rujna.

Francuski ministar vanjskih poslova Bernard Kouchner rekao je ranije kako se u europskim krugovima raspravlja o uvođenju sankcija Rusiji, koja osigurava trećinu europskog uvoza nafte i plina, ali je naglasio da Francuska nije među zemljama koje traže te mjere. Njemačka i Italija tomu također nisu sklone.

Ruski veleposlanik pri EU Vladimir Čižov izrazio je sumnju da će Europska unija uvesti sankcije Rusiji jer bi time nanijela više štete svojem gospodarstvu nego Rusiji. "Jako sumnjam da bi se to moglo dogoditi. To bi više štetilo EU-u nego Rusiji", rekao je.

(Hina)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije